RCS&RDS a dat în judecată Guvernul, ANRE, Enel și ElectricaGrupul RCS & RDS a acționat în instanță Guvernul, Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE), Ministerul Energiei, Ministerul Economiei, filialele de distribuție ale Enel (Muntenia, Banat și Dobrogea), precum și filiala de distribuție Electrica Distribuție Nord, potrivit portalului Curții de Apel București.

RDS&RCS
RDS&RCS
Foto: digisport.ro

Două firme din grupul RCS & RDS, Delalina SRL și Foto Distribuție SRL, cer anularea ordinului ANRE 73/2014, care prevede condițiile generale asociate licenței pentru prestarea serviciului de distribuție a energiei electrice. Dosarul a fost înregistrat pe data de 7 aprilie 2016, scrie Agerpres.

Grupul RCS & RDS a depus solicitări la ANRE pentru a obține licența de distribuție a energiei electrice, însă Autoritatea a respins această cerere la mijlocul lunii martie, argumentând că firmele respective nu au îndeplinit condițiile legale.

"În baza prevederilor art. 5, alin (1) lit a) din Legea nr. 160/2012, Comitetul de reglementare al ANRE a hotărât respingerea solicitării societăților Delalina SRL și Foto Distribuție SRL de acordare a licenței pentru prestarea serviciului de distribuție a energiei electrice. Comitetul de reglementare a întemeiat această decizie pe baza prevederilor art. 27 alin. (5) din Regulamentul pentru acordarea licențelor și autorizațiilor în sectorul energiei electrice (Regulament), aprobat prin Ordinul ANRE nr. 12/2015, având în vedere neîndeplinirea de către societatea Delalina SRL a condițiilor prevăzute la art. 23 alin. (2) lit. g), art. 23 alin. (2) lit. i) și art. 29 alin. (1) lit. b) și c) din Regulament și, respectiv, de către societatea Foto Distribuție SRL a condițiilor prevăzute la art. 23 alin. (2) lit. i) și la art. 29 alin. (1) lit. b) din Regulament", se arată în comunicatul ANRE.

Reprezentanții ANRE subliniază că, în aceste condiții, respingerea solicitărilor era singura decizie permisă de lege.

Regulamentul invocat de ANRE, art. 23, alin. (2), lit. i) arată că agentul comercial care solicită licență de distribuție trebuie să aibă acceptul operatorului de distribuție concesionar din acea zonă, în cazul în care solicitantul care intenționează să presteze serviciul de distribuție a energiei electrice utilizând rețelele electrice de distribuție proprii, într-o zonă concesionată altui operator de distribuție.

Potrivit unui comunicat remis de grupul RCS & RDS în toamna anului trecut, două companii ale grupului au în desfășurare proiecte de dezvoltare a unor rețele de distribuție a energiei electrice. În luna septembrie 2015, au fost solicitate licențele necesare pentru două proiecte pilot situate în municipiul Oradea, respectiv în vecinătatea municipiului Timișoara.

Conform companiei, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) nu permite însă prestarea acestui serviciu în lipsa aprobării operatorilor de distribuție care prestează în prezent serviciul în fiecare zonă. În context, companiile din grupul RCS & RDS au demarat procedurile pentru contestarea actelor ANRE care, potrivit grupului, "contravin legii și Constituției".

Compania mai preciza că, în măsura în care barierele create de ANRE sunt ridicate, reducerile de preț pentru consumatori vor fi substanțiale, întrucât va oferi un tarif de distribuție prin intermediul rețelelor sale de 120 lei/MWh față de tarifele de 159,49 până la 188,2 lei/MWh percepute de distribuitorii concesionari.

RCS & RDS este un operator de telecomunicații, furnizând servicii în România, Ungaria, Spania și Italia. Compania deține mai multe canale de televiziune.

La începutul lunii martie, președintele ANRE, Niculae Havrileț, declara că acele companii care au concesionat serviciul de distribuție a energiei electrice și gazelor naturale trebuie să scoată la licitație activitatea de operare a rețelei.

"Concesionarii sistemelor de distribuție au luat această activitate prin metoda privatizării. Au primit concesiunile pe 49 de ani, cu posibilitatea prelungirii acestei perioade. Pentru activitatea de operare a rețelei s-au făcut externalizări către firmele afiliate, însă până acum fără licitație", a arătat Havrileț, în cadrul Energy Business Summit.

Potrivit acestuia, companiile puteau externaliza aceste activități fără licitație în baza unei ordonanțe de urgență care a fost modificată între timp, iar ANRE a câștigat o serie de procese cu companiile de distribuție pe această temă. În urma proceselor, companiile trebuie să scoată la licitație orice contract.

"Toate contractele pe care companiile de distribuție le încredințau până acum afiliaților trebuie scoase la licitație, astfel că oricine poate participa. Nu vom mai recunoaște în tarife investițiile făcute, în cazul în care companiile nu fac dovada că acel contract a fost încheiat pe SEAP (sistemul electronic de achiziții publice — n.r.)", a completat Havrileț.

La rândul său, președintele Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, Iulian Iancu, a precizat că se lucrează în prezent la modificarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale 123/2012, pentru a cuprinde această prevedere.

"Această modificare este net în avantajul consumatorilor și a sistemului. Astăzi, distribuitorii nu au simțit nevoia să fie revoluționari în acest domeniu, fiind în situație de monopol", a precizat Iancu, prezent la același eveniment.

El a mai spus că a primit săptămâna trecută propunerile ministerului de resort pe partea de energie electrică pentru aceste modificări și le așteaptă pe cele din sectorul gazelor naturale.

Iancu a arătat că, pe viitor, companiile vor tinde să ofere consumatorilor mai multe servicii de utilități, mergând chiar până la furnizarea gratuită a uneia dintre ele.

La rândul său, Silvia Vlăsceanu, director executiv al Asociației Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), a arătat că operatorii rețelelor de distribuție nu exclud ideea de a avea concurență pe același segment, însă, momentan, nu există o legislație care să reglementeze acest aspect.

"Operatorii sunt deschiși la concurență, iar concurența în orice domeniu este binevenită, întrucât este în beneficiul consumatorilor. Atâta vreme cât vor exista reguli clare, aceasta este o formă de concurență salutară. Însă, nu există deocamdată o legislație în acest sens", a mai spus ea.

Etichete: Grupul RCS & RDS energie electrică, Guvern, RCS&RDS, RCS&RDS instantă

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE