România, după epoca Băsescu: PIB dublu în termeni nominali şi 430 km de autostradă în plusRomânia încheie epoca Băsescu cu un PIB dublu în termeni nominali şi cu 25% mai mare în termeni reali şi cu 430 de kilometri de autostradă în plus, relevă o analiză realizată de Ziarul Financiar. În aceeaşi analiză sunt punctate şi cea mai mare realizare a lui Traian Băsescu - aderarea la UE, dar şi cel mai mare obiectiv politic ratat - aderarea la Schengen.

Romania, dupa epoca Basescu: PIB dublu in termeni nominali si 430 km de autostrada in plus
România, după epoca Băsescu: PIB dublu în termeni nominali şi 430 km de autostradă în plus
Foto: arq.ro

"Un om puternic. Un om cu influenţă şi la bine şi la rău. Probabil că Ro­mâ­nia ar fi beneficiat mult mai mult de pe urma acestor două mandate dacă am fi avut o republică prezidenţială şi nu una parlamentară", astfel l-a descris omul de afaceri Ion Ţiriac, pe Traian Băsescu, de Ziua Naţională.

Bilanţul ultimului deceniu în care Traian Băsescu a fost preşedinte arată că PIB-ul (în termeni nominali), exporturile şi salariul mediu din România s-au dublat, în timp ce reţeaua de autostrăzi a crescut de trei ori, având la finalul anului trecut cu 431 kilometri în plus faţă de 2005, notează zf.ro.

Pe de altă parte, lipsa locurilor de muncă şi dezindustrializarea din ultimul deceniu au „forţat" peste 2,3 milioane de români să plece la muncă în străinătate, în încercarea de a dobândi un nivel de trai mai bun.

„Astăzi politicienii trebuie să înţeleagă că românii vor în primul rând stat de drept, o justiţie în faţa căreia toţi să fie egali, vor să­nă­tate asigurată tuturor, vor educaţie, vor autostrăzi. Politicienii care nu vor înţelege acest lucru în câţiva ani vor fi spulberaţi de acelaşi popor român", a spus Traian Băsescu.

De mandatele lui Băsescu se leagă şi arestarea sau deschiderea unor anchete penale pentru 18 foşti mi­niştri, dar şi aderarea la Uniunea Europeană în­ce­pând cu anul 2007.

La rândul său, Bogdan Drăgoi, consilierul pe probleme economice al preşedintelui Băsescu şi fost ministru de finanţe, a spus că „ultimii zece ani au fost caracterizaţi de prosperitate". El este fiul lui Dan Drăgoi, care a fost unul dintre liderii comerţului exterior la începuturile anilor '90 şi un apropiat al politicienilor, în special din PDL.

Cu toate acestea, indicatori precum gradul de urbanizare, care aproape că a stagnat în „era Băsescu" sau natalitatea, care a scăzut la cel mai redus nivel de după al Doilea Război Mondial sunt rezultatele nefaste ale ultimilor zece ani. Iar aderarea României la spaţiul Schengen este probabil cel mai mare obiectiv ratat de către preşedintele Băsescu.

Cu aproape jumătate din populaţie care încă tră­ieş­te în mediul rural şi cu pes­te 2,3 milioane de români plecaţi la muncă în stră­i­nătate, pe lista problemelor lăsate în urmă de Băsescu se numără şi salariile a două categorii de angajaţi din sectorul bugetar: profesorii şi medicii. Dacă în 2005 un profesor câştiga cu 8% mai mult decât un angajat cu salariul mediu pe economie, iar un medic avea 91% din valoarea unui salariu mediu, situaţia s-a înrăutăţit în 2013, când atât profesorii, cât şi medicii au primit salarii, în medie, cu 10% mai mici decât restul salariaţilor.

Un alt capitol la care preşedintele Băsescu nu a „promovat" este cel al industriei: în ultimul deceniu, producţia de oţel s-a prăbuşit la 3 milioane de tone anual, de la vârful de şase milioane de tone din 2005. Iar o înrăutăţire a fost înregistrată şi la capitolul vânzărilor de maşini noi: dacă în 2005 România a vândut 215.000 de maşini noi, în 2013 s-au vândut de peste 3,5 ori mai puţine – adică doar 60.000.

De asemenea, volumul investiţiilor străine s-a redus şi el grav în vremea crizei, la un nivel anticipat de 2 miliarde de euro anul acesta, de la un vârf de 10 miliarde de euro în 2008.

Mai mult pe zf.ro.

Etichete: aderare Schengen, autostradă, investitii, PIB, salarii, Traian Băsescu

0/1 COMENTARII
ctititor
03 dec 07:53
+0
VOTURI
-0
Intrebarea este daca nu am fi avut mai mult cu un alt presedinte ! Basescu ramane o pata neagra in istoria Romaniei. Treaba cu UE apartine perioadei ante Basescu , el a beneficiat de realizarile predecesorilor.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE