Renovarea Hanului Gabroveni, mai scumpă cu 1,6 milioane euroPrimăria Capitalei vrea mai mulți bani pentru renovarea Hanului Gabroveni. Primarul general, Sorin Oprescu, solicită Consiliului General al Municipiului București majorarea indicatorilor tehnico-economici pentru această lucrare cu aproximativ 1,6 milioane euro. Potrivit municipalității proiectul necesită câteva lucrăril suplimentare care nu au fost prevăzute în studiul inițial. Consiliul general a aprobat, în ședința de joi, scumpirea lucrării. 

Primăria Capitalei vrea să majoreze indicatorii tehnico-economici pentru renovarea Hanului Gabroveni de la 30.229.868 lei la 37.362.216 lei. Lucrarea se scumpește astfel cu aprox. 1,6 milioane de euro. Din suma totală destinată renovării monumentului istoric 13,7 milioane lei reprezintă fonduri europene nerambursabile.

"Ținând cont că de la momentul întocmirii studiilor (2010), a documentației tehnice (2010) precum și de faptul că de la obținerea Autorizației de Construcție (2011) și până la începerea execuției (2012) a trecut o perioadă de timp în care imobilul a fost defavorizat de condițiile climatice extrem de dificile (două ierni foarte aspre și o vară extrem de caldă), starea de degradare a construcției s-a accentuat. Astfel, mare parte din zonele bine conservate s-au dovedit a necesita lucrări capitale de consolidare, lucrări care nu se cereau realiizate în momentul expertizării", se precizează în raportul de specialitate al Primăriei Capitalei. 

Hanul Gabroveni din centrul istoric al Capitalei va fi restaurat şi extins. După finalizarea lucrărilor, Hanul Gabroveni va funcţiona ca centru cultural multifuncţional în care se vor dezvolta activităţi diverse, legate de arta reprezentării scenice, informare culturală şi turistică sau de loisir.

Clădirea monument istoric este formată din trei corpuri şi are o suprafaţă desfăşurată de 2.317 mp. Corpul nou va avea regimul de înălţime subsol, parter, mezanin, etajul1 şi etajul 2 retras şi o suprafaţă desfăşurată de 2.083 mp. La componenta publica a viitorului imobil se adauga refacerea pasajului pietonal al monumentului ce leaga strazile Lipscani si Gabroveni, un punct de informare turistica si culturala, sali de workshop sau reuniuni, anexe, spatii comerciale care sa recupereze caracterul traditional al zonei si al pasajului comercial. VEZI CUM VA ARĂTA AICI.

Prima relatare despre existenţa hanului o gasim in lucrarea lui Dionisie Fotino, ”Istoria generala a Daciei sau a Transilvaniei, Tarii Muntenesti si a Moldovei”, publicată la Viena în 1818.

Etichete: Hanul Gabroveni, monument istoric, renovare

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE