Ce spune un cunoscut PREOT despre melodia trupei Taxi: De câteva zile ascult pe repeatCunoscutul preot sibian Constantin Necula comentează videoclipul-manifest contra Catedralei Mântuirii Neamului, lansat de trupa Taxi, într-un articol publicat pe internet.

Parintele Constantin Necula
Părintele Constantin Necula

"De câteva zile ascult pe repeat monologul ritmic al celor de la Taxi. De fapt mă uit la clip. La fețe, grimase și atitudini. Parte îi socotesc prieteni ai mei de duh și nu voi lăsa momentul de acum să întunece respectul acesta. Prietenia este dincolo de păreri de moment. Trebuie să recunosc că abia zilele acestea am remarcat. Cuvântul e legat de câte un nemulțumit ce se dă prieten cu Dumnezeu, familiar Lui. Și abia acum mi-am adus aminte că a construi în România este un vis pentru mulți", scrie preotul într-o reacţie publicată pe republica.ro.

În răspunsul oferit celor de la trupa Taxi preotul vorbeşte despre autostrăzile din România, despre spitalele închise şi despre faptul că nu are "calitatea PR-istică" pe care vedetele din România o au. 

"Nu. Taxi și prietenii nu s-au visat mergând pe autostrada Sibiu-București, deși măcar una dintre personalități ar ajunge mai ușor acasă și ar revedea Catedrala din Sibiu. Care? Catolică? Evanghelică? Ortodoxă? Care vrea.

Nu. Taxi nu s-a visat în spitalele închise din lipsă de specialiști sau în școlile golite de elevi, nici în casele de bătrâni ale Bisericii ori în pridvoarele de frumusețe ale mănăstirilor românești- uite, dacă cea ortodoxă îi deranjează să meargă la Lipova la Sfânta Maria Radna. În miezul de luminiș de la Cioara ori Oașa, în haturile de lumină din munții Rodnei ori Rarău înțeleg că mergem doar când vrem să dăm bine cu cealaltă parte de popor, făcătoarea de rating, nu de cultură.

Apoi, mă întreb dacă o construcție poate păgubi într-atât oameni care nu de bani se pot plânge. Pentru că cei care ar putea să o facă se bucură să construiască. Fie din lemn, fie din piatră, fie din ce-o fi. Aștept să continue vânătoarea bisericii, ironizarea sa cu finețea unui pikamerist de serviciu pe un trotuar de sticlă. E firească. Face parte, nu-i așa, din jocul vieții și al morții, din tensionarea solenoidică a realității.

Din nefericire pentru Taxi și prietenii, monumentul fundamental al Bucureștiului va rămâne necropola celorlalți pretenari cu vânzarea și răstignirea celuilalt, arcul de marmură roșie, însângerată de cei torționați, pălmuiți, răstigniți... În ordinea de idei a prietenilor cu Taxi, Arcul de Triumf trebuia să rămână de lemn, șubred, precum unitatea noastră de contemporani prietenoși.

Nu. Nu suntem oameni de forța voastră, prieteni. Nu, nu avem calitatea PR-istică pe care o aveți. Nici nu reprezentăm în cultura română discernământul, calitatea și forța pe care o degajați. Cred însă că Dumnezeu iubește limba română curată și integrată în frumusețea fără sfârșit a moralei, iubește teatrul mai mult decât o putem face noi, cântarea îngerilor mai mult decât scâncetul moralist al oamenilor. Și uneori ascultă Bach, Wagner sau Mozart cu aceeași dragoste ca naiul lui Zamfir, taragotul maestrului Fărcaș ori zombora uncheșului Ioan din Vișeu de Jos care nu are nevoie de televizor să fie bucuria copiilor din valea cu borcuturi făcătoare de minuni", a mai spus preotul sibian.

Etichete: Constantin Necula, despre smerenie, melodia despre smerenie, preot sibian, reactie preot melodie taxi, trupa Taxi

0/7 COMENTARII
Gavrila
12 Apr 03:49
+0
VOTURI
-0
Marii domnitori au construit manastiri de rahat incat iti vine sa vomiti dupa e le vizitezi. Asa mari domnitori au fost ca doar de nici 100 de ani avem o tara a romanilor. Toti astia care vorbiti in numele lui Dumnezeu, nu va ganditi ca poate lui Dumnezeu ii e greata de voi? Lui ii palc buncarele, na, asa, sa va ofticati. Sunteti atat de dobitoci incat nici nu va dati seama cat de prosti sunteti. Si mai usor cu jignirile la adrea preotilor, neam de slugi proaste cu parfum de paduchi pe voi.
CETATEAN
11 Apr 14:47
+0
VOTURI
-0
INTREBARE nU CUMVA SATANISTI INFILTRATI IN sF BISERICA ORTODOXA UNII IERARHI TRADATORI VOR SA DETURNEZE SCOPUL sF CATEDRALE SI SA O TRANSFORME IN CENTRUL PRECONIZATEI RELIGII UNICE MONDIALE A LUI SATANA SUB MASCA ECUMENISMULUI? vEZI SITEUL cUVINTUL ORTODOX SI aPARAREA ORTODOXIEI
NUC
11 Apr 14:42
+0
VOTURI
-0
preotul are perfecta dreptate.de ce nu s-a iritat lumea pt mega moschee si terenul public dat pt construirea ei.de ce doar pt catedrala????de ce aceeasi trupa taxi nu a reactionat si impotriva contruirii mega moscheii...????
Prost dar mult
11 Apr 12:32
+0
VOTURI
-0
Dar de tine sila nu ti-i, in oglinda nu te uiti? Imputitule~
Popa prostu
11 Apr 08:17
+0
VOTURI
-0
Ce prefacut e popa asta, ihhh ce sila mi-e
Cris
10 Apr 22:30
+0
VOTURI
-0
E vrajeala curata ce spune acest preot iar Catedrala Mantuirii Neamului e "pacatul trufiei" transpus in fier-beton. In niciun caz pentru apropierea de Dzeu nu este necesara o astfel de constructie megalomanica ci de fapte bune si milostenie catre cei saraci. Marii domnitori au construit si ei cate o manastire, ca sa ramana ceva in urma lor, in niciun caz un buncar cat China, cum e cel in discutie.

Faptul ca ne trebuie un buncar antiatomic sa ne apropiem de Dzeu ar trebui sa ne dea de gandit.
zzz
10 Apr 21:37
+0
VOTURI
-0
cmon, ce aveti toti ? nu puteti sa va vedeti fiecare de treaba lui ? trebuie neaparat sa comentam ce zic si fac altii ? uf .. hai ca am inceput si eu ...

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE