Românii revin la obiceiurile din perioada de boom economic: Cumpără locuinţe din stadiul de proiectRomânii revin la obiceiurile din perioada de boom economic. Numărul celor care cumpără locuinţe din stadiul de proiect este în creştere.

Romanii revin la obiceiurile din perioada de boom economic: Cumpara locuinte din stadiul de proiect
Românii revin la obiceiurile din perioada de boom economic: Cumpără locuinţe din stadiul de proiect
Foto: realitatea.net

Potrivit RE/MAX România, lider mondial în real-estate şi franciza numărul 1 la nivel global pe acest segment, prima jumătate a acestui an a adus un suflu proaspăt pe piața imobiliară din România, observându-se o revenire a vânzărilor de imobile aflate încă în faza de proiect.

„Una dintre tendințele perioadei de boom imobiliar din 2006 - 2008 revine pe piaţa locală imobiliară. Chiar dacă acum cumpărătorii au alte criterii la achiziţia unei locuinţe, tot mai mulţi aleg să achiziționeze un imobil încă din faza incipientă, când acesta există doar la nivel de planșetă – acest comportament fiind caracteristic în special proiectelor foarte bine localizate", a declarat Răzvan Cuc, director regional RE/MAX România, într-un comunicat de presă remis B365.ro.

Astfel, în primele șase luni ale acestui an, piața imobiliară rezidenţială a crescut cu circa 5%, fapt demonstrat și de numărul mare de proiecte rezidențiale finalizate sau aflate în curs de dezvoltare în toate centrele economice ale țării.

Citeşte şi: Cartierul Solar,primul ansamblu rezidenţial cu energie verde,construit în Capitală.Cum va arăta FOTO

„În acest prim semestru s-a simțit o efervescență puternică în special în București, dar și în alte orașe importante ale țării, precum Cluj-Napoca, Braşov sau Iași. Sunt foarte multe proiecte în plin proces de construcție, precum și în etapa de proiectare, ceea ce înseamnă că următoarea perioadă a anului se arată benefică pentru accelerarea numărului de unități livrate", a mai spus Răzvan Cuc.

Nu în ultimul rând, reprezentantul companiei distinge o schimbare notabilă în comportamentul vânzătorilor, care, în anii de criză pe piaţa de real-estate, au înţeles că succesul unei vânzări necesită concesii severe. Pe de altă parte, cumpărătorii au devenit mult mai analitici și pretențioși și își adaptează cererile după un raționament conservativ, în funcție de bugetele disponibile.

Proprietarii apartamentelor din Capitală au crescut preţurile. Cât costă acum locuinţele

„Sperăm ca în cazul revenirii unei perioade similare cu cea a boom-ului imobiliar, comportamentul de achiziție al românilor să rămână cel cumpătat de astăzi și nu cel din anii 2000, când s-au făcut foarte multe greșeli în tranzacțiile imobiliare, greşeli legate în primul rând de o supraîndatorare excesivă", a completat Răzvan Cuc.

Citeşte şi: S-au SCUMPIT apartamentele în Bucureşti. NOILE PREŢURI

Cea mai spectaculoasă creștere au avut-o garsonierele, al căror preț mediu a crescut cu 9% în ultimele 12 luni, de la 31.645 de euro în iulie 2014, la 34.410 de euro în iulie 2015. Față de luna precedentă, când preţul mediu era 32.943 de euro, garsonierele s-au apreciat în iulie 2015 cu 4%.

Vezi şi: De ce plătesc clienţii 2.400 euro/mp pentru apartamentele din nordul Capitalei

Acesta a subliniat că, deşi românii au început din nou să cumpere locuinţe din faza de proiect, aceştia analizează în primul rând nevoile pe care le au, raportate la buget, şi nu mai investesc în proprietăţi prea mari sau prea costisitoare în ceea ce priveşte întreţinerea.

Acelaşi comportament este regăsit şi în situaţia construcţiei de case individuale – beneficiarii îşi analizează mai atent nevoile proiectând şi realizând proiectul adaptat la bugetul de construire şi la cel de întreţinere în utilizare.

Dacă la începutul anului se estima o creștere de maxim 5% a pieței imobiliare, atât din punct de vedere al prețurilor, cât și din punct de vedere al numărului de tranzacții, evoluția pozitivă a pieței în prima parte a anului încurajează specialiștii să aprecieze o depășire a procentului inițial, care se va regăsi în prețurile medii din orașele mari ale țării.

Prețurile apartamentelor din Capitală, în luna iulie: cea mai mare creștere din 2015

„Probabil cel mai important factor care a condus la rezultatele pozitive din prima parte a anului a fost facilitarea accesului la finanțare. Dacă privim în detaliu, creșterea pieței imobiliare este corelată cu creșterea economică a țării", a menționat reprezentantul companiei.

25% din locuinţele noi din ţară sunt construite în Bucureşti. VEZI DE CE

Dincolo de evoluţia pozitivă pe segmentul rezidenţiale, Răzvan Cuc a mai subliniat că avansul pieţei s-a putut observa şi pe segmentele de birouri, comercial sau logistic.

Etichete: apartamente, apartamente Bucureşti, piaţa imobiliară, piata imobiliara bucuresti, remax

0/2 COMENTARII
paulica
20 Aug 14:42
+0
VOTURI
-0
Ei, chiar asa? Articol platit, cum spunea si Cris. S-a dus vremea in care ne prosteati desenand cu degetul pe cer baia si bucataria. A se vedea zecile de blocuri noi care stau goale, cu molozul in curte. A se slabi.
Cris
20 Aug 09:48
+0
VOTURI
-0
articol platit, in fapt, romanii sunt rupti in gura de saracie, cu un salariu mediu de 300 de euro cumpara imobile de rup!

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h