Runda finală de consultări pentru formarea noului Guvern. PSD şi ALDE, chemate împreună de IohannisPreşedintele Klaus Iohannis va avea, miercuri, consultări cu PSD şi ALDE, PNL, USR şi UDMR penru formarea noului Guvern, primele două formaţiuni urmând să se prezinte împreună după ce, iniţial, şeful statului le-a chemat pe parcursul a două zile diferite, dar Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu s-au opus şi i-au scris lui Iohannis.

Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu
Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu

Consultările vor începe de la ora 11.00, PSD şi ALDE fiind primele formaţiuni care vor discuta cu şeful statului. Liviu Dragnea va veni la consultări şi va prezenta în premieră în faţa preşedintelui numele candidatului la postul de prim-ministru susţinut de PSD-ALDE, după ce la ora 9.00 va cere un mandat din partea social-democraţilor, care nu va conţine şi un nume, scrie News.ro.

După PSD şi ALDE vor veni la consultări liberalii. Consultările vor dura o oră şi jumătate atât cu PNL, cât şi cu PSD-ALDE.

Tot miercuri vor veni liderii USR şi cei ai UDMR, care vor discuta timp de o oră cu preşedintele.

Consultările vor continua şi joi, când vor veni la Palatul Cotroceni PMP şi grupul minorităţilor naţionale.

Preşedintele Klaus Iohannis nu va face, cel mai probabil, declaraţii în cursul zilei de miercuri, ci abia joi, după ce va discuta cu toate partidele.

Săptămâna trecută, Klaus Iohannis a mai avut discuţii cu PNL, USR, PMP, UDMR şi grupul minorităţilor, după ce PSD şi ALDE au refuzat să participe. În cursul acelor consultări nu au fost avansate nume de premier, iar liderii PNL şi USR au afirmat că şansele unei alianţe de dreapta sunt foarte mici.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, va anunţa, miercuri, la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, numele candidatului partidului la funcţia de prim-ministru. Înaintea întâlnirii cu şeful statului, liderii PSD se vor reuni în Comitetul Executiv Naţional, într-o şedinţă ce va începe, la ora 9, pentru a-i acorda lui Dragnea un mandat în alb pentru a face propunerea de premier în cadrul consultărilor.

Şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD se va desfăşura la Palatul Parlamentului.

Chestionat dacă va supune votului CExN al PSD numele premierului cu care se va merge la consultările de la Cotroceni, Liviu Dragnea a afirmat că va încerca să "îşi exercite autoritatea" şi că "va cere mandat".

"O să încerc să îmi exercit autoritatea şi să cer mandat din partea colegilor mei şi sper să am acest vot", a subliniat preşedintele PSD.

Întrebat în continuare dacă va cere acest mandat membrilor CExN fără a le spune care va fi numele premierului cu care va merge la consultările de la Palatul Cotroceni, Liviu Dragnea a spus: "Daţi-mi voie să le spun lor".

PSD şi ALDE vor merge împreună la consultările de la Cotroceni pentru a face o singură propunere de premier, preşedintele Klaus Iohannis fiind de acord cu solicitarea celor două formaţiuni.

"Vreau sa vă informez că am primit răspunsul de la preşedintele României la solicitarea noastră privind participarea în comun cu ALDE la consultările de la Cotroceni. Preşedintele este de acord să mergem împreună mâine (miercuri - n.r.), la ora 11.00, pentru a face propunerea din partea noastră pentru postul de prim-ministru", a anunţat Liviu Dragnea, la şedinţa grupurilor reunite ale PSD din Camera Deputaţilor şi Senat.

Etichete: alde, consultări pentru formarea noului Guvern, guvernul psd, prim ministru, psd

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h