Relu Fenechiu, URMĂRIT PENAL într-un nou dosar. Fost director IT în Ministerul Justiţiei, REŢINUTFostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, este urmărit penal de procurorii DNA Ploiești pentru trafic de influență, în formă continuată, și spălare de bani, fapte săvârșite în perioada în care era deputat. Fenechiu a fost adus, joi dimineață, la sediul DNA Ploiești din penitenciar pentru a i se comunica calitatea procesuală și acuzațiile. În prezent, el se află în executarea unei pedepse în dosarul "Transformatorul".

Relu Fenechiu, vizat de un nou dosar. Este audiat la DNA
Relu Fenechiu, vizat de un nou dosar. Este audiat la DNA
Foto: nasul.tv

UPDATE 17.55 Ion Krech, fost director IT în Ministerul Justiției, a fost reținut joi după-amiază de procurorii DNA Ploiești într-un dosar în care este acuzat de luare de mită, scrie Agerpres.

Ion Krech, care a fost audiat timp de mai multe ore de procurorii anticorupție, a fost scos încătușat din sediul DNA, urmând a fi prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă.

UPDATE 17.30 Ion Krech, fost director IT în Ministerul Justiției, este urmărit penal pentru luare de mită, el fiind suspectat că a primit suma de 239.000 de euro de la reprezentanții unei firme de software.

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, în perioada 2012-2013, suspectul Ion Krech, în calitate de director al Direcției Tehnologia Informației din cadrul Ministerului Justiției (MJ), manager al unuia dintre proiectele derulate de minister și membru în comisia de licitație, a pretins și primit, printr-un intermediar, de la reprezentanții unei firme de software, suma totală de 239.000 euro în trei tranșe.

Procurorii spun că banii au fost pretinși și primiți pentru ca suspectul să sprijine această firmă în câștigarea licitației pentru atribuirea și derularea unui proiect derulat de MJ, în valoare de 14.700.000 lei fără TVA.

"Concret, cu câteva luni înainte de publicarea oficială, prin intermediul aceluiași intermediar, suspectul Ion Krech a remis reprezentanților firmei de software caietul de sarcini ce urma să fie publicat de Ministerul Justiției. În același sens, suspectul a mai conceput și redactat împreună cu reprezentanții firmei respective documentele aferente licitației, inserând în cuprinsul lor cerințe menite a-i favoriza pe aceștia din urmă. De asemenea, în schimbul banilor pretinși și primiți, suspectul Ion Krech a asigurat și buna derulare a contractului, a susținut și a fundamentat note interne, a semnat fișe de acceptanță, acte adiționale și a ajutat la deblocarea plăților, atunci când au intervenit astfel de probleme", se arată în comunicatul citat.

De asemenea, pentru sprijinul promis și acordat în câștigarea și derularea proiectului cu Ministerul Justiției și pentru un alt proiect derulat cu o firmă farmaceutică având drept acționar majoritar Ministerul Sănătății, aceeași firmă de software i-a dat lui Relu Fenechiu, la acea dată deputat, suma de 620.000 euro.

Surse apropiate anchetei au afirmat că firma farmaceutică al cărei nume apare în acest dosar este Antibiotice Iași.

UPDATE 16.30 Potrivit unui comunicat al DNA transmis joi, în perioada 2012-2014, Relu Fenechiu, în calitatea de deputat, a pretins și primit de la o firmă de software, un procentaj de 15% din valoarea a două contracte promovate de Ministerul Justiției (în valoare de 14,7 milioane lei fără TVA) și de o societate farmaceutică cu acționar majoritar Ministerul Sănătății (în valoare de aproximativ 1,8 milioane euro), pentru sprijinul promis și acordat în câștigarea și derularea acestor proiecte.

"Concret, sprijinul acordat de Fenechiu s-a materializat prin intervenția sa la funcționari din cadrul Ministerul Justiției sau la persoane din conducerea societății farmaceutice, asupra cărora avea influență la acel moment. Pentru acest 'ajutor', suspectul a primit de la reprezentanții firmei de software, prin intermediul a două societăți pe care le controla, suma totală de de 620.000 euro", susțin procurorii.

DNA precizează că, pentru a disimula proveniența ilicită a banilor, între cele două societăți și firma de software au fost încheiate mai multe contracte de prestări servicii, în realitate serviciile respective fiind efectuate doar de către angajații acesteia din urmă.

UPDATE 15.33 Fostul director IT din Ministerul Justiţiei Ionuţ Krech este acuzat de luare de mită în dosarul în care fostul ministru Relu Fenechiu a fost pus sub urmărire penală, Krech fiind suspectat că a primit mită câteva sute de mii de euro pentru a interveni la MJ în favoarea firmei de software pentru a accesa un contract derulat de minister, transmite news.ro.

Relu Fenechiu a fost adus la DNA Ploiesti de la Penitenciarul Vaslui, unde isi executa pedeapsa de 5 ani de inchisoare primita in dosarul "Transformatorul".

Fost deputat PNL si fost ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu a fost condamnat definitiv, in ianuarie 2014, la 5 ani de inchisoare cu executare. El este acuzat ca, prin firmele sale, a vandut transformatoare si intrerupatoare uzate si vechi la preturi de produse noi catre Sucursala de Intretinere si Servicii Energetice Electrice Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a institutiei, aminteste Hotnews.

Etichete: DNA, fenechiu dna, relu fenechiu

0/1 COMENTARII
SMECHERI PESTE TOT ?
23 iun 22:47
+0
VOTURI
-0
Prin anul 2013 actualul puscarias Fenechiu il numea pe actualul penal Dorobantu manager general la CFR Calatori Bucuresti si din acest moment incepe dezastrul pentru societate si angajatii acesteia !!! Schema falimentarii fortate a CFR Calatori, prin care cele mai bune rute aflate de ani de zile in portofoliul CFR Calatori au fost abandonate pentru a putea fi preluate din mers de catre unii operatori privati. Care au impuscat astfel doi iepuri dintr-o lovitura, pe langa cursele oricum extrem de profitabile, ei devenind automat si beneficiarii generoaselor subventii acordate de catre Ministerul Transporturilor pentru segmentul feroviar. Insa concomitent cu aplicarea acestei strategii, managerul Valentin Dorobantu nu s-a sfiit sa acorde si direct catre clientii politici sume uriase de bani din bugetul public.
DNA confirma: record absolut Concurenta in domeniu este una acerba, din moment ce sifonarea banilor de la buget a ajuns in Romania zilelor noastre un adevarat sport national. Iata insa ca procurorii anticoruptie sunt pe cale sa confirme ca managerul de la CFR Calatori a reusit un adevarat record absolut, greu de egalat pana si de ceilalti colegi din „caracatita Fenechiu”
Iar ancheta privind acordarea contractelor de catre Valentin Dorobantu este de-abia la inceput, astfel ca performanta poate fi chiar mult mai mare.
Deocamdata se verifica un lot de 152 de contracte semnate de catre managerul CFR Calatori si prin care compania de stat s-a obligat la plati consistente aproape exclusiv pentru unul si acelasi beneficiar. Iar dintre cele 152 de contracte doar unul singur a fost acordat prin organizarea unei licitatii cum scrie la carte! Negociere fara publicare Valentin Dorobantu nu a avut nicio greata in a arunca zeci de milioane de euro mereu catre aceleasi firme de casa. Conform informatiilor intrate in posesia noastra, din cele 152 de contracte, unul singur a fost acordat prin organizarea unei licitatii cum scrie la carte! Negociere fara publicare

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE