Capitala s-ar putea bloca: Sindicaliștii RATB și Metrorex amenință cu greva generalăSindicatele lucrătorilor din Regia Autonomă de Transport București amenință că, dacă vor fi disponibilizați 4.500 de angajați din Regie, așa cum s-ar fi discutat în Consiliul General al Municipiului București, transportul în comun din Capitală va fi blocat. Liderii sindicali ai Metrorex anunţă şi ei că vor solidariza cu transportatorii de suprafaţă. 

RATB si Metrorex ameninta cu greva generala
RATB şi Metrorex ameninţă cu greva generală
Foto: forum.transira.ro

Anunțul a fost făcut de către Vasile Petrariu, din partea Sindicatului Transportatorilor din București, RATB. Greva se va declanșa dacă disponibilizările se vor face fără consultarea sindicatelor și fără respectarea legislației în vigoare.

"Dacă se va lua această decizie fără consultarea noastră şi fără respectarea legislaţiei în vigoare vom reacţiona în mod prompt, cu toate mijloacele sindicale, incluzând conflictul social şi grevă", a declarat marţi Petrariu în cadrul unei conferinţe de presă organizată de Unitatea Sindicatul Liber Metrou (USLM) din cadrul SC Metrorex SA. 

Și sindicaliștii de la Metrorex au anunțat, prin preşedintele USLM, Ion Rădoi, că se vor solidariza grevei generale a celor de la RATB, timp de o zi, ceea ce ar conduce la blocarea aproape totală a transportului în Capitală. 

"O vom face (n.r. - grevă generală) aşa cum am mai făcut şi altă dată. Greva de solidaritate, din păcate, nu poate să ţină decât o zi", a adăugat Rădoi. 

Sindicaliștii de la Metrorex sunt și ei nemulțumiți de faptul că premierul Victor Ponta a anunțat că vrea să treacă metroul în subordinea Primăriei Municipiului București, fără a da însă detalii despre cum va fi pusă în practică această mutare.

"Cei doi aşi ai administraţiei din România, Victor Ponta şi Sorin Oprescu au anunţat acest lucru fără să ţină cont de ceea ce înseamnă această instituţie...Se iau hotărâri în pripă dar să vedem dacă există susţinere tehnico-economică...Noi nu ne-am lămurit dacă există fondurile necesare...Dacă consideră că asta este o jucărie pe care urmează să o stricăm, atunci este cu totul greşit...Cert este că nu se cunosc amănuntele acestui transfer şi tare m-aş bucura să cunosc motivele", a menţionat Rădoi. 

Citiți și Sindicatele de la metrou, milionare, în timp ce Metrorex primește subvenții de la stat

De asemeni, sindicaliștii de la Metrorex sunt nemulțumiți de faptul că pe "lista scurtă" a celor selectați pentru concursul de ocupare a postului de manager al Metrorex nu se află niciunul din actualii directori ai Societății sau membri ai Consiliului de Administrație, cu toate că aceștia s-au înscris la concurs. Potrivit lui Rădoi, firma care se ocupă de selecţia managementului privat, respectiv PricewaterhouseCoopers, ar intenţiona să aducă la metrou "un om de-al lor", aceeaşi societate fiind şi beneficiara unui contract de consultanţă pentru viitoarea magistrală 7 de metrou Bragadiru-Voluntari în valoare de 36.257.159 lei (aprox. 8,5 milioane euro). "Cum se face selecţia? De ce trebuie eliminaţi toţi oamenii de la metrou? Poate aduc ei conducătorii lor", a comentat Rădoi adăugând că "roba lui Victor Ponta şi bisturiul lui Sorin Oprescu tind să strice acest sistem"

La RATB se ia în calcul o concediere masivă, mai ales din zona de exploatare, reparaţii, dar şi la nivelul conducerii. Din cei circa 11.000 de angajaţi, de la nivelul instituţiei, 4.500 ar urma să fie concediaţi. "RATB, în calitate de angajator, nu are nicio politică privind personalul, face angajări nejustificate, pe criterii politice. Posturile sunt supraaglomerate. S-au dublat, şi chiar triplat, posturile de şefi de serviciu, de directori adjuncţi", se menţionează într-un raport semnat de liderii de sindicat ai angajaţilor Regiei, care ameninţă cu proteste.

Etichete: grevă, Metrorex, metrou, promo, RATB, realitatea, sindicat

0/16 COMENTARII
un golan
21 sep 12:22
+0
VOTURI
-0
comentati pozitia activistilor , luind in calcul ultimile evenimente ce au avut loc in RATB .Atunci va ve-ti da seama ca dansii au nevoie de prostime sa isi protejeze neamurile care trandavesc prin birouri
minca
19 sep 08:55
+0
VOTURI
-0
Nu va mai vaitati dragi RATB-isti, ca nu va crede nimeni. Cat a-ti furat motorina, v-a mers bine.Suporta-ti consecintele.Ani de zile la autobaza Militari, se fura motorina, in vazul lumii, si nu am vazut sau auzit vreun lider de sindicat sa ia atitudine.
un sofer de toata jena
19 sep 00:01
+0
VOTURI
-0
NICULE ESTI UN PROST SI PT 3500 TE AS DUCE IN BRATE PRIN ORAS
little_angel
18 sep 23:54
+0
VOTURI
-0
bravo, poza e foarte buna acum. Felicitari.!!!!
Ady
18 sep 19:30
+0
VOTURI
-0
Inger mic si patetic, autobuzul din imagine este un Mercedes Citaro 2 cu numarul de inmatriculare B-91-BPN si indicativul 4864. In momentul de fata el apartine de autobaza RATB Ferentari unde circula pe linia 139. Fotografia este facuta in interiorul autobazei Ferentari, sector 5, Bucuresti. Creierul tau e la Braila. Probabil de la prea mult spirt dat prin paine.
Mihai
18 sep 18:29
+0
VOTURI
-0
Eu zic sa privatizeze RATB si Metrorex si sa dea afara 10 000 de oameni!
Aaa..ii da afara pe toti?Nici o problema! Cred ca sunt destui soferi in tara asta care ar lucra pe
2000 de RON cu ceea mai mare placere, decat sa stea someri.Cat despre metrou, conductorii pot fi inlocuiti oricand
cu un calculator, care ar face treaba excelenta! Si nici macar nu intarzie.Nu protesteaza, nu cere mariri de salarii.
Exact cum e si in Germania.
Silviu
18 sep 18:26
+0
VOTURI
-0
Niste nesimtiti.. Dupa ce ca au marit preturile la Metrorex cu 50% , tot mai ies in strada? Ipocrizia e la ea acasa.Ar trebui batuti bine astia...
Martinovici
18 sep 17:42
+0
VOTURI
-0
Știți de ce s a scumpit cartela ? Vedeți acordul cu FMI in care se cere creșterea cu 35% pe an a prețului cartelei in 2010, 2011 si 2012 ceea ce înseamnă dublarea prețului acesteia , lucru la care sindicatele nici măcar. Nu au fost consultate.
Sergiu Anton
18 sep 17:20
+0
VOTURI
-0
Leprele sindicale de la METROU sa taca. Nu le e de ajuns ca o mare parte din banii incasati de METROREX pe panourile publicitare, de duc la ei ? Mai si spune, domnul RADOI : " Din pacate greva de solidaritate poate tine maxim o zi" Sa fie zolidar cu ai lui ! Lepra asta ordinara trebuie data AFARA ! !
ion
18 sep 16:14
+0
VOTURI
-0
Bataia de joc la adresa calatorilor este in floare in mijloacele de transport. Nu le este rusine sa iasa in strada dupa ce s-au lafait pe banii nostri?
Liviu
18 sep 13:09
+0
VOTURI
-0
A semnat Sorin Oprescu vreun act disponibilizare a vreunui lucrator de la RATB?Nu!Dar fabrica de zvonuri lucreaza neincetat!
little_angel
18 sep 13:07
+0
VOTURI
-0
Acum e mult mai bine.... Autobuzele sint din Bucuresti.. Deja imi e frica cind ma gindesc la cum la voi intoarce acasa. totusi ce e cu nota aia de la baza pozei??? Nu vad legatura dintre subiect si nota...;)
nicu
18 sep 12:52
+0
VOTURI
-0
Nu inteleg de ce mai fac greva??!!! nu au salarile destul de enorme ,nu e suficient ca dam pe un rahat de cartel de 64de calatori cat juma de pret de avion ? ce mai vor ,vor probabil sa faca calatoria cu metroul 100lei ? la fel si ratb-ul soferi de toata jena nesimtiti si nepasatori iau salariu de 3500lei nu inteleg ce mai vor ....
little_angel
18 sep 12:29
+0
VOTURI
-0
Chiar asa de looseri sinteti, nu ati gasit decit o poza din Braila??? :)))))
George
18 sep 12:26
+0
VOTURI
-0
Metrorex nu este Regie. Este societate comerciala. Daca nu stiti, nu inoculati idei gresite cititorilor.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h