RECHIZITORIU DNA: Gheorghe Nichita i-a cerut unui angajat să deschidă un cont în care să depună mitaConform rechizitoriului întocmit de DNA în dosarul în care Gheorghe Nichita este acuzat de luare de mită, primarul suspendat al Iasiului i-a cerut unui angajat din subordinea Primariei sa deschida un cont bancar pe numele sau unde sa depuna mita, amenintandu-l ca, daca refuza, va fi dat afara.

RECHIZITORIU DNA: Gheorghe Nichita i-a cerut unui angajat sa deschida un cont in care sa depuna mita
RECHIZITORIU DNA: Gheorghe Nichita i-a cerut unui angajat să deschidă un cont în care să depună mita
Foto: vivafm.ro

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii DNA Iasi in dosarul in care Gheorghe Nichita este suspectat ca a primit mita de la presedintele grupului UTI, Tiberiu Urdareanu, in octombrie 2014, Nichita i-a cerut unui subordonat sa deschida un cont bancar, spunandu-i ca, daca refuza sa faca acest lucru, va fi dat afara, transmite hotnews.ro.

"Primarul i-a indicat ca, dupa ce va deschide contul, cardul aferent sa i-l inmaneze lui spre a-l folosi. Contul a fost deschis la (...), cardul, codul PIN si documentele aferente fiind inmanate primarului", arata procurorii DNA.

La o saptamana de la deschiderea contului, Nichita i-a dat functionarului respectiv suma de 10.000 de euro pentru a o depune pe card, iar inaintea sarbatorilor de iarna de anul trecut i-a mai inmanat echivalentul a 5.000 de euro, bani care au fost depusi in acelasi cont.

Potrivit procurorilor, in vara anului 2013, cu putin timp inaintea semnarii contractului de atribuire a lucrarii "Sistem de management de trafic in municipiul Iasi" catre asocierea dintre grupul UTI si firma Information Business Consulting SRL, Gheorghe Nichita a avut intrevederi cu proprietarii celor doua firme, Tiberiu Urdareanu si Gabriel Iulius Mardarasevici, carora le-a cerut mita.

"In cadrul discutiilor purtate, inculpatul Nichita Gheorghe a pretins, in mod direct, inculpatului Mardarasevici Iulius Gabriel si, in mod indirect, inculpatului Urdareanu Tiberiu, 10% din valoarea contractului - 69.614.309 lei (fara TVA), deci 6,9 milioane de lei, cu titlu de mita, pentru a agrea semnarea contractului si pentru a asigura derularea in bune conditii a acestuia, in principal sub aspectul efectuarii la termen a platilor, acestia promitand ca vor remite suma respectiva", se arata in rechizitoriul procurorilor DNA.

Ulterior, incepand cu luna august 2013 si pana in luna octombrie 2015, Gheorghe Nichita a primit o parte din suma totala promisa, de 10% din valoarea contractului atribuit, colectata in contul IBC (3.632.106 lei), beneficii constand in reduceri de 30-40 la suta din preturile unor locuri de cazare la un hotel din Bucuresti, in cuantum de 13.710 lei, precum si plata, in cursul anului 2014, a serviciilor de cazare in China si Hong Kong a unei delegatii formate din angajati ai Primariei si oameni de afaceri, in valoare de 28.364 lei. La aceasta vizita au participat, printre altii, si Gheorghe Nichita, dar si Gabriel Iulius Mardarasevici.

Totodata, Gheorghe Nichita a beneficiat, in anul 2014, de achizitionarea unor echipamente electronice in valoare de 20.000 de lei.

Procurorii DNA sustin ca, in 29 septembrie 2015, Gabriel Iulius Mardarasevici s-a intalnit cu Mihail Tanasescu, director in cadrul UTI, iar in cadrul discutiei Mardarasevici a afirmat ca exista un control la firmele lui, interesandu-se daca o ancheta similara are loc si la UTI.

"Tanasescu Mihail a infirmat, spunand ca nu crede ca e vreo problema. In acest context, Mardarasevici i-a spus soptit ca este o problema cu banii care au ramas in IBC (suma fiind destinata mitei lui Nichita - n.r.) si ca nu a mai scos nimic si a afirmat ca ar mai fi avut odata discutii pe tema respectiva: "Stii ca am mai avut odata discutia asta, stii?, ca "sunt multe lanterne" - persoane care ii au in observatie - n.n., afirmatie cu care Tanasescu a fost de acord", se mai arata in rechizitoriul DNA.

In cadrul aceleiasi discutii, Gabriel Mardarasevici a aratat ca este stresat de faptul ca au fost ridicate documente de la primarie, iar Tanasescu a spus ca el crede ca documentele ridicate vizeaza mai multe contracte, nu doar cel cu privire la managementul traficului.

In 18 decembrie, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a coruptiei au dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a primarului suspendat al Iasiului Gheorghe Nichita, in stare de arest la domiciliu a presedintelui grupului UTI, Tiberiu Urdareanu, sub control judiciar pe cautiune a directorului SC Information Business Consulting SRL (IBC), Iulius Gabriel Mardarasevici, si sub control judiciar a vicepresedintelui UTI Mihail Tanasescu.

Gheorghe Nichita este acuzat de luare de mita, iar Tiberiu Urdareanu, Iulius Gabriel Mardarasevici si Mihail Tanasescu de dare de mita.

Primarul suspendat al Iasiului Gheorghe Nichita este acuzat ca a primit 10 la suta dintr-un contract de aproape 70 de milioane de lei atribuit UTI si unei alte firme, precum si reduceri la un hotel de lux din Bucuresti, dar si cazare in China.

In urma cercetarilor, a rezultat ca, in luna august 2013, in contextul implementarii proiectului "Sistem de Management de Trafic in municipiul Iasi", care privea fluidizarea traficului rutier si pietonal, precum si scaderea gradului de poluare, finantat din fonduri europene, Gheorghe Nichita, in calitate de primar al municipiului Iasi, a pretins si primit de la ceilalti inculpati mai multe foloase necuvenite pentru a agrea castigarea licitatiei de catre asocierea UTI - IBC si semnarea contractului respectiv, in valoare de 69.614.309 lei (fara TVA), precum si pentru asigurarea derularii acestuia in bune conditii.

Potrivit anchetatorilor, acest lucru a avut la baza o intelegere anterioara intre Nichita, Mardarasevici (pentru IBC) si Urdareanu (pentru UTI), acestia din urma facand, cu sprijinul lui Tanasescu si al unei alte persoane, demersuri frauduloase pentru colectarea banilor (ce urmau a fi dati cu titlu de mita). Demersurile ar fi constat si in elaborarea si, ulterior, decontarea unor facturi pentru situatii de lucrari continand servicii neprestate, a caror valoare reprezenta, de fapt, suma ce se colecta, periodic, drept mita pentru primarul municipiului Iasi.

Totalul sumelor si al beneficiilor primite drept mita de catre Gheorghe Nichita este de 3.693.710 lei, aratau procurorii.

Dosarul a fost trimis Tribunalului Bucuresti, cu propunerea de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.

Gheorghe Nichita a fost arestat la finele lunii octombrie in acest dosar, cand procurorii DNA i-au prezentat pe acesta si pe Urdareanu la Tribunalul Bucuresti. DNA propunea arestarea preventiva in cazul celor doi, insa in sala de judecata procurorul a cerut arest la domiciliu pentru presedintele UTI.

Surse judiciare declarau atunci pentru Mediafax ca procurorii au decis sa ceara arest la domiciliu in cazul lui Urdareanu, dupa ce acesta si-a recunoscut integral fapta si a dat o declaratie de recunoastere a vinovatiei. Concret, explicau sursele citate, nu Urdareanu este cel care a dat efectiv banii pentru primarul Iasiului, ci complicele sau, vicepresedintele UTI, Mihail Tanasescu, astfel ca Urdareanu nu a fost implicat direct, dar "a acceptat sa fie dati bani prin intermediar".

Sursele citate precizau insa ca procurorii nu au incheiat un acord de recunoastere a vinovatiei cu Urdareanu, care ar beneficia astfel de o reducere substantiala a unei eventuale pedepse.

Gheorghe Nichita a fost suspendat din functia de primar al Iasiului, pe 22 mai, fiind cercetat de procurorii DNA pentru ca ar fi apelat la angajatii Politiei Locale ca sa-si urmareasca fosta iubita. Nichita este cercetat sub control judiciar.

Etichete: DNA, gheorghe nichita, mită

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE