RUSALII 2014. TRADIŢII şi OBICEIURI de RUSALII. Ce trebuie să faci de RUSALII 2014RUSALII 2014. Duminică, la 50 de zile după Paşti, creştinii ortodocşi sărbătoresc minunea Pogorârii Duhului Sfânt peste Apostolii Domnului, cărora le-a dat putere divină, spre convertirea tuturor oamenilor. Această sărbătoare aduce şi o serie de TRADIŢII şi OBICEIURI. Iată câteva TRADIŢII şi OBICEIURI de RUSALII.

RUSALII 2014. TRADITII si OBICEIURI de RUSALII. Ce trebuie sa faci de RUSALII 2014
RUSALII 2014. TRADIŢII şi OBICEIURI de RUSALII. Ce trebuie să faci de RUSALII 2014
Foto: alba24.ro

RUSALII 2014. Crestinii sarbatoresc Rusaliile timp de 3 zile, in zona Moldovei si a Transilvaniei, 7 zile in zona Munteniei si a Olteniei, iar in zona Banatului, timp de 8 zile.

RUSALII 2014. In traditie se spune ca cei care nu tin sarbatoarea de RUSALII vor fi pedepsiti de Iele. Reprezentari mitice feminine, Rusaliile sunt femei fabuloase, fiicele lui Rusalim Împarat si spirite malefice, scrie romanianmonasteries.org. Ielele, asa cum li se mai spune, sunt spirite rebele ale mortilor care, dupa ce au parasit mormintele în Joia Mare si au petrecut Pastele cu cei vii, refuza sa se mai întoarca în lacasurile lor pamantene si încep sa faca necazuri oamenilor. Satenii se fereau sa le rosteasca numele, astfel ca "Iele" a devenit cel mai popular cuvant la adresa lor si provine, de fapt, de la pronumele personal "ele", scrie Româniatv.net.

RUSALII 2014. Spre deosebire de strigoii mortii care apar si fac necazuri oamenilor în anotimpul friguros, Ielele se întalnesc vara. Potrivit traditiei, Ielele sunt fecioare frumoase, imbracate in alb, fecioare batrane, spirite sau duhuri rele si locuiesc prin paduri neumblate si neatinse de om. Rusaliile sunt mereu insotite de lautari, danseaza mereu si intind mese pe iarba. Petrec si danseaza mirific, insa muritorii nu au voie sa le vada. Daca sunt zarite de un muritor sau daca, din greseala, cineva calca pe locul pe care au dansat, acesta se imbolnaveste foarte grav de o boala numita "luat de Rusalii". De boala Ielelor se poate scapa doar prin descantec sau prin intrare in hora Calusarilor.

RUSALII 2014, TRADITII SI OBICEIURI DE RUSALII 2014: Ce să faci de RUSALII 2014

RUSALII 2014. In unele zone se spune ca Ielele ursesc copiii la nastere si prezic moartea oamenilor. Ca sa se fereasca de duhurile rele, oamenii isi impodobesc locuintele cu leustean, tei, usturoi, dar incearca si sa imbuneze spiritele mortilor cu ofrandele specifice. Rusaliile ii pedepsesc si pe aceia care lucreaza in aceasta zi considerata a dansului lor si nu o pretuiesc.

RUSALII 2014. Daca in noaptea de RUSALII vei dormi sub cerul liber sau daca te vei duce la fantana, vei cadea sub puterea Ielelor. La sate in special se pastreaza traditia ca in aceasta zi sa se duca la biserica pentru sfintirea crengilor de tei si nuc, acestea simbolizand limbile de foc ale puterii Sfantului Duh, care s-a pogorat peste Sfintii Apostoli. Aceste crengute se agata apoi la strasina caselor sau la icoane. Se spune ca acestea te vor apara de cele rele si in plus.

TRADIŢII ŞI OBICEIURI DE RUSALII. Ce să faci pe 8 IUNIE 2014 şi 9 IUNIE 2014, în zilele de RUSALII 

RUSALII 2014. Ramurile de tei folosite la Rusalii sunt pastrate peste vara pentru a putea fi folosite in practicile de alungare a furtunilor si a grindinii.
 Preotii si satenii ies pe camp in ziua a doua de RUSALII pentru a sfinti apa si a stropi campul, crezandu-se ca, astfel, nu va bate grindina.

RUSALII 2014. Un obicei unic in tara aduna, de RUSALII, in localitatea clujeana Batin, sute de turisti. Numele obiceiului este "impanatul boului" si consta intr-o procesiune care se desfasoara pe ulitele satului, personajul principal fiind un bou impodobit cu ghirlande de flori. In fata parohiei, preotul satului il sfinteste, apoi da de baut participantilor. Boul este, la un moment dat, eliberat si, conform traditiei, o fecioara "il stapaneste", apoi face de trei ori cu el ocolul unei mese. Potrivit datinii, fata se va marita intr-un an.

RUSALII 2014. Faimos este si jocul Calusarilor, dans ritual care vine de la saritul peste foc pentru a scapa de iele, zanele rele. Dansul Calusarilor este cunoscut ca fiind remediul pentru vindecarea unui suflet care a privit Dansul Ielelor ce i-a luat mintile, acesta fiind singurul leac.

RUSALII 2014. In vremuri vechi, barbatii care umblau singuri noaptea riscau sa fie prinsi de magia noptii de RUSALII, de Iele. Din aceasta cauza, acestia purtau la brau usturoi, frunze de tei sau nuc sau fire de busuioc.

RUSALII 2014. TRADIȚII DE RUSALII 2014, CÂND PICĂ RUSALIILE 2014, ZI LIBERĂ DE RUSALII 2014 

RUSALII 2014. Se mai spune ca nu este de dorit sa fii in Noapte de RUSALII nici la rascruci de drumuri, nici la marginea padurii, nici in munti, nici pe malul intunecat al apelor, caci aceia au sanse mari de a surprinde dansul Ielelor si de a-si pierde mintile.

RUSALII 2014. Totodata, in Duminica Rusaliilor nu e bine sa te urci in arbori sau in locuri inalte si nici sa calatoresti departe de casa. Mai mult, in aceasta zi nu este bine sa te certi, caci esti luat de Iele.

RUSALII 2014. Se mai spune ca de la Duminica Rusaliilor, timp de noua saptamani, nu este bine sa culegi plante tamaduitoare.

Etichete: obiceiuri rusalii, Rusalii 2014, traditii rusalii

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h