Ratele în lei ar putea scădea din martie. Cotaţia Robor la 3 luni a atins un minim istoricRomânii cu credite în lei ar putea avea rate mai mici, din luna martie. Dobânda ROBOR la trei luni, referinţa pentru costul creditelor în lei, a ajuns astăzi la un minim istoric de 0,98%.

Ratele in lei ar putea scadea din martie. Cotatia Robor la 3 luni a atins un minim istoric
Ratele în lei ar putea scădea din martie. Cotaţia Robor la 3 luni a atins un minim istoric
Foto: zf.ro

Dobânda Robor cu scadenţa la trei luni, referinţă pentru costul creditelor de retail în lei, a scăzut astăzi la 0,98% fiind pentru prima oară în istoria post-decembristă a sectorului bancar când costul leilor intră sub pragul psihologic de 1% pe an, informează zf.ro.

Astfel, se creează condiţii pentru ieftinirea creditelor în lei din luna martie, când majoritatea băncilor îşi vor actualiza ratele la creditele cu dobândă variabilă. Robor a deschis prima şedinţă din 2016 la nivelul de 1% iar ulterior, astăzi, în a treia şedinţă să bată un nou record.

Indicatorul Robor cu scadenţa la trei luni a încheiat anul 2014 la nivelul de 1,7% pe an, astfel că scăderea costului leilor a fost anul trecut de 40%.
În decembrie 2014 faţă de ultima lună din 2013, costul leilor scăzuse de la 2,4%, adică un declin de 29%. Costul leilor s-a poziţionat pe o pantă descendentă ca urmare a lichidităţii bune din sistem, care a determinat şi scăderea dobânzilor Robid (pentru depozitele atrase de bănci din piaţa monetară), care în prezent se situează sub 1% indiferent de scadenţă.

Etichete: credite lei, rate lei, robor

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE