RATB va avea aplicaţie online unde călătorii pot urmări, în timp real, deplasarea maşinilorDincolo de viteza redusă de deplasare, unul din dezavantajele utilizării autobuzelor şi tramvaielor Regiei Autonome de Transport Bu­cureşti (RATB) este faptul că acestea nu pot fi urmărite în timp real, iar călătorii nu ştiu dacă trebuie să aştepte în staţie 3 minute sau 30 de minute.

RATB
RATB

În timp ce în alte capitale europene astfel de sis­teme sunt instalate de ani buni, alături de benzi unice pentru transport în comun, în Bucureşti un astfel de sistem urmează a fi instalat abia anul următor.

RATB intenţionează să achiziţioneze aceste echipamente şi abonamentele de date aferente ( echipamente de transmitere în timp real a poziţiei geografice – n. red.)– în funcţie de fondurile disponibile – în cursul anului 2017, moment în care va face şi o selecţie publică de oferte, conform legislaţiei în vigoare, pentru realizarea unei aplicaţii care să informeze călătorii în timp real despre poziţia şi timpul în care va ajunge în staţie ve­hiculul dorit", a declarat pentru ZF Constantin Tobescu, şef Bi­rou Relaţi Publice în cadrul Re­giei Autonome de Transport Bucureşti (RATB). Spre com­pa­raţie, în Budapesta, sistemul de moni­torizare în timp real a mijloacelor de trans­port în comun a fost implementat încă din 2013, iar pasul următor este de a introduce plata cu ajutorul telefoanelor mobile.

În ceea ce priveşte autobuzele RATB, din cele 1.000 de autobuze Mercedes Citaro achiziţionate în trecut, regia autonomă are în circulaţie un număr de 712 vehicule, conform programului în vigoare.

Jumătate din parcul de autobuze nu au aer condiţonat, iar în staţie timpul mediu de aşteptare este între 10 şi 15 minute din cauza lipsei benzilor unice. În Budapesta, spre exem­plu, un călător aşteaptă 3 minute pentru un autobuz.

Miza transportului în comun o reprezintă benzile unice, astfel încât pe lângă numărul mai mare de autobuze să crească şi eficienţa lor. în momentul actual, traficul aglomerat îngreunează circulaţa autobuzelor, iar în loc ca acestea să fie mai rapide decât un autoturism (prin benzi dedicate), acestea sunt mai încete şi vin la diferenţe de zeci de minute în staţe.

Proiectul benzilor unice va fi derulat de Primăria Municipiului Bucureşti. RATB a înaintat propuneri pentru amenajarea benzilor dedicate pe 12 artere, într-o primă etapă", potrivit oficialilor RATB.

Bucureştiul are în prezent 139 km de linie ferată pentru tramvai, din care numai o parte este modernizată. Din cele aproape 500 de tramvaie pe care le are RATB-ul, dintre care între 250 şi 300 sunt în circulaţie, numai trei oferă condiţi decente de transport. Din total, mai bine de jumătate din tramvaie au un grad de uzură de peste 100%, scrie Ziarul Financiar.

Etichete: aplicatie ratb, ORAR RATB, RATB

0/2 COMENTARII
Gicu
14 Dec 00:42
+0
VOTURI
-0
Dar sa fie (re)instalate in statii panouri pe care sa se afiseze timpul de asteptare pentru fiecare linie, de ce nu se poate!?
Daca nu stiti cum se face mergeti la Turda si veti avea un exempluu stralucit !
Adica sa scot eu telefonul, sa-mi schimb ochelarii, sa ma feresc de ploaie sau viscol ca sa vad cit trebuie sa astept !?
Sa va fie rusine !!!!!!!!
Gelu
12 Dec 15:00
+0
VOTURI
-0
Alternativ, se pot folosi aplicatiile de smartphone deja existente, gen Moovit, unde poti vedea cand vine urmatorul mijloc de transport, precum si alte cateva maruntisuri (daca e aglomerat, curat, etc.)
Problema ar fi la calatori, care trebuie sa-si instaleze aplicatia pe telefon si sa raporteze cand autobuzul ajunge in statie. Cam ca Waze...

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE