S-au găsit bani pentru reabilitarea termică a încă 184 de blocuri din CapitalăViceprim-ministrul Paul Stănescu şi primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, au semnat vineri 20 de contracte, având ca obiectiv creşterea eficienţei energetice pentru 184 de blocuri de locuinţe din sectorul 3, finanţarea fiind asigurată prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014 - 2020.

S-au gasit bani pentru reabilitarea termica a inca 184 de blocuri din Capitala
S-au găsit bani pentru reabilitarea termică a încă 184 de blocuri din Capitală

"Până în acest moment am semnat cu ministerul 41 de cereri de finanţare, în valoare de 533 de milioane de lei, care înseamnă 305 blocuri, 21.026 de apartamente. Acum semnăm 20 de cereri de finanţare - 20 de contracte - în valoare totală de 702 milioane de lei, pentru 184 de blocuri, reprezentând 13.807 apartamente. Mai avem depuse - sunt în evaluare, să sperăm că le vom semna cât mai repede şi vor intra în execuţie - alte 39 de cereri de finanţare, în valoare totală de 702 milioane de lei, care înseamnă 361 de blocuri, adică 24.267 de apartamente. În total, în exerciţiul financiar 2014 - 2020 am depus cereri pentru finanţarea a 850 de blocuri, care conţin 59.100 de apartamente, în valoare totală de 1.594.000.000 de lei. Este o muncă enormă pe care am desfăşurat-o în Primăria Sectorului 3", a declarat primarul Robert Negoiţă.

Vicepremierul Paul Stănescu, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a susţinut că Robert Negoiţă ar trebui să fie un model pentru toţi primarii din această ţară în ce priveşte absorbţia fondurilor europene, în special la capitolul eficienţă energetică.

"Din 3.000 de blocuri, aproximativ, dl Robert Negoiţă, prin toate contractele de eficienţă energetică, deja a ajuns la 2.000 de blocuri. (...) Fondurile acestea funcţionează ca o bancă, dacă nu avem proiecte de la autorităţile publice locale, centrale... sigur că nu putem cheltui banii şi la un moment dat vedem că nu funcţionăm bine", a spus viceprim-ministrul.

El a dat asigurări că, în acest an, România nu va pierde niciun euro din fondurile europene alocate Programului Operaţional Regional.

"Media absorbţiei fondurilor europene la nivelul UE este de 18%, noi suntem undeva la 16%. Am mai spus public lucrul acesta, sigur că am avut probleme cu POR. Şi discutăm aici de 858 de milioane în anul 2014. Am explicat de fiecare dată lucrul acesta: pe POR, cei 6,6 miliarde au fost împărţiţi 2014 - 2020. Sigur, cauzele sunt foarte - foarte multe. Am avut un an 2015 - 2016 în care nu s-a făcut nimic. Ultima autoritate de management a fost agreată în august 2017, dar am găsit soluţii să nu pierdem niciun euro. Unu: aşa cum a spus doamna prim-ministru, o soluţie sunt voucherele. Tot pentru eficienţă energetică vor fi. Iar doi: sunt proiectele alternative pe care le-am identificat. Mai precis, este vorba de contractele pe care le-am avut pe bani publici: în domeniul sănătăţii - dotările pe care le-am făcut, achiziţia de ambulanţe şi multe alte proiecte alternative pe care le-am identificat. (...) Aş vrea să vă asigur că, la sfârşitul anului 2018, prin POR, nu vom pierde niciun euro", a declarat el.

În acest context, primarul Robert Negoiţă a anunţat că îşi doreşte ca până la finele anului să fie executate lucrările vizate de cererile de finanţare, fiind decontate şi sumele.

"Tocmai pentru că avem acest risc de dezangajare a 860 de milioane de euro, facem tot ce depinde de noi ca tot ceea ce am semnat şi semnăm pe POR să le finanţăm şi să le rambursăm până la sfârşitul acestui an. (...) Noi ne-am propus ca, până la sfârşitul acestui an, să executăm tot. 305 blocuri din primele 41 de cereri de finanţare sunt executate deja, finanţate, iar parte din bani au fost şi rambursaţi. Noi discutăm acum de 184 de blocuri care, marte parte din ele, sunt în lucru deja. Următoarele vor intra în lucru. La celelalte acum facem contractul de execuţie şi sperăm să semnăm contractele cât mai repede, astfel încât până la sfârşitul anului nu doar să le finalizăm, ci să decontăm sumele", a precizat primarul Sectorului 3 al Capitalei.

Sursa: Agerpres

Etichete: finantare reabilitare termica blocuri Sectorul 3, reabilitare termică, robert negoita, Sectorul 3

0/2 COMENTARII
caine
21 apr 22:47
+0
VOTURI
-0
rugam pe domnul primar al sectorului 4 sa se inscrie la audiente la domnul negoita, poate afla cum se face!
Dinu-Ionita
21 apr 18:35
+0
VOTURI
-0
DAR SECTORUL 5 ? Nu inteleg de ce sect. 5 este totdeauna in urma la reabilitarea termica ! Rugam pe dl. primar al sect. 5 sa se ocupe prioritar de reabilitarea termica !

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE