Recomandările lui Raed Arafat în cazul unui CUTREMUR PUTERNICRaed Arafat, seful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, susţine că o populaţie nepregătită pentru cutremur este vulnerabilă, de aceea oamenii trebuie să fie informaţi. Arafat a precizat că, în cazul unui eventual cutremur, instituţiile, spitalele trebuie să fie pregătite, să nu le cadă aparatele de pe pereţi, iar oamenii să ştie că trebuie să aibă pregătite în casă şi să le fie accesibile apă, mâncare, medicamente şi un radio pe baterii, pe care să poată auzi mesajele transmise de autorităţi.

Recomandarile lui Raed Arafat in cazul unui CUTREMUR PUTERNIC
Recomandările lui Raed Arafat în cazul unui CUTREMUR PUTERNIC

"O populaţie care nu este pregatită este o populaţie vulnerabilă. Primul pas ar fi informarea populaţiei pentru a se comporta în timpul unui dezastru. (...) Copiii ar trebui să înveţe la şcoală cum să se comporte în timpul unui unui cutremurul sau orice alt dezastru", a declarat, luni, secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat, la un seminar pe tema utilizării tehnologiei anticutremur, la care participă experţi din Japonia.

Raed Arafat a mai spus că prevenţia este cel mai eficient mod de acţiune, iar pentru asta, populaţia trebuie să fie pregătită şi fiecare instituţie să aibă roluri clar stabilite.

"Japonezii au învăţat cum să trăiască cu aceste dezastre. Cel mai important lucru este prevenirea. Costisitor şi greu de făcut", a adăugat Arafat, potrivit news.ro.

Secretarul de stat a precizat că instituţiile trebuie să fie foarte bine pregătite, iar spitalele să facă faţă, „să nu le cadă aparatele, să fie fixate bine pe pereţi".

"Populaţia trebuie să aibă absolut tot ce-i trebuie din punct de vedere al izolării lor în caz de cutremur, de anumite utilităţi de care ar avea nevoie. Apă, mâncare, medicamente, un radio pe baterii, pe care să poţi să auzi mesajele pe care le transmit autorităţile statului către populaţie, o pătură. Toate acestea trebuie să le ai în casă pregătite, să fie accesibile şi să fie foarte aproape de tine în caz că se întâmplă un cutremur", a explicat Raed Arafat.

CITEŞTE ŞI Firea: Bucureştiul este un oraş vulnerabil la cutremur; Avem 183 de clădiri cu risc seismic

Secretarul de stat a adăugat că în România se merge pe un mod de acţiune potrivit căruia nu se spune nimic pentru a nu induce panică în populaţie, însă o populaţie neinformată şi nepregătită este vulnerabilă, intră în panică şi nu ştie cum să se comporte.

"Japonezii au riscuri mult mai multe decât noi. Populaţia a învăţat cum să trăiască cu aceste riscuri în jurul ei, pentru că zeci de ani au învăţat populaţia şi au indus în conştientul public conştiinta publică. Am dori să ajungem şi cu populaţia noastră acolo în următorii ani, pentru că nu este un lucru care se întâmplă peste noapte", a spus Arafat.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a precizat că prevenţie înseamnă şi să ne asigurăm că după un eventual cutremur rămân funcţionale clădirile publice.

"Riscul la clădirile publice, dacă se întâmplă ceva cu ele, este ca noi să nu ne putem îndeplini misiunea faţă de populaţie. Colegii din Japonia explicau că instituţiile publice, clădirile acestora trebuie să ne asigurăm că ele rămân funcţionale după un cutremur", a adăugat Arafat.

Etichete: cutremur, cutremur România, Raed Arafat, recomandari cutremur

0/2 COMENTARII
Vasile
12 oct 08:02
+0
VOTURI
-0
Ce radio pe baterii??? Televizor pe baterii la care populimea sa poata urmari sub cerul liber "Abces Dinrect" si celelalte emisiuni informative asemenea.
Gherasim
10 oct 18:55
+0
VOTURI
-0
„un radio pe baterii, pe care să poţi să auzi mesajele pe care le transmit autorităţile statului către populaţie”

Da, în mod normal așa ar trebui. Dar, dacă ne gândim la ultimul cutremur și la faptul că n-a fost vreun actor media (radio sau tv) care să dea asemenea informații... Autoritățile statului n-au anunțat absolut nimic, ba mai mult, s-au supărat pe cei care au sunat la 112 să întrebe ce să facă.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE