RAZII ANPC la comercianţii de apă minerală şi apa de izvor. Ce probleme s-au depistatInspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au verificat modul în care se comercializează apa minerală şi apa de izvor, la nivel naţional. Inspectorii au depistat numeroase nereguli, în urma controalelor efectuate.

Controale ANPC la comerciantii de apa minerala si apa de izvor
Controale ANPC la comercianţii de apă minerală şi apă de izvor
Foto: unimedia.info

ANPC a desfasurat, în perioada 15– 30.06.2015, o actiune tematica de control privind respectarea prevederilor legale referitoare la modul de comercializare, etichetare, prezentare si publicitate a apelor minerale naturale si a apelor de izvor. În cadrul acţiunii au fost controlati 827 operatori economici (71 distribuitori, 679 magazine, 55 statii de distributie carburanti si 22 producatori) constatandu-se abateri la 464 (peste 56%) dintre acestia;

A fost verificata o cantitate de circa 1.847.119 litri apa minerala naturala si apa de izvor, constatandu-se ca 354.533 litri (peste 19%) din cantitatea controlata nu respectau prevederile legale in vigoare privind protectia consumatorilor.

Masuri dispuse:
oprirea definitiva si retragerea de la comercializare a unei cantitati de cca. 12.769 litri de apa minerala naturala si apa de izvor imbuteliata in valoare de 11.438 lei care avea caracteristici organoleptice neconforme, era depozitata in conditii improprii (temperatura peste cea impusa de producatori si sub actiunea directa a razelor solare) sau care prezenta data durabilitatii minimale depasita;
oprirea temporara de la comercializare a 84.694 litri apa minerala naturala si apa de izvor in valoare de 115.202 lei pana la remedierea neconformitatilor constatate;
aplicarea a 487 sanctiuni contraventionale constand in 326 amenzi insumand 902.200 lei si 161 avertismente pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor.

Principalele aspecte constatate:
nerespectarea conditiilor de depozitare si pastrare indicate de producatori- ape depozitate sub influenta directa a razelor solare, fara a respecta temperatura indicata de producatori; erau folosite mijloace de transport deschise, neprevazute cu prelate pentru protectia produselor, acestea aflandu-se astfel sub actiunea directa a razelor solare si a intemperiilor (ploaie, praf etc.); depozita recipientele cu apa minerala intr-un spatiu neigienizat (praf, panze de paianjen, pereti cu infiltratii de apa).

comercializarea de ape minerale cu data durabilitatii minimale depasita- produse cu data durabilitatii minimale depasita(expirate) de pana la 60 de zile.
apa minerala naturala si apa de izvor controlata, care prezenta deficiente de informare, neoferindu-se consumatorilor informatiile obligatorii, care sa permita alegerea sortimentului dorit(17% din cantitatea controlata prezenta deficiente de informare);
utilizarea pe etichete a unor termeni, denumiri, caracterizari ce nu au putut fi probate, precum si o serie de mentiuni de sanatate asociate alimentului, mentiuni care nu sunt aprobate de Comisia Europeana si care contravin Regulamentul UE nr. 432/2012 de stabilire a unei liste de mentiuni de sanatate permise, inscrise pe produsele alimentare(Apa „de 7 ori mai buna", Hidrateaza mult mai bine decat apa obisnuita"; „Creste imunitatea organismului"; „Este un puternic antioxidant"; „Scade colesterolul"; „Reduce procesul de îmbatranire"; „Recomandata in curele de slabire)

Inscrisuri incorecte, inexacte, de natura sa creeze confuzii cu apele minerale naturale- produse care nu se regaseau in Lista apelor minerale naturale; ape carbozificate care contineau in denumirea comerciala sintagma"apa minerala naturala", inducand in eroare consumatorii; apa minerala, pe a carei eticheta nu era mentionat locul unde este exploatata sursa sau numele acesteia.
Elemente de identificare si caracterizare a produsului netraduse
Inscrisuri ilizibile
Comercializarea de ape imbuteliate in ambalaje deteriorate
Lipsa afisarii pretului pe produs si/sau a pretului pe unitatea de masura sau neafisarea acestora in mod vizibil, pentru apele imbuteliate comercializate

Practici comerciale incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii
Reduceri anuntate care nu se regaseau in pretul pachetului supus promotiei
Perioada pentru care produsul era anuntat la promotie nu era afisata

Marius Alexandru Dunca, Presedinte ANPC:" In aceasta perioada a anului consumul de ape minerale naturale si de izvor creste considerabil. Sfatuiesc consumatorii sa fie atenti la modul de depozitare a apelor si sa nu cumpere produsele care se afla sub directa actiune a razelor solare, precum si sa verifice datele inscrise pe eticheta, precum data durabilitatii minimale si inscrisuri ce nu pot fi probate. Produsele care nu respecta cerintele consumatorilor trebuie refuzate."

1. Nerespectarea conditiilor de depozitare si pastrare indicate de producatori

28 de operatori economici (~3,5% din totalul celor controlati) nu respectau conditiile de depozitare indicate de producatori si inscrise pe etichete, acest lucru putand afecta calitatea apei minerale naturale.

Bucuresti- apa minerala naturala plata, carbogazosasa si carbogazificata era depozitata sub incidenta directa a razelor solare la o temperatura de aproximativ 30º C, fara a se respecta conditiile impuse de producator ("a se depozita in loc racoros 4-25 º C, ferit de inghet si soare" si respectiv "a se pastra de preferinta la loc racoros ferit de inghet si soare").
Bucuresti- depozitau apa minerala naturala, partial decarbogazificata si apa naturala de izvor, in conditiile mediului ambiant, sub incidenta directa a razelor solare, desi producatorul mentiona pe eticheta de produs ("a se pastra la loc curat, racoros, ferit de soare si inghet").
jud. Cluj- depozitau apa minerala sub actiunea directa a razelor solare sau direct pe pavimentul neigienizat.
jud.Bihor- transporta produsele cu mijloace de transport deschise, neprevazute cu prelate pentru protectia produselor, acestea aflandu-se astfel sub actiunea directa a razelor solare si a intemperiilor (ploaie, praf etc.).
jud. Braila- depozita recipientele cu apa minerala intr-un spatiu neigienizat (praf, panze de paianjen, pereti cu infiltratii de apa).
jud.Mures- apa minerala naturala era depozitata in dreptul geamului, sub actiunea directa a razelor solarecontrar recomandarii producatorului de a se feri de razele solare.

2. Comercializare de ape minerale naturale cu data durabilitatii minimale depasita

Jud. Vaslui- apa minerala expirata de 60 zile.
Jud. Cluj, Buzau, Harghita, Botosani- ape minerale naturale avand data durabilitatii minimale depasita.

3. 17 % din cantitatea de apa minerala naturala si apa de izvor controlata prezenta deficiente de informare, neoferindu-se consumatorilor informatiile obligatorii, care sa permita alegerea sortimentului dorit.

3.1. Utilizarea pe etichete a unor termeni, denumiri, caracterizari ce nu au putut fi probate
Jud. Vaslui, Iasi- diverse sortimente de apa minerala naturala carbogazificata, avand inscrisa mentiunea "CEA MAI PURA APA MINERALA DIN LUME", ce nu poate fi probata.
jud.Vaslui- apa de izvor plata, imbuteliata in jud. Prahova cu inscrierea pe eticheta a afirmatiei „de 7 ori mai buna", care nu a putut fi probata, precum si o serie de mentiuni de sanatate asociate alimentului (Hidrateaza mult mai bine decat apa obisnuita"; „Creste imunitatea organismului"; „Este un puternic antioxidant"; „Scade colesterolul"; „Reduce procesul de îmbatranire"; „Recomandata in curele de slabire") mentiuni care nu sunt aprobate de Comisia Europeana si care nu sunt prevazute in Regulamentul UE nr. 432/2012 de stabilire a unei liste de mentiuni de sanatate permise, inscrise pe produsele alimentare.
jud.Teleorman- apa minerala de izvor carbogazificata, 2,5 l, avand declarata pe eticheta compozitia chimica, produsul incadrandu-se in categoria apelor de izvor, fiind incorect folosita denumirea de apa minerala.
jud.Galati- apa minerala la care s-a constatat ca denumirea era incorecta, aceasta nefiind inscrisa in lista apelor minerale naturale recunoscute in Romania, iar ca sursa este precizat F1 (foraj de mare adancime).
Jud. Cluj- apa minerala naturala, produs provenit din GRECIA, recipienti a 330 ml, care prin ilustratiile de pe eticheta se adreseaza copiilor, nu figura in Lista apelor minerale naturale recunoscute de statele membre ale UE.
jud.Prahova- produsul „Apa din Creta" pentru care nu se facea informarea consumatorului cu privire la natura apei, pe eticheta aparea denumirea unei surse, dar nu se indica daca apa este minerala naturala, de izvor sau de masa.

3.2. Inscrisuri incorecte, inexacte, de natura sa creeze confuzii cu apele minerale naturale
Lista apelor minerale naturale recunoscute in Romania este aprobata prin Ordinul ANRM nr. 4/2015, act normativ in vigoare la data efectuarii controlului.
Controlul desfasurat a depistat o serie de ape minerale naturale care nu se regaseau in lista mentionata.
jud.Caras-Severin- apa minerala necarbogazoasa, fara ca aceasta sa fie mentionata in Ordinul 4/2015 unde se regaseste la pozitia 22 cu denumirea comerciala.
jud. Vrancea- apa minerala naturala imbogatia cu dioxid de carbon de la sursa, avand frontal pe eticheta inscrisa cu caractere de dimensiuni mari denumirea comerciala si cu caractere foarte mici, subtiri, italice denumirea sursei.
jud. Vrancea- apa de izvor carbogazificata si necarbogazificata, avand denumirea inscrisa la baza etichetei, pe lungimea acesteia, sub forma: „APA DE IZVOR CARBOGAZIFICATA– APA MINERALA NATURALA ". Astfel, consumatorii pot fi indusi in eroare asupra naturii produsului, intrucat in continuarea denumirii „apa de izvor" este inscrisa denumirea producatorului care are inglobata denumirea „apa minerala naturala".
Jud. Cluj- apa minerala naturala necarbogazoasa, recipienti a 5 litri, cu compozitia chimica declarata de maxim 300 miligrame /litru dioxid de carbon, ceea ce nu corespundea parametriilor sortimentului necarbogazos ( plat) unde dioxidul de carbon poate fi de maximum 250 miligrame /litru.

3.3. Nerespectarea obligativitatii de a inscrie, pe eticheta, numele locului de exploatare sau al sursei cu caractere de cel putin o data si jumatate mai mari decat caracterele utilizate in denumirea comerciala, in cazul in care denumirea comerciala este diferita de denumirea locului sau sursei.
Jud. Vaslui- apa minerala naturala carbogazificata cu informatii incorecte si/care nu sunt precise asupra locului unde este exploatata sursa si numele acesteia. Astfel, pe eticheta produsului exista mentiunea sursei, scrisa cu caractere de 4 ori mai mici decat denumirea comerciala, denumire care nu se regaseste in Ordinul nr. 4/2015.
jud.Maramures- apa minerala naturala plata, la care numele sursei nu era redat cu caractere avand dimensiunea de cel putin o data si jumatate mai mare decat a caracterelor utilizate in denumirea comerciala.
Jud. Alba- depozite en-gros, comercializau apa naturala de izvor (plata), 6l /buc, avand mentionata pe eticheta denumirea comerciala diferita de denumirea sursei, fara ca denumirea sursei sa fie inscriptionata cu caractere avand dimensiunea de cel putin o data si jumatate mai mare decat a caracterelor utilizate in denumirea comerciala.
Jud. Brasov- apa de izvor carbogazoasa, care avea denumirea sursei diferita de denumirea comerciala, numele locului sau al sursei nefiind redat cu caractere avand dimensiunea de cel putin o data si jumatate mai mare decat a caracterelor utilizate in denumirea comerciala.
Jud. Brasov- apa minerala naturala ambalata la 330 ml, care prezenta elementele de identificare si caracterizare ilizibile, greu de citit. De pe eticheta lipsea informatia privind denumirea sursei, iar locul de origine mentionat pe eticheta era Muntii Albi din Creta, Grecia, nefiind redat cu caractere avand dimensiunea de cel putin o data si jumatate mai mare decat a caracterelor utilizate in denumirea comerciala.
jud.Maramures- apa minerala, pe a carei eticheta nu era mentionat locul unde este exploatata sursa sau numele acesteia.
3.4. Elemente de identificare si caracterizare netraduse in limba romana
jud.Salaj- apa minerala, provenienta Ungaria, fara traducere in limba romana a informatiilor de pe eticheta.
jud.Covasna- apa minerala, provenienta Ungaria la 1,5 l si 5 l, fara informatiile referitoare la compozitia chimica traduse in limba romana.
jud. Neamt- apa minerala naturala necarbogazoasa, produsa in Franta, pe a carei eticheta tradusa din limba franceza nu se mentiona faptul ca aceste produse trebuie sa fie ferite de razele solare, asa cum informeaza producatorul. Pe etichetele respective se mentiona doar " A se pastra la loc uscat, curat si racoros ", iar pe eticheta originala " A garder a l'abri du solei dans un endoit propre, sec et tempere".
Jud. Arad- apa minerala, imbuteliata in Ungaria fara ca informatiile inscrise de producator pe eticheta sa fie traduse si in limba romana.
jud.Giurgiu- apa de izvor,provenienta Belgia, fara informati traduse in limba romana.
jud.Bihor- diverse sortimente de apa minerala naturala din Ungaria, care nu aveau traducerea completa a elementelor de identificare si caracterizare in limba romana.
Bucuresti- sortimente de bauturi racoritoare pe baza de apa minerala cu aroma de lamaie si apa minerala cu aroma de mere, la care traducerea denumirii de produs in limba romana era incorecta.

3.5. Informatii greu lizibile
Jud. Iasi- apa minerala naturala carbogazificata imbuteliata 0,5 l si 1,5 l, ale caror informatii privind denumirea si sediul imbuteliatorului, conditiile de pastrare si cele privind data durabilitatii minimale erau greu lizibile, fiind inscrise cu caractere mici si care se suprapuneau peste mentiunile privind denumirea sursei.
jud.Vaslui- apa minerala naturala plata, cu informatii ilizibile (caracterele cu care sunt inscriptionate informatiile erau foarte mici, greu lizibile, iar denumirea sursei era inscriptionata cu caractere de culoare deschisa, peste informatiile privind compozitia chimica si denumirea si sediul imbuteliatorului.
Jud. Cluj- apa minerala, provenienta Italia, 500 ml, cu etichete ilizibile datorita caracterelor literelor si a culorii de fond de pe acestea.
Jud. Cluj- apa minerala pe a caror etichete erau caractere ilizibile.
jud.Bihor- apa minerala naturala plata, care avea pe eticheta toate elementele prevazute de legislatia in vigoare, dar alegerea culorilor caracterelor (albastru) pe fondul transparent facea ca informatiile sa fie foarte greu lizibile.
Bucuresti- sortimentul „apa naturala de izvor", la care denumirea produsului in limba romana era incorecta, iar elementele de identificare inscriptionate pe eticheta de produs erau greu lizibile.
jud.Vaslui- apa minerala naturala carbogazificata, la care informatiile privind compozitia chimica, denumirea imbuteliatorului si denumirea sursei erau inscriptionate cu caractere mici, greu lizibile.
jud.Giurgiu- apa minerala, la care sursa era inscrisa ilizibil(caractere subtiri de culoare alba) peste alte informatii referitoare la continut si conditii de depozitare, astfel incat inscrisurile erau greu vizibile pentru consumatori.

4. Comercializarea de ape imbuteliate in ambalaje deteriorate

Starea recipientelor (deformarea ambalajelor)
Jud. Cluj, Harghita, Constanta.

5. Lipsa afisarii pretului pe produs si/sau a pretului pe unitatea de masura sau neafisarea acestora in mod vizibil, pentru apele imbuteliate comercializate

Abateri cu privire la afisarea preturilor au fost constatate in jud.Bihor; jud.Vaslui; jud. Iasi; jud.Dolj; jud. Ialomita; jud.Teleorman; jud.Cluj; jud.Maramures, jud.Satu Mare; jud.Salaj; jud. Covasna; jud.Harghita; jud.Bacau; jud.Timiș; jud.Hunedoara; jud.Gorj; jud.Arges; jud.Prahova,
București

6. Practici comerciale incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii

Jud. Cluj- apa comercializata la pret promotional,avand pretul vechi barat afisat de 13,24 lei, iar pretul nou afisat era de 10,55 lei, cu mentionarea perioadei de valabilitate a ofertei. Pe baxurile cu produse aparea reducerea afisata era de „– 10 %" si era afisat si un panou prin care pretul de vanzare pe un bax de 6 bucati era de 18,55 lei. La un calcul matematic aplicand reducerea de 10% la 13,24 lei, rezulta pretul pe baxul de 6 bucati, in cuantum de 11,91 lei, fata de 18,55 lei. In acest fel operatorul economic inducea in eroare consumatorii, prin informatii false si ii determina sa ia decizii de tranzactionare in necunostinta de cauza.
Jud. Braila- apa minerala carbogazificata, la promotie, cu indicarea pretului vechi si a pretului nou, desi in fapt reducerea a fost efectuata ca urmare a scaderii TVA-ului.
jud.Teleorman- diferite sortimente de ape minerale supuse reducerilor promotionale, fara a se specifica perioada promotiei si daca produsele erau disponibile pe toata perioada promotiei sau in limita stocului disponibil.
Jud. Sibiu- apa minerala aflata la comercializare, fara a informa consumatorii despre perioada reducerii de pret.
jud.Arges- nu existau informatii complete la promotia in desfasurare la comercializarea apei de izvor.
jud.Vrancea- la raft exista o denumire care inducea in eroare consumatorii asupra naturii produselor- „apa de izvor" prezentata la raft sub denumirea „apa minerala" si „apa de masa" cu denumirea afisata „apa de izvor".

7. Alte abateri

Neafisarea denumirii unitatii si/sau orarului de functionare
Neafisarea plachetei TELEFONUL CONSUMATORULUI
Neafisarea Codului Unic de Inregistrare la Registrul Comertului
Lipsa Registrului unic de control

SFATURI PENTRU CONSUMATORI:

Acordati o atentie deosebita cand cumparati ape minerale naturale si ape de izvor asupra modului de prezentare a ambalajului, asupra etanseitatii recipientelor;
Acordati o atentie deosebita aspectului produselor in ceea ce priveste prezenta suspensiilor care pot proveni de la nerespectarea temperaturilor de depozitare/expunere ;
Acordati atentie conditiilor de depozitare, atat in magazinul de desfacere, cat si la domiciliu atunci cand producatorul impune conditii in acest sens;
Cititi cu atentie inscrisurile de pe etichete si cumparati numai acel produs care corespunde preferintelor si necesitatilor dumneavoastra:
tineti seama de gradul de mineralizare (inscris pe eticheta, in cazul apelor minerale naturale sub forma reziduului sec total), in special atunci cand exista restrictii medicale sau suferiti de anumite boli;
nu confundati termenii „minerala" cu „carbogazosa"; in general, apele minerale naturale au un continut de saruri minerale diferit de cel al apei potabile din retea;
aveti in vedere faptul ca apele cu continut de dioxid de carbon au un pH mai mic (aciditate sporita);
aveti in vedere ca apele cu un continut de fluor mai mare de 1,5 mg/l nu sunt recomandate consumului regulat al sugarilor si copiilor sub 7 ani;
tineti seama de faptul ca numai apa necarbogazoasa (plata) si cu o mineralizare de maximum 500 mg/l („oligominerala" sau „slab mineralizata") poate fi folosita la prepararea hranei sugarilor;
Refuzati produsele care prezinta data durabilitatii minimale modificata sau depasita;
La cumpararea produselor alimentare solicitati si pastrati bonul de casa pentru a putea proba in cazul in care, in mod justificat, doriti sa reclamati calitatea/siguranta unui produs.

Etichete: anpc, apă minerală, control ANPC

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE