Reducerea perioadei de detenţie pentru cărțile scrise în arest ar putea fi ELIMINATĂReducerea perioadei de detenţie cu 30 de zile pentru fiecare lucrare ştiinţifică scrisă în arest ar putea fi eliminat. Un proiect legislativ în acest sens a fost depus la Senat.

Reducerea perioadei de detentie pentru cartile scrise in arest ar putea fi ELIMINATA
Reducerea perioadei de detenţie pentru cărțile scrise în arest ar putea fi ELIMINATĂ

Propunerea legislativă prevede abrogarea literei f) de la art.96, alin (1), din Legea 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, care oferă deţinuţilor posibilitatea de a-şi reduce perioada de detenţie cu 30 de zile ''în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii şi inovaţii brevetate, pentru fiecare lucrare ştiinţifică sau invenţie şi inovaţie brevetate''.

Iniţiatorii susţin că ''actuala lege a executării pedepselor stimulează impostura şi permite fentarea pedepselor privative de libertate'' şi că ''simpla activitatea de creaţie în penitenciar nu garantează că atitudinea antisocială a persoanei se va schimba în bine'', potrivit expunerii de motive a proiectului de lege, citată de Mediafax. 

Potrivit expunerii de motive, ''comisia de eliberare condiţionată nu poate avea competenţa să judece valoarea unei invenţii sau a unei lucrări ştiinţifice şi nici să garanteze că respectiva invenţie sau lucrare nu este elaborată de cineva din afara penitenciarului şi însuşită de deţinut contra cost sau în schimbul altor foloase pe care le va furniza ulterior eliberării, autorului real''.

Proiectul urmează a intra în dezbaterea Senatului în sesiunea care începe în februarie. Camera Deputaţilor este camera decizională.

Potrivit unor date transmise de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, la solicitarea Ministerului Justiţiei, în perioada 2013-2015, 188 de deţinuţi au scris şi publicat peste 400 de cărţi.

Etichete: carte, închisoare, lucrare stiintifica, penitenciar, proiect

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE