ROMATSA despre incidentul de la Cluj: Piloţii Blue Air ştiau că aterizează pe pistă cu zăpadă umedăROMATSA reacționează în urma incidentului de pe aeroportul din Cluj. Controlorii de trafic aerian au informat piloţii avionului Blue Air cu câteva minute înainte de aterizarea la Cluj, cu datele furnizate de aeroport, că pista este acoperită cu zăpadă umedă şi are un coeficient de frânare mediu, a anunţat Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian - ROMATSA.

ROMATSA despre incidentul de la Cluj: Pilotii Blue Air stiau ca aterizeaza pe pista cu zapada umeda
ROMATSA despre incidentul de la Cluj: Piloţii Blue Air ştiau că aterizează pe pistă cu zăpadă umedă
Foto: Mediafax / Dan Horia Tautan

Un avion al Blue Air cu 116 persoane la bord (110 pasageri şi 6 membri ai echipajului), care efectua o cursă charter pe ruta Bucureşti - Cluj - Barcelona, a ieşit de pe pistă la aterizarea pe aeroportul din Cluj, fără să existe persoane rănite. Potrivit operatorului low-cost, incidentul a avut loc în condiţii meteo dificile, cu ninsoare şi zăpadă depusă pe suprafaţa pistei, dar în limitele admise pentru operare.

ROMATSA a anunţat, într-un comunicat, că la ora 07:20 aeroportul a solicitat accesul pe pistă a mai multor utilaje pentru deszăpezire.

"Informaţiile privind timpul solicitat de curăţare a pistei au fost transmise de către aeroport către ROMATSA, informaţii pe care controlorii de trafic aerian le-au transmis, la rândul lor, piloţilor; ROMATSA şi-a dat acordul. La ora 07:51 aeroportul a informat turnul de control că pista a fost eliberată. Controlorii de trafic aerian ai ROMATSA au respectat procedura de comunicare cu echipajul aeronavei şi personalul aeroportului privind informarea legată de disponibilitatea pistei şi nu au intervenit în activitatea de curăţare a pistei de către aeroport. La ora 7:52, controlorii de trafic aerian ROMATSA au informat piloţii aeronavei care executau manevra de apropiere că pista este contaminată cu zăpadă umedă de 3 mm şi are un coeficient de frânare mediu. La ora 08:00 aeronava Blue Air a aterizat", arată ROMATSA, potrivit ZF. 

Administraţia Serviciilor de Trafic Aerian menţionează că nu are niciun fel de atribuţii privind curăţarea pistei şi nici privind stabilirea stării acesteia. "ROMATSA primeşte informaţiile privind starea pistei de la aeroport şi le comunică piloţilor", menţionează sursa citată.

Etichete: aterizare, avion, Blue Air, Cluj, ROMATSA, zapada

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE