Răzvan Murgeanu, ARESTAT PREVENTIV. Fostul viceprimar, acuzat de trafic de influență şi dare de mităRăzvan Murgeanu, fost viceprimar şi consilier de stat în timpul mandatului lui Traian Băsescu la Cotroceni, a fost arestat preventiv, miercuri seară. Decizia instanţei poate fi contestată. Murgeanu este acuzat de DNA de trafic de influență, dare de mită şi instigare la infracțiunea de spălare a banilor. 

Razvan Murgeanu, fost viceprimar al Capitalei, a fost RETINUT dupa mai bine de 10 ore de audieri
Răzvan Murgeanu, fost viceprimar al Capitalei, a fost REŢINUT după mai bine de 10 ore de audieri

Fostul consilier de stat Răzvan Murgeanu a fost arestat preventiv, miercuri, de magistraţii Tribunalului Bucureşti, fiind acuzat că a primit pentru el 15.000 de euro de la o asociere de firme care avea un contract de reabilitare a 85 de blocuri şi alţi 15.000 de euro pentru a-i da unui director din Primăria Sectorului 5 care să dispună plăţile din cadrul contractului. Decizia, prin care a fost arestată şi Gabriela Gângoe-Simion, poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Răzvan Murgeanu a fost reţinut de procurorii DNA, pentru trafic de influenţă, dare de mită şi instigare la infracţiunea de spălare a banilor.

DNA a precizat , miercuri, într-un comunicat de presă, că procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 16 martie 2016, a inculpaților:

GÂNGOE - SIMION GABRIELA, practician în insolvență, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:

- intermedierea ori înlesnirea efectuării unor operațiuni comerciale sau financiare, de către persoana care are sarcina de a supraveghea, a controla, a reorganiza sau a lichida un operator economic privat,
- complicitate la trafic de influență,
- complicitate la dare de mită,
- abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,
- spălare a banilor, în formă continuată,

MURGEANU GHEORGHE – RĂZVAN, om de afaceri, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:

- trafic de influență,
- dare de mită,
- instigare la infracțiunea de spălare a banilor.

De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul

STĂNESCU VALENTIN, director în cadrul Primăriei Sector 5 București, la data faptei, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită.

"Din ordonanțele întocmite de procurori a rezultat că există date și probe potrivit cărora:

În perioada iulie 2015 – februarie 2016, inculpata Gângoe – Simion Gabriela, în calitate de practician în insolvență, a dispus plata din conturile unei societăți comerciale, aflată în supravegherea sa, a sumei totale de 63.670,07 lei, reprezentând remunerație încasată nelegal. Această sumă de bani a fost disimulată prin emiterea unor facturi reprezentând servicii de audit, ce nu au fost prestate în realitate, de către o firmă pe care o controlează printr-o rudă de-a sa, către societatea plătitoare sau subcontractori ai acesteia.

În perioada 22.06.2011 – 08.06.2012, Primăria Sectorului 5 și o asociere formată din două firme (una dintre ele fiind societatea aflată în insolvență, la care am făcut referire mai sus), au încheiat mai multe contracte având ca obiect executarea, finalizarea și întreținerea lucrărilor de reabilitare termică a unui număr de 85 imobile situate în sectorul 5 al municipiului București, în valoare totală de 71.892.541 lei, fără TVA.

La data de 31 decembrie 2015, Primăria Sectorului 5 București a plătit către asocierea respectivă suma totală de 8.500.000 lei, reprezentând o plată parțială pentru serviciile prestate.

Pentru a se efectua plata respectivă dar mai ales pentru a influența funcționarii ce aveau atribuții în acest sens, inculpatul Stănescu Valentin, în calitate de director în cadrul Primăriei Sector 5 București, a pretins de la reprezentanții asocierii respective, prin intermediul inculpatului Murgeanu Gheorghe Răzvan, suma de 15.000 de euro. La rândul său, acesta din urmă a pretins de la inculpata Gângoe – Simion Gabriela, pe lângă suma de bani respectivă, alți 15.000 euro, pentru sine, în scopul de a-și trafica influența în direcția arătată mai sus, lucru cu care aceasta a fost de acord.

Anterior, în același context, inculpata Gângoe – Simion Gabriela, în baza înțelegerii prealabile cu Murgeanu Gheorghe Răzvan, a explicat conducerii firmei pe care o supraveghea că cei 8,5 milioane lei au fost virați de Primăria Sectorului 5 „cu niște condiții" și că se impunea plata unor comisioane.

Astfel, inculpata a dispus subcontractarea unor lucrări de remediere la blocurile ce au făcut obiectul unuia dintre contracte către o societate comercială. De asemenea inculpata a mai dispus și plata din contul societății pe care o supraveghea, în calitate de practician în insolvență, în contul subcontractorului a sumei totale de 600.000 de lei, ce include:

- contravaloarea lucrărilor de remediere,
- comisionul de 15.000 de euro pretins de inculpatul Murgeanu Gheorghe Răzvan pentru exercitarea influenței asupra directorului Stănescu Valentin din cadrul Primăriei Sector 5 București,
- comisionul de 15.000 de euro promis directorului Stănescu Valentin pentru aprobarea documentației aferente plății de 8.500.000 de lei, a plăților ce urmează a fi efectuate până la suma totală de încasat și pentru deblocarea garanțiilor contractuale,
- suma de 15.000 de euro promisă de inculpata Gângoe – Simion Gabriela persoanelor din conducerea societății pe care o supraveghea, pentru a nu se opune celor arătate mai sus,
- comisionul de 173.777 lei, reprezentând suma pretinsă de inculpata Gângoe – Simion Gabriela pentru încasarea creanței de 8,5 milioane lei și obținerea sprijinului inculpaților Murgeanu Gheorghe Răzvan și Stănescu Valentin.

Această din urmă sumă de bani a fost virată în contul aceleiași firme pe care inculpata o controlează prin intermediul unei rude.

De asemenea, în același scop, de a disimula proveniența sumelor de bani și a drepturilor asupra acestora, inculpata Gângoe –Simion Gabriela l-a instigat pe administratorul societății subcontractoare să efectueze plata unei sume de 3.000 de euro (reprezentând o parte din comisionul în sumă de 15.000 de euro pretins de Murgeanu Gheorghe Răzvan) către o altă persoană cu titlu de folos necuvenit pentru exercitarea influenței asupra directorului Stănescu Valentin și a altor persoane din cadrul Primăriei Sector 5 în scopul arătat mai sus.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 16 martie 2016, inculpații Gângoe - Simion Gabriela și Murgeanu Gheorghe – Răzvan urmează să fie prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile", informează DNA.

Răzvan Murgeanu, fost viceprimar al Capitalei, a fost adus, marţi, cu mandat la DNA, pentru a fi audiat în calitate de suspect într-un nou dosar de corupţie.

Murgeanu a fost viceprimar al Capitalei, iar din 2013 a ocupat funcţia de consilier de stat la Cancelaria fostului președinte Traian Băsescu, timp de aproape un an de zile. În perioada 2009-2013, Murgeanu a fost secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Etichete: DNA, Răzvan Murgeanu, Razvan Murgeanu retinut

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE