Ancheta în cazul regilor asfaltului din Capitală a fost extinsăasfaltare
asfaltare

Consiliul Concurenţei extinde ancheta în cazul regilor asfaltului din Bucureşti. Este vorba de 11 firme care au încheiat contracte şi cu Administraţia Străzilor Bucureşti: S.C. Tehnologica Radion S.R.L., S.C. Euro Construct Trading 98 S.R.L., S.C. Straco Grup S.R.L., S.C. Delta Antrepriza de Construcţii şi Montaj 93 S.R.L. (Delta A.C.M. 93 S.R.L.), S.C. Pro Cons XXI S.R.L., S.C. RCV Global Group S.R.L., S.C. Swietelsky Construcţii Feroviare S.R.L., S.C. Strabag S.R.L., S.C. Eurovia-Construct Internaţional S.A., S.C. Global Service Proiect S.R.L. şi S.C. Drum Concept S.R.L.

Contractele acestora vor fi verificate la nivel regional. Astfel, Consiliul Concurenţei a declanşat trei investigaţii privind posibile înţelegeri între companii de a participa cu oferte trucate la licitaţiile organizate de Consiliul Judeţean Teleorman, CJ Ilfov şi de Direcţia Drumuri şi Poduri Craiova pentru atribuirea unor contracte de modernizare a drumurilor, scrie Mediafax.

"Două din cele trei investigaţii au fost declanşate în urma informaţiilor privind modul în care s-au depus documentele de calificare şi s-au elaborat ofertele de participare, furnizate de Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice. Pentru cea de a treia investigaţie, indiciile au fost obţinute în cadrul studiului de piaţă pe care îl derulăm pe piaţa lucrărilor de construcţii de drumuri şi autostrăzi din România", a declarat într-un comunicat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Prima investigaţie se referă o posibilă înţelegere între 14 companii de a participa cu oferte trucate, individuale şi în asociere, la două licitaţii organizate de Consiliul Judeţean Teleorman în perioada 2009-2010 pentru atribuirea unor contracte de reabilitare a drumurilor. Cele două licitaţii au fost câştigate de Tel Drum SA, valoarea totală a contractelor încheiate fiind de 137,6 milioane lei, fără TVA (aproximativ 32 milioane euro). Sursa de finanţare a lucrărilor a fost Fondul European pentru Dezvoltare Regională, bugetul de stat şi bugetul Consiliului Judeţean Teleorman.

Cea de a doua investigaţie priveşte o posibilă înţelegere între 7 companii de a participa cu oferte trucate la trei licitaţii organizate de CJ Ilfov în perioada 2009-2010 pentru atribuirea unor contracte de lucrări de modernizare a drumurilor. Două licitaţii au fost câştigate de Tehnologica Radion, iar a treia de Apolodor Comimpex, valoarea totală a contractelor încheiate de CJ Ilfov cu companiile câştigătoare ale licitaţiilor fiind de 183,5 milioane lei, fără TVA (42,6 milioane euro). Sursa de finanţare a lucrărilor a fost din fonduri structurale – POR Axa 2 şi bugetul CJ Ilfov.

În ceea ce priveşte cea de a treia investigaţie, Consiliul Concurenţei deţine indicii că 10 companii s-au înţeles să participe cu oferte formale la licitaţiile organizate în anul 2008 de Direcţia Regională Drumuri şi Poduri Craiova din cadrul CNADNR pentru atribuirea "Acordului cadru pentru lucrări şi servicii de întreţinere multianuală iarnă-vară 2008-2011", astfel încât, simulând concurenţa, contractele să fie adjudecate prin rotaţie.

Astfel, au fost organizate trei licitaţii, adjudecate de Colas Drumuri, Gecor şi General Trust Argeş. Valoarea totală a contractelor încheiate a fost de 499,1 milioane lei (114,2 milioane euro), iar sursa de finanţare a reprezentat-o bugetul de stat.

Ancheta a început cu Bucureştiul

La începutul acestui an, Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la cele 11 companii participante la procedura de achiziţie publică organizată de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) – Administraţia Străzilor pentru atribuirea acordurilor cadru de lucrări ”Întreţinerea şi administrarea unor străzi din Bucureşti”.

“Avem indicii că ar exista o înţelegere între companiile inspectate de a participa cu oferte formale la cele şase licitaţii, fără să se concureze în mod real. În acest fel, contractele au fost adjudecate prin rotaţie. Este foarte important să depistăm şi să corectăm disfuncţionalităţile din acest domeniu, astfel încât în final să avem o cheltuire eficientă a fondurilor publice” declara în februarie Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor.


Etichete: Administraţia Străzilor, Consiliul Concurenţei, contracte

0/0 COMENTARII
g
10 apr 14:16
+0
VOTURI
-0

calea grivitei se asfalteaza ... e incredibil ca se arunca bani pe reasfaltari acolo unde nu este cazul .. este un fel de abonament , o asigurare ca acel constructor va avea tot timpul o sursa de venit.... asa dispar banii .... in loc sa ajunga asfalt si acolo unde nu este se frezeaza si se reasfalteaza zone decente ...nu exista nici o analiza clara care sa indice necesitarea reasfaltarii .... doar cateva vorbe si gata ... vin iar banii ....

Ioana Alexandra Ghinda
10 apr 11:34
+0
VOTURI
-0

Pai este doar o perdea de fum. Daca intra pe fir DNA-ul vor cadea capete si din CGMB, acolo unde Udrea are monopol

L
10 apr 11:03
+0
VOTURI
-0

Cred ca ar fi mai corect sa fie verificate mai intai de DNA.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h