RECOMANDĂRILE polițiștilor pentru trafic rutier sigur în condiții de iarnăBrigada Rutieră a Capitalei le recomandă şoferilor să ţină cont de mai multe sfaturi pentru a circula în siguranţă în condiţii de iarnă.

Recomandarile Politiei Rutiere pentru intoarcerea sigura din vacanta sarbatorilor de iarna
Recomandările Poliției Rutiere pentru întoarcerea sigură din vacanța sărbătorilor de iarnă

Condiţiile meteo-rutiere nefavorabile influenţează negativ desfăşurarea traficului rutier, din această cauză, Brigada Rutieră a Capitalei recomandă conducătorilor auto:

- să-şi asigure o vizibilitate bună în habitaclul maşinii prin curăţarea parbrizului, geamurilor laterale şi a lunetei, să aibă în perfectă stare funcţionare sistemul de climatizare şi ştergatoarele de parbriz ;

- să adapteze viteza la condiţiile meteo şi de trafic, să circule cu viteză redusă, păstrând o distanţă corespunzătoare în mers între autovehicule şi să nu bruscheze comenzile maşinii;

- să nu blocheze traseele de deplasare a mijloacelor de transport public, în special calea de rulare a tramvaielor;

- să nu depăşească coloana de autovehicule oprită la semafor şi să nu patrundă în intersecţie, dacă, din cauza aglomeraţiei nu o pot traversa;

- când partea carosabilă este acoperită cu zapadă, conducătorii auto au obligaţia să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara acestora.

- conducătorii auto trebuie să se intereseze de starea drumurilor de pe traseul pe care urmează să-l parcurgă şi să-şi pregătească autovehiculul pentru drum (plinul de combustibil, lopată, sac cu nisip, etc.).

Prevederile legale în vigoare interzic circulaţia autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, nefăcând referire la o anumită perioadă a anului.

Pentru a fi acceptate ca anvelope de iarnă, cauciucurile trebuie să fie inscripţionate cu unul dintre simbolurile „M+S", „M.S.", „MS" sau „M&S", fără a include în această categorie anvelopele marcate numai cu inscripţia ,,all seasons".

Astfel, este sancţionată conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fără a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate.

Amenda pentru fapta menţionată este prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni (de la 9 la 20 puncte-amendă), iar sancţiunea contravenţională este însoţită şi de măsura reţinerii certificatului de înmatriculare.

Pietonii sunt sfatuiţi să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă pe la locurile marcate, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de traversare a fost observată de către şoferi, iar aceştia au oprit maşinile.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o informare meteo, potrivit căreia, începând de sâmbătă seară, la nivelul întregii ţări se vor înregistra ninsori, polei şi vânt puternic.

Etichete: brigada rutieră, condiții de iarnă, sfaturi, şoferi, trafic rutier

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE