Românii vor putea cumpăra direct de pe bursă titluri de statExecutivul a aprobat miercuri o hotărâre prin care populaţia va putea cumpăra titluri de stat în mod direct, care pot fi tranzacţionate ulterior la bursă. Titlurile de stat pentru populaţie nu au mai fost emise din 2005, când acestea se distribuiau prin trezoreriile locale într-o formă materializată.

Guvernul vrea sa listeze la bursa subsidiarele Telekom, Enel si E.ON
Guvernul vrea să listeze la bursă subsidiarele Telekom, Enel şi E.ON
Foto: oradetimis.oradestiri.ro

„Guvernul a aprobat astăzi, la propunerea Ministerului Finanaţelor Publice, Hotărârea de Guvern care reglementează instrumentul de datorie publică guvernamentală reprezentat de titlurile de stat adresate persoanelor fizice (populaţiei) ce vor fi emise pe piaţa reglementată administrată de Bursa de Valori Bucureşti, ca şi instrument de retail, instrument utilizat de altfel de majoritatea ţărilor Uniunii Europene", se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice, citat de adevarul.ro.

Noul instrument va reprezenta o alternativă de investiţie/economisire pentru populaţie, garantată de statul român, iar titlurile de stat vor fi emise în forma dematerializată. Ministerul Finanţelor urmează să selecteze un grup de instituţii financiare care vor acţiona ca intermediari şi vor asigura distribuţia emisiunii în rândul investitorilor.

Persoanele fizice vor putea cumpăra titlurile de stat în mod direct, iar ulterior le pot tranzacţiona prin intermediul bursei.

„Interesul populaţiei (persoanelor fizice) pentru titlurile de stat a crescut în ultimii ani, pe de o parte datorită facilităţilor fiscale în cazul achiziţionării şi/sau tranzacţionării titlurilor de stat şi pe de altă parte datorită schimbărilor de comportament investiţional, acestea reprezentând o alternativă sigură de investiţie, garantată de statul român. În eforturile sale de a le face cât mai accesibile unui segment cât mai larg de investitori de retail, Ministerul Finanţelor Publice a redus valoarea nominală a titlurilor de stat emise pe piaţă de la 10.000 lei la 5.000 începând cu dată de 1 octombrie 2013", se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Potrivit Codului Fiscal, titlurile de stat sunt scutite de la plata impozitului pe câştig în comparaţie cu alte instrumente de economisire/investiţii.

Etichete: Bursa, Cod Fiscal, hotarare guvern, investiţie

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h