România va rata ținta de reciclare pe baterii portabileRomânii aruncă la gunoi, anual, peste 50 milioane de baterii și acumulatori uzați, reprezentând aproximativ 1150 tone deșeuri cu conținut mare de metale grele precum mercur, plumb, nichel, cadmiu, litiu și care, potrivit normelor europene, ar trebui colectate și reciclate în mod responsabil- în caz contrar, fiind posibilă declanșarea procedurilor de penalizare pentru neîndeplinirea Condiționalităților Ex Ante, conform Regulamentului General 2014-2020 al Comisiei Europene.

Începând cu data de 2016, ținta de colectare a deșeurilor de baterii și acumulatori portabili este de 45% din cantitatea de astfel de produse puse pe piață. Conform datelor statistice oficiale, la nivelul anului 2012, rata națională medie de colectare pe baterii s-a situat undeva la circa 11%, iar rata de colectare pentru bateriile portabile uzate la 6.5%, adică mult sub obligațiile europene.

Încă de la începutul activității sale în 2013, Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB) a depus eforturi susținute în strategia de dezvoltare a unei rețele naționale de puncte de colectare a bateriilor uzate, dotate cu infrastructură adecvată, atât în marile orașe cât și în zona rurală și care să fie cât mai accesibile cetățenilor, oferindu-le astfel posibilitatea de a recicla cu ușurință aceste mici ,,bombe ecologice".

Rezultatele la finalul anului 2015 sunt promițătoare, fiind colectate circa 100 tone baterii, echivalentul a aproximativ 4.5 milioane de bucăți, în special datorită derulării campaniei de informare și stimulare a colectării selective a bateriilor portabile uzate ,,Privește Partea Pozitivă", la nivelul întregii țări, dar și lansării în premieră națională a Hărții Interactive a Reciclării. În prezent, Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB) pune la dispoziția cetățenilor circa 3000 de recipiente de colectare atent monitorizate, distribuite la nivel național în lanțuri de retail, supermarket-uri, benzinării, prin intermediul partenerilor precum Flanco, UPC, Germanos, Telekom, Mol România, Emag, Kaufland, Chicco, Socar.

Cu toate acestea, aproximativ 1150 tone de deșeuri periculoase de baterii și acumulatori ajung în continuare anual în cele 110 depozite neconforme, dar și în cele peste 3500 depozite adhoc neautorizate din țară, determinând poluarea mediului înconjurător și riscuri majore asupra sănătății populației.

,,În acest context, considerăm că ținta de reciclare pentru 2016 ca parte a obligațiilor europene de reciclare a deșeurilor de baterii și acumulatori va fi ratată, cu impact negativ asupra accesării de fonduri europene prin neîndeplinirea Condiționalităților Ex Ante 2016 – 2020. Imperfecțiunile nesoluționate ale cadrului legislativ de reglementare, în speță HG 1132/2008 și lipsa implementării mecanismelor europene obligatorii privind colectarea selectivă, precum și inexistența în prezent a Planului Național de Gestionare a Deșeurilor sunt piedici care nu vor permite României să își atingă ținta de reciclare de 45% pentru 2016.

Una dintre cele mai grave probleme cu care ne confruntăm astăzi în domeniul mediului și gestiunii deșeurilor este lipsa de interes și implicare în problematica reciclării a reprezentanților administrației publice centrale și locale și a operatorilor de salubritate care dețin monopolul pe colectare, la nivel local. Aceste reale vulnerabilități ale gestiunii deșeurilor constituie obstacole majore în atingerea obiectivelor pe care România și le-a asumat în calitate de Stat Membru de a recicla 50% din deșeurile municipale și comerciale generate anual până în 2020 și de îndeplini dezideratul de ,,Societate a Reciclării", declară reprezentanții Asociației Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB).

În pofida tuturor dificultăților, Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor va acționa cu fermitate în direcția sporirii numărului de puncte de colectare aflate la dispoziția populației mizând pe implicarea companiilor și membrilor, dar și pe răspunsul pozitiv al cetățenilor care înțeleg că o baterie uzată poate polua 1 metru pătrat de sol pe o perioadă de 50 de ani, astfel că, în contextul în care multe localități nu au încă acces la rețele de alimentare cu apă sau canalizare, efectele negative asupra sănătății omului sunt uriașe.

De asemenea, având drept obiective promovarea reciclării și încurajarea populației în vederea dezvoltării obiceiurilor de colectare selectivă a deșeurilor de baterii, Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor va continua să dezvolte și în 2016 harta interactivă care integrează rețeaua națională cu cea mai mare densitate de puncte de colectare a bateriilor și acumulatorilor uzați, un serviciu inteligent care folosind sistemul GIS, detectează automat locația vizitatorului online și propune cele mai apropiate puncte de colectare de acesta. Harta inteligentă este disponibilă pe www.snrb.org și www.colecteazabaterii.ro și oferă informații complete despre punctele de colectare: adresă, număr de telefon și program de funcționare, comportamentul eco-responsabil fiind acum la doar un click distanță.

Despre Sistemul National de Reciclare a Bateriilor SNRB
Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB) este o organizație colectivă a producătorilor de baterii și acumulatori, având ca scop preluarea obligațiilor și responsabilităților acestora privind colectarea, tratarea și valorificarea deșeurilor de baterii și acumulatori în conformitate cu HG 1132/2008 și a legislației complementare. Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor este membru fondator EUCOBAT – European Compliance Organisation for Batteries, asociația pan-europeană a organizațiilor de transfer responsabilități.

Etichete: reciclare, reciclare baterii, snrb

0/2 COMENTARII
ion19ion
12 ian 20:24
+0
VOTURI
-0
In ori care magazin mare: Cora, Carfur, Flanco, Altex, Kaufland etc.
Sandu al-III-lea
12 ian 17:10
+0
VOTURI
-0
In afara de Mega Image nu am mai vazut absolut pe nicaieri recipiente din acelea pentru colectarea bateriilor uzate.Sa ma contrazica cineva daca a mai vazut.Si unde anume?

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h