Românii din diaspora ar putea vota aproape de casă. Registrul electoral, EXTINSRegistrul Electoral va fi extins si pentru romanii din diaspora, a anuntat purtatorul de cuvant al AEP, Marian Muhulet, precizand ca modificarile aduse vor permite romanilor din strainatate sa voteze cat mai aproape de locul in care isi au domiciliul sau resedinta, fara sa mai stea la cozi.

Romanii din diaspora ar putea vota aproape de casa. Registrul electoral, EXTINS (Foto evz.ro)
Românii din diaspora ar putea vota aproape de casă. Registrul electoral, EXTINS (Foto evz.ro)

Extinderea Registrului Electoral pentru romanii din diaspora face parte dintr-un contract-cadru multianual, care se intinde pe patru ani si care prevede, de asemenea, mentenanta si modernizarea Registrului Electoral, valoarea estimativa a proiectului publicat, miercuri, de AEP in Sistemul Electronic de Achizitii Publice fiind de 8,4 milioane de euro, cu TVA inclusa.

"Este vorba despre achizitia unui contract-cadru multianual care se intinde pe patru ani. Contine un numar de cinci contracte subsecvente, care sunt fiecare bugetate, incepand cu anul acesta. Noi am reusit sa prindem in buget, anul acesta, o suma de aproape doua milioane de euro, TVA inclusa, urmand de vazut daca Guvernul va aloca in anii urmatori fondurile necesare pentru celelalte contracte subsecvente", a afirmat purtatorul de cuvant al Autoritatii Electorale Permanente, Marian Muhulet.

"Ne dorim ca, in baza modificarilor legislative operate recent, care prevad ca, daca un numar de cetateni romani - 100 de cetateni limita stabilita pentru alegerea Parlamentului - doresc sa li se infiinteze o sectie de votare, acestia pot completa o cerere, urmand ca, in baza cererilor facute de ei, sa se intocmeasca o lista permanenta, asa cum exista si in sectiile de votare din Romania", a declarat Marian Muhulet, pentru MEDIAFAX.

El a spus ca, la alegerile anterioare, pentru romanii din diaspora se intocmeau doar liste suplimentare, astfel ca cetatenii romani care voiau sa voteze mergeau in sectiile de votare din tarile in care isi aveau resedinta sau domiciliul si erau trecuti pe lista de catre presedintele sectiei de votare.

Ca urmare a extinderii Registrului Electoral si pentru diaspora, romanii cu domiciliul sau resedinta in strainatate vor putea sa inainteze catre AEP cereri, urmand ca acestia sa poata vota la sectiile care se vor infiinta, in apropierea adresei pe care au comunicat-o AEP.

Cei care aleg, insa, sa nu dea date despre locul in care doresc sa-si exercite dreptul de vot, vor vota in continuare pe listele suplimentare, la misiunile diplomatice ale Romaniei din strainatate.

Sursa: Hotnews

Etichete: diaspora, extindere, registrul electoral, romani diaspora, vot

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h