Care sunt blocurile din București care riscă distrugerea, în caz de cutremur. VEZI LISTAPrimăria a publicat o actualizare a listei clădirilor cu bulină roşie din Bucureşti. 2.500 de clădiri prezintă risc seismic ridicat, iar peste 370 dintre acestea s-ar prăbuşi la următorul cutremur de mare intensitate şi doar 28 de imobile au fost reabilitate în Capitală. 

Doar 28 de imobile au fost reabilitate, in contextul in care in Capitala sunt in acest moment 370 de cladiri ce risca sa se prabuseasca la urmatorul cutremur.
Doar 28 de imobile au fost reabilitate, în contextul în care în Capitală sunt în acest moment 370 de clădiri ce riscă să se prăbuşească la următorul cutremur.

În Capitală sunt 374 de imobile cu risc seismic extrem de ridicat, dintre care 189 catalogate drept "pericol public". De asemenea, încă 2.100 de imobile au grade mai mici de risc, dar care au nevoie de consolidare. Peste 13.000 de apartamente riscă să se năruie la următorul cutremur.

Faţă de ultima statistică a clădirilor cu risc seismic, realizată de experţii Primăriei Municipiului Bucureşti în urmă cu 6 luni, ponderea clădirilor considerate pericol public a crescut vertiginos. Astfel, în luna mai a acestui an, din totalul de 374 de clădiri ce au nevoie urgent de reconsolidare, doar o treime constituiau pericol public. Acum însă jumătate din clădirile cu bulină roşie sunt considerate şi pericol public. Acest lucru este cauzat de modificări în Ordonanţa de Guvern nr. 20/1994 care reglementează statutul de pericol public al clădirilor cu risc seismic.

Clădirile cu risc seismic devin un pericol public dacă: a) cuprind spatii publice cu alta destinatie decât aceea de locuinta, ocupate temporar/permanent de un numar mare de persoane; b) sunt amplasate in zone dens circulate si/sau cu aglomerari de persoane; c) adapostesc valori materiale si/sau de patrimoniu cultural, potrivit Ordonanţei privind măsuri pentru reducerea riscului seismic, nr. 20/1994.

În aceste condiţii, în ultimii 9 ani a fost consolidat un număr de 26 de cladiri, 16 dintre acestea din bani publici, iar restul din sursele proprii ale proprietarilor. "În prezent sunt în lucru 6 obiective şi urmează începerea lucrărilor la alte 5 cladiri, în funcţie de semnarea contractelor de finanţare cu fiecare proprietar", relatează reprezentaţii municipalităţii la solicitarea B365.ro.

Ultima actualizare a listei imiobilelor cu risc seismic din Capitală poate fi consultată aici

De ce merg greu reabilitările

Potrivit municipalităţii, un motiv pentru care procesul de restaurare merge atât de greu este faptul că timp de doi ani, la licitaţiile Primăriei pentru contractarea de proiectanţi şi executanţi a lucrărilor nu s-a prezentat nimeni. "În perioada 2008-2009, PMB a organizat proceduri de achizitie publica la care nu s-a prezentat nici un ofertant, ca urmare, in perioada 2010-2012, au fost reluate procedurile si incheiate contracte pentru proiectarea si executia lucrarilor de consolidare. Din cauza modificarilor repetate ale legislatiei privind achizitiile publice, nu pot fi incheiate la timp contracte de proiectare si executie lucrari de consolidare si de acte aditionale la acestea, generate de situatii ce nu au putut fi prevazute la inceperea lucrarilor" explică reprezentanţii municipalităţii la solicitarea B365.ro.

De asemneea, Primăria întâmpină mai multe probleme cu proprietarii imobilelor pe parcursul derulării acţiunilor de reconsolidare:

· Unii proprietari nu permit accesul constructorului în clădire. Singura soluţie în acest caz este acţionarea acestora în instanţă.

· Proprietarii nu depun documentaţia completă şi astfel nu se pot încheia actele necesare declanşării procedurilor.

· Schimbarea situatiei juridice (vanzari-cumparari sau decese fara succesiune, etc.) a clădirii în timpul lucrărilor.

· Unii proprietari se răzgândesc şi contestă expertizelor tehnice şi încadrarea clădirii în clasa I de risc seismic sau nu sunt de acord cu soluţia de reabilitare, acuzând că le afectează spaţiul din proprietate. Asta deşi proprietarii dau înainte declaraţii notariale prin care atestă că au luat la cunoştinţă şi sunt de acord cu soluţia de reconsolidare.

· Proprietari de magazine nu sunt de acord cu plata reabilitării cot la cot cu restul proprietarilor din bloc, deşi sunt obligaţi legal să o facă. Aceştia invocă faptul că sunt dezavantaţi pentru că activitatea lor s-ar întrerupe pe perioada lucrărilor şi nu ar primi locuinţe de necesitate din partea municipalităţii, la fel cum beneficiază şi restul proprietarilor din clădire. 

· Există şi proprietari care refuză pur şi simplu reconsolidarea, din diverse motive: nu locuiesc în casă sau se situează chiar la limita de a fi scutiţi de plata lucrărilor (lucrările de reabilitare nu se plătesc dacă venitul pe cap de familie este sub salariul mediu net pe economie) 

"Ar trebui ca legea sa prevadă recuperarea cheltuielilor pentru proiectare, în situatia în care aceste proiecte finanţate din banul public nu pot fi puse in aplicare din cauza refuzului proprietarilor de a continua actiunile. Aceasta propunere nu a fost acceptata pana acum de catre autoritatile centrale" au declarat reprezentanţii Primăriei Capitalei pentru B365.ro.

Cele mai multe clădiri cu bulină roşie au fost construite în perioada interbelică şi se află în zonele Centrul Vechi şi pe Calea Moşilor, Bulevardul Carol I, Bulevardul Magheru, Bulevardul Mihail Kogălniceanu, Bulevardul Nicolae Bălcescu sau Calea Victoriei.

Suma de bani de la bugetul de stat alocată pentru programul de reabilitare a scăzut de la an la an în ultima perioadă. Bugetul pe anul 2011 a fost de 8,34 milioane de lei, din care alocatie de la bugetul de stat 3,65 milioane de lei, iar pentru 2012 sunt alocati 9,5 milioane de lei din care 3 milioane lei din alocatii de la bugetul de stat, ulterior aceasta alocatie diminuandu-se la 2 milioane lei.

Etichete: bulină roşie, cladiri risc seismic, cutremur, lista, Primăria Capitalei

0/2 COMENTARII
costel
05 nov 13:32
+0
VOTURI
-0
Ce este interesant ca listele se actualizeaza fara nici o noua exppertiza .Daca ne utitam cu atentie pe liste si localizam cladirile cu bulina ,este clar ca se urmaresc dezvotari imobiliare mai ales in centru orasului.Se duce o politica de depersonalizare a Bucurestilor cat si eliminare a tot ce este de valoare de patrimoniu . Priviti Piata Universitatii ce rusine a ajuns dupa modernizare. Pana si pozitionare statuilor este hilara ca sa nu mai vorbim de o platforma de beton pe care sunt amplasate ,ca in parcare la supermarketuri . Nu mai avem flori , vegetatie totul s-a transformat intro zona arida fara nici o peronalitate .Datorita mareluiarhitect oPRESCU se transforma Bucurestiul cu buna stiinta intro mare rusine a arhitecturii romanesti!
Observator
05 nov 13:13
+0
VOTURI
-0
Am constata far auimire ca foare multe cladiri cu bulina rosioe au fost ale PTTR-ului. Cladiri de centrele, oficii postale, liceul 13, etc. Le bulineaza sa scada valoarea de patrimoniu, sa le instrineze mai repdede la un operator privat de sevicii medicale ?

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h