Românii vor putea cumpăra TITLURI de STAT de la mai multe bănci, fără comisionPopulaţia va putea achiziţiona titluri de stat de 100 lei fiecare în cadrul programului Fidelis, ediţia Centenar, de la băncile BCR, BRD - Groupe Societe Generale, Banca Transilvania şi Raiffeisen Bank, fără niciun cost perceput pentru tranzacţie dacă subscriu prin intermediul acestor instituţii de credit, care ocupă primele patru poziţii în sistemul bancar local, data lansării şi perioada de cumpărare urmând să fie anunţate ulterior, a anunţat vineri Ministerul Finanţelor.

Titluri de stat cu dobanzi profitabile, promovate de Ministerul Finantelor
Titluri de stat cu dobânzi profitabile, promovate de Ministerul Finanţelor

Ministerul Finanţelor va lansa o emisiune de obligaţiuni în lei pentru populaţie, cu o valoare estimativă de 100 de milioane de lei, oferind o dobândă anuală neimpozabilă peste nivelul practicat de bănci la depozite. Cele patru bănci intermediare vor asigura vânzarea şi distribuţia emisiunii, iar BCR este şi agent de plată, scrie news.ro.

Pentru tranzacţiile de vânzare şi cumpărare pe piaţa secundară a Bursei de Valori Bucureşti, comisionul maxim perceput de bănci este de 0,1% din valoarea tranzacţiei, se arată într-un comunicat al MFP. Finanţele vor plăti fiecăreia dintre cele patru bănci un comision de administrare de 0,2% aplicat la volumul vânzărilor de titluri de stat realizat pe piaţa primară de fiecare bancă în parte, pentru a stimula o mai bună distribuire a emisiunii.

Minsterul urmează să stabilească împreună cu băncile calendarul şi strategia de promovare si lansare a emisiunii, după care vor anunţa data lansării şi perioada de subscriere. MFP urmăreşte prin emisiunea de obligaţiuni pentru populaţie să ofere o alternativă de economisire, nu neapărat suma sau valoarea emisiunii, potrivit secretarului de stat în Ministerul Finanţelor Enache Jiru, care spune că se aşteaptă totuşi să fie subcrisă întreaga sumă, având în vedere că valoarea nominală a unui titlu a fost redusă la 100 de lei, iar perioada de subscriere va fi mai lungă decât cea de anul trecut, de peste două săptămâni.

El a anticipat că emisiunea va fi lansată în cursul lunii iulie, iar populaţia va avea la dispoziţie probabil circa trei săptămâni - o lună pentru cumpărarea de obligaţiuni. Emisiunea face parte din programul Fidelis, de emisiuni de titluri de stat pentru persoane fizice. În iunie 2015, Ministerul Finanţelor a lansat prima emisiune de acest tip pentru populaţie, cu valoarea nominală a unei obligaţiuni de 1.000 de lei.

Emisiunea a avut un succes limitat, populaţia cumpărând obligaţiuni în valoare de 65 de milioane de lei, din valoarea anunţată, de 100 de milioane de lei, cu o dobândă anuală de 2,15%. Dobânda exactă a obligaţiunilor va fi anunţată în luna iulie, însă va fi, cel mai probabil, în jur de 2% pe an, semnificativ peste dobânzile practicate de bănci la depozite, potrivit informaţiilor din piaţă.

În plus, dobânda primită de cei care cumpără aceste titluri nu este impozitată de stat, în timp ce pentru dobânzile bancare se aplică impozitul pe venit, de 16%. De asemenea, spre deosebire de obligaţiunile emise anul trecut pentru populaţie, aceste titluri vor avea o lichiditate garantată, pentru că vor fi acceptate de către Banca Naţională a României (BNR) drept garanţie (contrapartidă) la licitaţiile repo prin care finanţează băncile. Concret, băncile sunt stimulate să cumpere aceste titluri de la persoanele fizice care vor să obţină numerar înainte de scadenţă, pentru că le pot folosi pentru a se împrumuta de la BNR.

Titlurile vor fi tranzacţionate pe piaţa secundară a titlurilor de stat, astfel că preţul lor va fi stabilit de piaţă până la scadenţa din 2018, în funcţie de evoluţia dobânzilor interbancare, inflaţiei sau riscului asociat statului român. Emisiunea este lansată în cadrul evenimentelor organizate pentru aniversarea centenarului Marii Uniri, din 2018.

Etichete: centenar, editia centenar, emisiune de obligaţiuni în lei, fidelis, marea unire 2018, ministerul finantelor, titluri de stat

0/1 COMENTARII
Glenn
05 Jun 15:48
+0
VOTURI
-0
Ai nevoie de un împrumut de afaceri? Numele companiei noastre este de servicii financiare limitate Sion, vom da împrumuturi pentru clientul interesat care caută pentru împrumuturi pentru a îmbunătăți afacerile lor, vă putem ajuta cu un împrumut de până la 15 € milioane de euro. noi oferim credite la rata dobânzii de 3%. Noi vă putem ajuta de ai bani de împrumut, pentru a începe o afacere sau pentru a extinde afacerea dvs. existente, noi oferim credite personale, credite auto, credite de afaceri, credite ipotecare, credite agricole sau un împrumut pentru orice motiv, etc Dacă aveți nevoie de un împrumut de astăzi contactați-ne. Ne putem împrumuta până la 15 milioane de euro. ne e-mail pentru a aplica: zionloanfirm.ltd@gmail.com

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE