Românii care n-au venituri din salarii, dar obţin venituri din dobânzi, obligați la plata CASRomânii care nu au venituri provenite din salarii, dar obţin venituri din dobânzi bancare sau din dividende vor fi obligați şi anul viitor, ca şi anul acesta, să plătească contribuţii de asigurări sociale de sănătate (CASS) calculate la o baza lunară minimă de nivelul salariului minim brut pe ţară, de 1.200 lei brut.

Romanii care n-au venituri din salarii, dar obtin venituri din dobanzi, obligati la plata CAS
Românii care n-au venituri din salarii, dar obţin venituri din dobânzi, obligați la plata CAS
Foto: pressalert.ro

Şi asta pentru că în codul fiscal valabil anul viitor se menţin prevederile pentru care guvernul a acordat amnistie fiscală în cazul impozitelor pentru „cuponari”. Astfel, de exemplu, în cazul unei persoane care are un depozit la bancă în valoare de 4.000 de lei, cu o dobândă de 3% şi nu are alte venituri, aceasta va câştiga, aferent anului 2015, din dobândă o sumă de circa 100 de lei net, dar va trebui să plătească la stat contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS) de 712 de lei. Astfel că va rămâne cu un minus de 612 lei. „O să ajungem, iar la amnistie. Că de unde să plăteşti dacă nu ai câştigat?”, a comentat avocatul fiscal Gabriel Biriş.

Gabriel Biriş, avocat specializat în fiscalitate, este de părere că autorităţile ar putea să fie nevoite anul viitor să dea din nou o amnistie fiscală aşa cum au procedat şi în această vară, după ce în presă au apărut tot mai multe cazuri de persoane cărora Fiscul le-a trimis înştiinţări că au de plătit CASS de 450-550 de lei pentru "venituri din investiţii" de câţiva lei, potrivit Gândul.

Biriş a criticat faptul că autorităţile nu au renunţat la baza minimă de calcul a CASS, care este salariul minim.

„Am trimis, am sugerat un amendament când s-a rediscutat (Codul Fiscal). Le-am spus să ridice problema, că altfel ce facem, ajungem iar la amnistie? O să ajungem, iar la amnistie. Că de unde să plăteşti dacă nu ai câştigat? (...) Culmea este că acelaşi guvern s-a izbit de problemă. Asta este o prostie venită de la cei de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate care în mintea lor încă mai consideră că ei trebuie să aibă bază minimă de calcul. O să mai dea o amnistie şi încă o amnistie şi uite aşa, ca să avem de unde veni", a comentat pentru gândul avocatul Gabriel Biriş.

Citește mai multe pe Gândul.

Etichete: cas, salarii, venituri

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE