RATB are de plătit la ANAF un sfert din buget. Directorul Regiei: "Închidem prăvălia, în cazul ăsta"Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB) ar putea pierde un sfert din bugetul din 2016, pentru a plăti ANAF o datorie de 126.194.334 lei din TVA aferentă pentru gratuităţi la transportul în comun, conform unei sentinţe civile a Curţii de Apel Bucureşti. Un proiect de hotârâre privind plata acestei datorii va fi discutat vineri de CGMB. Directorul RATB spune însă că o asemenea decizie va duce la un singur lucru: "Închidem prăvălia". Sindicaliştii din RATB ameninţă cu proteste.

RATB are de platit catre ANAF un sfert din bugetul anual pentru gratuitatile acordate la transportul
RATB are de plătit către ANAF un sfert din bugetul anual pentru gratuităţile acordate la transportul

Proiectul de hotărâre privind plata acestei datorii, pentru a evita astfel executarea silită, dar şi pentru a beneficia de o serie de facilităţi fiscale, va fi votat, vineri, de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, scrie economica.net, care citează news.ro. În iulie 2015, ANAF a instituit popriri pe conturile RATB, pentru o datorie de 272 de milioane de lei la bugetul statului.

RATB preciza atunci că această sumă provine din taxa pe valoarea adăugată care include şi subvenţia acordată beneficiarilor de gratuităţi şi reduceri (pensionari, elevi, studenţi etc), în conformitate cu H.C.G.M.B. nr 139/2006, pentru perioada septembrie 2007- martie 2013.

Prin proiectul de hotărâre ce va fi discutat vineri în Consiliul General, se doreşte alocarea sumei de 126.194.334 de lei pentru plata datoriei, care va fi astfel redusă cu 111 milioane de lei, prin facilităţile fiscale oferite de OUG 44/2015.

Preşedintele-coordonator al Sindicatului Transportatorilor APT din RATB, Florin Ivan, avertizează însă că dacă CGMB va aproba proiectul de hotărâre, RATB va fi nevoită să disponibilizeze din personal. Ivan spune că sindicaliştii intenţionează să protesteze, vineri, în timpul şedinţei CGMB, în faţa Primăriei Capitalei.

Pe de altă parte, directorul general interimar al Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB), UNPR-istul Radu Orzaţă (fost PPDD-ist) susţine, că în astfel de condiţii, se închide prăvălia. 

„Închidem prăvălia, în cazul ăsta. Nu putem funcţiona cu 380 de milioane – exclus!" a spus Orzaţă,  pentru PSnews.ro, despre proiectul de hotărâre a CGMB care urmăreşte să împovăreze financiar RATB.  Întrebat dacă a fost luată în calcul varianta unor greve sau a altor acţiuni de protest, directorul interimar al RATB a răspuns: „Eu sunt administraţia – eu nu pot să fac grevă. Eu nu pot decât să-mi dau demisia, eventual. Nu grevă – ăsta e rostul sindicatului".

Sindicaliştii ameninţă cu noi proteste

Sindicatul Transportatorilor APT din RATB a reacţionat după declaraţiile diretcorului Regiei.

n cadrul RATB au inceput sa circule diverse informatii negative ca 4.300 de angajati vor pleca acasa. Aceste informatii au fost alimentate de declaratiile directorului interimar al RATB Orzata Radu Paul, care a facut urmatoarele declaratii in presa: „Închidem prăvălia, în cazul ăsta. Nu putem funcţiona cu 380 de milioane – exclus!". Fata de aceasta situatie am solicitat intalniri de urgenta atat cu directorul interimar al RATB Orzata Radu Paul dar si cu Primarul General domnul Razvan Sava.

Dorim sa ne clarificam inainte de a declansa masurile de protest din care enumeram: 1.Daca vina este a Primariei, intentionam să protestam, vineri 25.03.2016, în timpul şedinţei CGMB, în faţa Primăriei Capitalei. 2. Daca vina apartine Managementului Neperformant si ILEGAL al RATB, afirmam aceasta deorece Consiliu de administratie al RATB nu s-a numit cu respectarea legii din cauza ca nu au fost respectate prevederile art.5 din OUG 109/2011, referitoare la modalitatea selectiei (evaluarii) persoanelor propuse a face parte din Consiliile de Adminstratie - potrivit Ordonantei de urgenta nr.109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice, selectia membrilor Consiliilor de Administratie se face pe baza unui concurs - , organizam protestul cu nr 18, in data de 01.04.2016,intre orele 11:30 si 14:30 in localitatea Bucuresti, la sediul RATB din B-dul Dinicu Golescu nr.1, sector 1, Bucuresti.

Scopul adunării publice îl constituie: Abuzurile, coruptia si MAFIA care sufoca RATB-ul.  Bataia de joc afisata si intretinuta prin declaratiile iresponsabile ale directorului generalinterimar al Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB), UNPR-istul RaduOrzaţă (fost PPDD-ist), actualmente candidat la functia de primar al sectorului4.

Radu Orzaţă foloseste in mod nepermis si abuziv functia detinuta la RATB si transforma regia in ,,poligonde trageri politice" si salariatii in ,,tinte vii". Acesta intentioneaza sa micsoreze parcul auto circulant de la 01.04.2016 cu procente cuprinse intre 17% si 34%. Aceasta micsorare a parcului auto va creste timpul de asteptare a mijloacelor de transport in statie lapeste 20 de minute pentru calatori. Coincidenta sau nu aceste diminuari de parc se vor face insectoarele 4 si 6", se arată în comunicat.

VEZI AICI PROIECTUL DE HOTĂRÂRE (sursa: psnews.ro)

În raportul de specialitate al proiectului de hotărâre, se arată că s-a constatat existenţa unei pretenţii ANAF în sumă de 237.012.571 lei în sarcina RATB, reprezentând obligaţii de plată restante la 30 septembrie 2015, compusă din 85.995.331 lei obligaţii de plată principale şi 150.017.240 lei obligaţii fiscale accesorii, din care 85.588.660 lei dobânda aferentă obligaţiilor principal şi 64.428.580 lei, penalităţi de întârziere aferente obligaţiilor principale.

"Datoriile menţionate sunt rezultatul acţiunilor de inspecţie fiscală întreprinse de către ANAF – DGAMC în anii 2013 şi 2014 în urma cărora au fost emise Deciziile de impunere prin care s-au stabilit obligaţii de plată suplimentare în sumă totală de 544.672.467 lei, reprezentând TVA şi accesorii aferente. Motivul de fapt care a stat la baza stabilirii sumelor suplimentare a fost TVA aferentă gratuităţilor pentru toate categoriile de personal beneficiare (veterani de război, eroii revoluţiei) şi TVA aferentă gratuităţilor pentru pensionari, TVA aferentă reducerilor de tarif de 50 la sută", se arată în raportul de specialitate.

Deşi RATB a contestat actele administrativ fiscale, contestaţiile formulate au fost respinse ca neîntemeiate.

RATB a înregistrat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti solicitarea privind anularea Deciziei din 23.04.2014, însă instanţa a respins acţiunea ca nefondată, apreciind că subvenţiile solicitate şi încasate de RATB de la bugetul local au fost acordate pe fiecare unitate de măsură subvenţionată, respectiv în funcţie de numărul de pensionari beneficiari ai acestei facilităţi. Împotriva acestei sentinţe civile, RATB a formulat recurs, dar nu a fost încă soluţionat.

Tot în raportul de specialitate se mai arată că Direcţia Generală Economică şi Direcţia Generală Infrastructură şi Servicii Publice au constatat oportunitatea creată prin OUG 44/2015 privind acordarea unor facilităţi fiscale de a plăti în trimestrele I şi II ale anului curent o sumă mai mică decât cea menţionată în decizia de impunere a ANAF cu respectarea unor prevederi legale de către contribuabilul RATB şi cu încadrarea în nivelul total al subvenţiei aprobate RATB prin HCGMB 32/2016, care este de 515 milioane de lei, anume 54,2 la sută din suma totală impusă de ANAF (respectiv anularea penalităţilor de întârziere, plata integrală a principalului şi plata a 45,8 la sută din totalul dobânzii impuse de ANAF.)

"Având în vedere principiul economicităţii şi eficacităţii în execuţia bugetului public, se recomandă utilizarea neîntârziată a facilităţii prin plata voluntară de către RATB a sumei reduse. În caz de decizie a instanţei de recurs favorbilă RATB, suma va fi recuperată de la ANAF sau eventual compensată cu sumele datorate de RATB ulterior datei până la care s-a acordat facilitatea", se arată în raportul de specialitate.

Într-o notă de oportunitate a Direcţiei Generale Economice, se arată că, dacă RATB va face plata în termenii şi condiţiile stabilite de OUG 44/2015, ar trebui să achite 87.000.000 lei până în 31 martie 2016 şi diferenţa de 39.194.931 lei în intervalul 1 aprilie- 30 iunie 2016, dar nu mai târziu de această dată.

Direcţia Economică argumentează necesitatea plăţii către ANAF conform OUG 44/2015 pentru reducerea sumei datorate cu 111 milioane de lei şi neplata de penalităţi aferente unui exerciţiu multianual (incă 120 de milioane de lei eşalonat pe cinci ani), pentru evitarea blocării patrimoniului Municipiului Bucureşti administrat de RATB în ipoteza unei executări silite şi pentru pregătirea pentru restructurare a RATB având în vedere eliberarea de sarcini către ANAF aferentă anilor precedenţi şi hotărârilor judecătoreşti aferente.

Etichete: ANAF, datorii RATB, gratuitate RATB, RATB

0/5 COMENTARII
Marius
23 Mar 19:59
+0
VOTURI
-0
Vrei sa câstigi bani în timpul liber? Nimic mai simplu: vino în echipa noastra, studiaza cele 12 lectii
pe care ti le oferim gratis si vei avea instrumentele necesare … SPOR LA TREABA SI LA BANI!!!!
NU îti oferim bani, ci posibilitatea de a munci 2-3 ore pe zi în timpul tau liber, acasa, pentru a câstica bani!
Cautam urgent colaboratori part-time pentru activitati de promovarea electronica a cartilor.
Acest proiect vizeaza si piata americana a cartilor electronice. Oferim contract de comision.
Îti trebuie doar un calculator cu conexiune Internet, cunostinte minime de utilizare PC,
perseverenta si rabdare. Poti câstiga între 100 si 285 EURO înca din prima luna,
sau 25000 EURO înca din primul an. Începe chiar acum trimitand mesajul “Detalii PROIECT”
la una dintre adresele de e-mail: proiect.online_2016@yahoo.com
trololo
23 Mar 11:50
+0
VOTURI
-0
Gratuitati pentru pensionari, veterani de razboi, revolutionari si reduceri pentru elevi/studenti. Ma scuzi dar sa le plateasca tac-tu/bunica-tu/fii-tu, e mai bine asa?
ggg
23 Mar 09:32
+0
VOTURI
-0
Directorul Regiei: "Închidem prăvălia, în cazul ăsta" = SANTAJ.

un bun manager ar trebui sa gaseasca urgent solutii pentru rezolvarea problemei.
Hotii
23 Mar 08:29
+0
VOTURI
-0
Da' inchideti bah toata tara asta sa terminam odata cu circul. Pentru RATB nu sunt bani. Pentru CFR nu sunt bani. Pentru autostrazi nu sunt bani. Pentru scoli nu sunt bani. Pentru spitale nu sunt bani. Puneti in p..da ma-sii lacatul pe toata tara si luati voi tot. Stingem lumina si plecam in Siria!
politichie
23 Mar 08:04
+0
VOTURI
-0
Sa plateasca Oparescu toti banii! El a dat gratuitati la toti milogii pentru voturi, el sa plateasca! Sunt convins ca are cu ce, ba mai raman si bani pentru ceva autobuze noi.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE