Traian Băsescu, plângere la CEDO după ce instanța a decis că nu poate schimba numele partiduluiFostul preşedinte Traian Băsescu a reacţionat dur după ce instanţa a respins cererea de înregistrare a formațiunii Mișcarea Populară în registrul partidelor politice. Băsescu a acuzat că "este prima dată când un procuror s-a bătut cu toată forța statului împotriva înregistrării unui partid" şi a anunțat că va face plângere la CEDO pentru "implicarea abuzivă a statului în înregistrarea unui partid".

Traian Basescu
Traian Băsescu

UPDATE 20.59: Traian Băsescu a anunțat că va face plângere la CEDO.

 "Vă pot spune că în mod cert vom face o plângere la CEDO pentru implicarea abuzivă a statului în înregistrarea unui partid. Într-o ţară în care se înregistrează zilnic două, trei partide nu mi se pare întâmplător că exact MP a fost partidul pentru care procurorii s-au luptat cu toată forţa statului pentru a nu se înregistra. (...) Este pentru prima dată când un procuror s-a bătut cu toată forţa statului împotriva înregistrării unui partid, astăzi. Este dacă vreţi şi contrar deciziilor CEDO care recomandă o minimă implicare a statului în aprobarea funcţionării structurilor asociative cum sunt partidele", a declarat preşedintele PMP Traian Băsescu.

Băsescu a mai spus că, după decizia instanţei, membrii MP vor activa sub sigla și denumirea PMP.

"Partidul Mișcarea Populară este înregistrat, are toate structurile funcționale, nu s-a desființat, în lipsa înființării Mișcării Populare. Pe structurile Partidului Mișcarea Populară am funcționat și până-n prezent, așa vom funcționa și în continuare. Nu avem niciun fel de probleme legate de depunerea listelor de candidați în toate localitățile țării pentru că sistemul de aprobare este la nivel local. Doar la Consiliul Național trebuie validate candidaturile la Primăria Capitalei. În rest, toate candidaturile sunt de competență județeană, municipală, nu avem impedimente din acest punct de vedere", a explicat Băsescu

Băsescu a adăugat că membrii formațiunii pe care o conduce au adunat semnături pentru alegerile locale sub sigla Mișcării Populare, iar alții sub sigla Partidului Mișcarea Populară.

"Unii au făcut-o sub denumirea Mișcarea Populară, alții sub denumirea PMP, Partidul Mișcarea Populară. Au fost mai inspirați cei care au făcut-o pe PMP, ceilalți trebuie să-și refacă listele. Este o bună campanie, cu atât mai mult cu cât, dincolo de mijloacele electronice, de televiziuni locale mizăm foarte mult pe o campanie de la om la om", a declarat Băsescu.

''Cu surprindere, am aflat că înregistrarea Mişcării Populare a fost respinsă la solicitarea procurorilor. Este fără precedent ca procurorii să facă o contestaţie la înregistrarea unui partid. Mai mult, judecătorii CAB au admis contestaţia în complet de divergenţă, deşi zilnic sunt înfiinţate noi partide. Trebuie să respectăm decizia.

O fi consecinţa faptului că "Secta Securităţii Naţionale" a stabilit că, în România, trebuie să existe doar două partide mari, controlabile?

V-aţi încurcat, băieţi, vom candida la locale sub numele PMP şi cu simbol mărul. PMP, refaceţi listele de semnături pentru candidaţi", a scris Traian Băsescu, pe pagina sa de Facebook.

Curtea de Apel București a respins vineri cererea depusă de fostul președinte Traian Băsescu de înregistrare a formațiunii Mișcarea Populară în registrul partidelor politice.

Inițial, Tribunalul București a acceptat, în decembrie 2015, cererea depusă de Traian Băsescu privind acordarea personalității juridice și înregistrarea formațiunii Mișcarea Populară în registrul partidelor politice, însă Curtea de Apel București a admis vineri apelul declarat de Parchetul de pe lângă Tribunalul București, respingând astfel înregistrarea partidului.

De menționat că cei doi judecători ai completului de la Curtea de Apel București au avut opinii contrare în legătură cu cererea depusă de Traian Băsescu, astfel încât a fost introdus un al treilea magistrat în complet, care a înclinat decizia în sensul respingerii solicitării de înregistrare.

Decizia este definitivă.

Pe 24 octombrie 2015, a avut loc Congresul de înființare a formațiunii politice Mișcarea Populară, cei 5.000 de delegați votând alegerea lui Traian Băsescu ca președinte al partidului.

În conducerea formațiunii au mai fost aleși Eugen Tomac, președinte executiv, Cristian Diaconescu și Siegfried Mureșan, prim-vicepreședinți, Dorel Constantin Onaca, secretar general.

Traian Băsescu s-a înscris în Partidul Mișcarea Populară pe data de 9 octombrie 2015, pentru ca apoi tot el să propună schimbarea denumirii partidului în "Mișcarea Populară".

Etichete: mişcarea populară, PMP, Traian Băsescu

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h