REFERENDUM ÎN CRIMEEA: 96,7% din alegători au votat pentru ieşirea din UcrainaREFERENDUMUL DIN CRIMEEA a ajuns la final. Republica autonomă Crimeea va face parte din Rusia, după cum arată rezultatul REFERENDUMULUI DIN CRIMEEA, unde 96,7% din alegători s-au pronunţat în favoarea ieşirii din Ucraina şi alipirii cu Rusia. România nu recunoaşte REFERENDUMUL DIN CRIMEEA, preşedintele Traian Băsescu declarând că acest referendum este ilegal.

REFERENDUM IN CRIMEEA: Peste 95% din alegatori au votat in favoarea iesirii din Ucraina
REFERENDUM ÎN CRIMEEA: Peste 95% din alegători au votat în favoarea ieşirii din Ucraina
Foto: Wikipedia.org

REFERENDUM ÎN CRIMEEA: Crimeea şi-a declarat independenţa faţă de Ucraina. 96,7% dintre alegători au votat pentru alipirea cu Rusia, informează Realitatea Tv. În urma acestui referendum, UE şi SUA ameninţă cu sancţiuni, care ar putea intra în vigoare chiar de luni.

Anunţul potrivit căruia 95,5% din alegătorii din peninsulă s-au pronunţat în favoarea ieşirii din Ucraina, potrivit rezultatelor preliminare ale referendumului, a fost făcut de şeful Comisiei care a organizat referendumul. Mihail Malişev a precizat că jumătate din voturi au fost numărate. Uniunea Europeană, însă, consideră "ilegal" referendumul din Crimeea şi ameninţă cu sancţiuni.

"95,5% au votat pentru alipirea Crimeei la Rusia", a anunţat preşedintele Comisiei electorale locale, Mihailo Malîşev, citat de Realitatea.net.

Președintele Traian Băsescu a anunţat că referendumul din Crimeea este ilegal, punctând că România nu recunoaște rezultatele acestuia, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, citat de Româniatv.net.

"România consideră ilegal referendumul în curs de desfășurare în Crimeea și nu va recunoaște rezultatele acestuia în condițiile în care Curtea Constituțională a Ucrainei a declarat neconstituțională organizarea referendumului privind separarea Peninsulei Crimeea de Ucraina, iar președintele interimar al Ucrainei, domnul Oleksandr Turcinov, a semnat decretul de anulare a declarației de independență a acesteia", susține șeful statului, în comunicatul publicat duminică.

El precizează că "un scrutin organizat sub amenințarea ocupației militare nu poate întruni normele unui proces democratic care să poată fi recunoscut și legitimat de comunitatea internațională", arătând că rezultatul "previzibil și lipsit de fundament legal" al actualului referendum îl reprezintă "anexarea" Crimeei.

"Solicităm Federației Ruse să acționeze în relația cu Ucraina în conformitate cu Carta Organizației Națiunilor Unite și cu principiile de drept internațional, inclusiv prin prevederile Memorandumului de la Budapesta", a spus președintele Băsescu.Șeful statului conchide că România susține independența, integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei și sprijină reglementarea crizei pe cale diplomatică.

Crimeea va solicita oficial, luni, alipirea sa la Rusia, a anunţat duminică seara premierul separatist Serghei Aksionov pe contul său de Twitter, relatează AFP.

"Parlamentul Crimeei se va reuni luni în sesiune extraordinară pentru a adopta o candidatură oficială la integrarea cu Federaţia Rusă", a anunţat Aksionov.

REFERENDUM ÎN CRIMEEA: Locuitorii din Crimeea au aprobat cu 93% din voturile exprimate alipirea peninsulei ucrainene la Rusia, potrivit unui sondaj efectuat la ieşirea de la urne de către Institutul penru Cercetări Politice şi Sociologice al Republicii Crimeea, relatează AFP.

"93% dintre locuitorii Crimeei s-au pronunţat pentru alipirea la Rusia, (iar) 7% s-au pronunţat pentru un statut autonom al Crimeei în cadrul Ucrainei", potrivit acestui sondaj difuzat de autorităţile separatiste din Crimeea.

Pe buletinele de vot au fost doar două opţiuni: alipirea la Rusia sau o autonomie mai mare faţă de Kiev, potrivit Realitatea TV.

Uniunea Europeană consideră "ilegal" referendumul din Crimeea şi ameninţă cu sancţiuni, chiar de astăzi.

Uniunea Europeană a condamnat oficial referendumul de duminică din Crimeea, considerat "ilegal și ilegitim", și a anunțat că luni ar urma să fie decise sancțiuni, relatează AFP.

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a transmis telefonic cancelarului german Angela Merkel că Rusia va respecta rezultatul referendumului din Crimeea, în curs duminică, privind alipirea regiunii ucrainene la Rusia, a anunţat Kremlinul, relatează AFP.

"El a subliniat că Rusia va respecta opţiunea locuitorilor din Crimeea", afirmă Kremlinul într-un comunicat, precizând că această conversaţie telefonică a fost purtată la solicitatea Germaniei.

"Vladimir Putin a remarcat că voinţa populaţiei peninsulei este exprimată cu respectarea totală a normelor dreptului internaţional, în special a articolului 1 al Cartei ONU, care afirmă principiul egalităţii şi dreptul la autodeterminare al popoarelor", se arată în comunicat.

REFERENDUM ÎN CRIMEEA: Un milion şi jumătate de alegători din Peninsula ucraineană Crimeea au votat duminică pentru alipirea acesteia la Rusia, într-un referendum denunţat de către occidentali, dar susţinut de către Moscova, şi al cărui rezultat nu ridică vreo îndoială.

"Preşedintele rus şi-a exprimat îngrijorarea faţă de tensiuni în estul şi sud-estul Ucrainei, intensificate de către grupări radicale cu complicitatea autorităţilor de la Kiev", adaugă Kremlinul.

"Un schimb constructiv de opinii a avut loc pe tema unei posibile trimiteri în Ucraina a unei misiuni masive OSCE pentru a observa situaţia", a adăugat Kremmlinul.

Mobilizarea unor trupe ruseşti la frontiere, invocând exerciţii militare, dublată de discursuri, la Moscova, despre necesitatea "protejării" comunităţilor rusofone provoacă temeri multor ucraineni, convinşi, în pofida dezminţirilor diplomaţiei ruse, că armata rusă va trimite trupe în estul şi sud-estul Ucrainei.

Pe de altă parte, secretarul de Stat american John Kerry l-a sunat pe ministrul rus de Externe Serghei Lavrov. Acesta a "confirmat poziţia de principiu a părţii ruse cu privire la referendumul în curs în Crimeea".

De asemenea, Lavrov a "cerut Washingtonului să-şi folosească influenţa asupra autorităţilor actuale de la Kiev pentru a le determina să adopte măsuri eficiente menite să pună capăt (...) arbitrariului faţă de populaţia rusă", se precizează în comunicat.

REFERENDUM ÎN CRIMEEA: Nereguli au fost constatate duminică în Crimeea, după câteva ore de la începerea procesului votării într-un referendum privind alipirea peninsulei la Rusia, relatează AFP.

La Sevastopol, câteva zeci de alegători au fost văzuţi de către un jurnalist AFP începând să introducă buletine în urne cu o jumătate de oră înainte de deschiderea oficială a scrutinului, la ora locală 8.00 (8.00, ora României).
În unele secţii de votare, jurnalişti, inclusiv de la AFP, au fost împiedicaţi să pătrundă în incintă, în pofida acreditărilor emise de către autorităţile separatiste locale.

REFERENDUM ÎN CRIMEEA: În centrul capitalei provinciei, Simferopol, campania în favoarea unui vot prorus a continuat neîntrerupt, contrar prevederilor legii electorale. Repetiţii ale unor spectacole în vederea sărbătoririi victoriei aşteptate a taberei "da" pentru Rusia continuau, spre exemplu, în Piaţa Lenin, în centrul oraşului.

REFERENDUM ÎN CRIMEEA: Mihailo Malişev, preşedintele Comitetului de organizare a referendumului, a dezminţit informaţii potrivit cărora cetăţeni ruşi din Rusia ar fi fost autorizaţi să voteze. El a dat asigurări că doar cetăţeni ucraineni sunt autorizaţi să se pronunţe.

REFERENDUM ÎN CRIMEEA: Într-o secţie de votare de la Bahcisarai, la aproximativ 30 de kilometri sud de Simferopol, un pensionar care deţine un paşaport rusesc şi care locuieşte în oraş de mai mulţi ani nu a fost autorizat să voteze, a constatat un jurnalist AFP.

REFERENDUM ÎN CRIMEEA: Potrivit lui Malişev, până duminică la prânz nu a avut loc vreun incident care să necesite intervenţia poliţiei.

Etichete: referendum Crimeea, rusia, Traian Băsescu, Ucraina, Uniunea Europeană, vladimir putin

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE