REGULI NOI pentru consolidarea clădirilor cu bulină. Ce vrea să schimbe GuvernulGuvernul ia în calcul modificarea legislației actuale, care impune ca un imobil care poate cădea la cutremur să nu poată fi consolidat decât cu acordul tuturor proprietarilor, astfel încât avizul pentru începerea lucrărilor să fie obținut mai ușor, au declarat pentru Profit.ro surse oficiale.

Cladiri cu culina rosie
Clădiri cu culină roşie

"Această decizie vine după ce au fost constatate dificultăți legate de obținerea acordului unor proprietari pentru consolidarea imobilelor cu risc seismic. Ca urmare, Guvernul analizează în acest moment modalitatea de intervenție legislativă", au precizat pentru Profit.ro sursele citate.

Potrivit acestora, la nivelul Ministerului Administrației a fost deja format un grup de lucru care să avanseze propuneri de schimbare a legislației.

În prezent, în București sunt 374 de clădiri expertizate tehnic și încadrate în clasa I de risc seismic (cu risc ridicat de prăbușire la cutremur), dintre care 190 prezintă pericol public. Acestora li se adaugă alte 302 clădiri încadrate în clasa II (la care probabilitatea de prăbușire este redusă, dar la care sunt așteptate degradări structurale majore). Datele Ministerului Dezvoltării relevă totodată că, în perioada 1993-2007, în 20 de județe au fost expertizate cu risc seismic peste 1.100 de clădiri.

Dintre toate acestea, până în prezent, de-a lungul anilor, au fost finalizate lucrările de consolidare la doar 26 de blocuri cu un total de 1.012 apartamente, dintre care 19 (693 apartamente) construite înainte de 1940 din București și câte una în Bacău (48 apartamente), Brăila (36 apartamente), Galați (60 apartamente), Ploiești (60 apartamente), Roman (45 apartamente), Târgu Mureș (20 apartamente) și Hârșova (60 de apartamente).

Acum, pentru 2016, Guvernul crede că va finaliza lucrările de consolidare sau va încheia proiectarea, după caz, pentru toate cele 66 de blocuri nebăgate în seamă anul trecut și că va efectua aceleași operațiuni la alte 14 blocuri din București.

Concret, pentru acest an, planul Guvernului este să încheie lucrările de consolidare la 33 de blocuri și să redacteze proiectarea la alte 47 de blocuri.

Etichete: cladiri risc seismic, cladiri risc seismic bucuresti, lege consolisari cladiri

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE