RUSALII 2014, TRADITII SI OBICEIURI DE RUSALII 2014: Ce să faci de RUSALII 2014RUSALII 2014, TRADITII SI OBICEIURI DE RUSALII 2014: Sărbătoarea de RUSALII cade, anul acesta, pe 8 şi 9 iunie, şi aduce cu sine o serie de obiceiuri şi tradiţii.

RUSALII 2014, TRADITII SI OBICEIURI DE RUSALII 2014: Ce sa faci de RUSALII 2014
RUSALII 2014, TRADITII SI OBICEIURI DE RUSALII 2014: Ce să faci de RUSALII 2014
Foto: voceatransilvaniei.ro

Rusaliile (din latină rosalia) (cunoscute și drept Pogorârea (coborârea) Sfântului Duh (Sfântului Spirit)) reprezintă o sărbătoare creștină importantă, prăznuită întotdeauna duminica, la 50 de zile după Paști.

RUSALII 2014, TRADITII SI OBICEIURI DE RUSALII 2014

De Rusalii este comemorată coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus din Nazaret. Potrivit scrierilor Noului Testament (Faptele Apostolilor 2, 1-11) acest eveniment a avut loc în ziua rusaliilor evreiești (Șavuot), la 50 de zile de la învierea lui Iisus din Nazaret. De aceea sărbătoarea creștină mai poartă denumirea de Cinzecime (în latină Pentecostes, în franceză Pentecôte, în germană Pfingsten, în maghiară Pünkösd etc.).

Femeile nu lucrau nimic in toate miercurile care se derulau de la Stratul de Rusalii pana la Duminica Mare. Pentru a apara gospodaria de invazia acestor spirite, in sambata Rusaliilor oamenii obisnuiesc si astazi, in virtutea traditiei, sa arboreze la porti, in foisoare, pe ganguri sau la intrarile in case, ramuri verzi de tei.

RUSALII 2014, TRADITII SI OBICEIURI DE RUSALII 2014

Rusaliile erau respectate, însă nu erau îndrăgite pentru că, aşa cum spun legendele, aduceau tot felul de boli. Din acest motiv, oamenii căutau tot felul de mijloace de apărare, precum pelinul şi usturoiul, care se pare că nu le priau Rusaliilor, ţinându-le la distanţă, aşa cum arată legendele. Tot de Rusalii avea loc şi bătaia cu pelin.

Fetele şi băieţii care se întâlneau în această zi se snopeau cu pelin, sărbătoarea Rusaliilor fiind numită şi a pelinului. Tot acum, pelinul se punea în toate băuturile, cu excepţia apei.

RUSALII 2014, TRADITII SI OBICEIURI DE RUSALII 2014

Tot de Rusalii in unele regiuni se danseaza Jocul Calusarilor. Dansul calusarilor, in general, are scopul de a apara oamenii, vitele si recoltele de influentele negative.

Se spune ca leacul cel mai folosit pentru cei atinsi de Rusalii, este jocul calusarilor.  Dansul căluşarilor, în general, are scopul de a apăra oamenii, vitele şi recoltele de influenţele negative. De aceea, cei atraşi de Rusalii se pot vindeca prin puterea magică a căluşarilor, singurii capabili să lupte împotriva maleficului.

In traditia populara se zice ca numai pana la Sanziene plantele au puteri vindecatoare

Etichete: Rusalii, Rusalii 2014

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h