Remus Pricopie: Nimeni nu se poate înscrie la FACULTATE FĂRĂ diplomă de BACALAUREAT!FACULTATE FĂRĂ BAC. COLEGII POSTLICEALE. Ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie a anunțat joi într-un comunicat de presă că „Nimeni nu se poate înscrie la facultate şi nu poate dobândi statutul de student, fără diplomă de Bacalaureat".

Remus Pricopie: Nimeni nu se poate inscrie la facultate fara diploma de Bacalaureat!
Remus Pricopie: Nimeni nu se poate înscrie la facultate fără diplomă de Bacalaureat!
Foto: observator.ro

FACULTATE fără BACALAUREAT: Universitățile îi pot înscrie pentru acest an școlar la cursuri și pe cei care nu s-au prezentat la BAC sau care l-au picat.

STUDII POSTLICEALE FĂRĂ BAC: Ministrul Educației, Remus Pricopie vine cu precizări în acest sens, el a declarat că cei care nu au luat BAC-ul nu vor avea statut de "student".

Redăm în continuare conținutul comunicatului de presă:

„Având în vedere informaţiile false, vehiculate de unele surse media, în legătură cu posibilitatea tinerilor fără diplomă de Bacalaureat de a urma studiile universitare de licenţă, doresc să fac următoarele precizări:

"STUDENT" FĂRĂ BAC: Nimeni nu se poate înscrie la facultate şi nu poate dobândi statutul de student, nicăieri pe teritoriul României, fără diplomă de Bacalaureat sau adeverinţă care să ateste susţinerea şi absolvirea examenelor de Bacalaureat.

Sintagma de «colegiu», care apare în Ordonanţa de Urgenţă, are acelaşi sens cu acela de «şcoală postliceală», cu diferenţa că această formă de învăţământ poate fi organizată şi de universităţi.

COLEGIU POSTLICEAL LA FACULTATE: Atât Legea Educaţiei Naţionale, cât şi metodologia recent adoptată reglementează organizarea şi funcţionarea învăţământului terţiar nonuniversitar. De altfel, metodologia conţine chiar în titlul său sintagma de «învăţământ terţiar nonuniversitar».

Prin urmare, asistăm fie la un act jurnalistic de slabă calitate, fie la o încercare deliberată de a induce în eroare şi a dezinforma populaţia.

Conform LEN nr. 1/2001 cu modificările şi completările ulterioare, universităţile acreditate pot înfiinţa unităţi de învăţământ preuniversitar, în speţă colegii, la care au acces, ca şi până acum, inclusiv absolvenţii de liceu fără diplomă de Bacalaureat.

ȘCOALĂ POSTLICEALĂ LA UNIVERSITATE. Aceste persoane nu au calitatea de student şi nu urmează cursurile unei falcultăţi, ci, în spaţiul oferit de o universitate, desfăşoară activităţi specifice şcolilor postliceale. Drept urmare, la absolvirea colegiului, cursanţii primesc o diplomă de certificare a calificării profesionale, nu una care ar putea echivala cu un program de licenţă.

Ca o formă de stimulare a continuării studiilor şi de integrare a absolvenţilor de liceu (cu sau fără diplomă de Bacalaureat) pe piaţa muncii, aceştia au avut întotdeauna posibilitatea de a urma cursurile unei şcoli postliceale.

FACULTATE FĂRĂ BAC. COLEGII POSTLICEALE. Începând cu anul şcolar 2014-2015, acest lucru se poate face inclusiv în spaţiul şi sub organizarea unei universităţi. Altfel spus, instituţiile de învăţământ superior acreditate pot organiza şcoli postliceale cu o durată de 1-3 ani. Statutul acestei forme de învăţământ este cel terţiar nonuniversitar."

FACULTATE FĂRĂ BAC. Ministerul Educatiei a publicat in Monitorul Oficial metodologia de organizare a colegiilor care primesc absolventi de liceu fara bacalaureat, actul de care universitatile mai aveau nevoie pentru a incepe inscrierile. Unele universitati private au anuntat deja ca, daca un cursant ia bacalaureatul dupa primul an de colegiu, il trec direct in anul II de Facultate.

Etichete: colegiu, declaraţii, ministerul educatiei nationale, Remus Pricopie

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE