Scumpiri de abonamente la RATB. Cum "fentezi" majorarea de tarifRegia Autonomă de Transport București (RATB) a majorat începând din această lună preţurile abonamentelor pentru liniile preorăşenești. Însă, majorarea de tarif poate fi "fentată" uşor de cei care locuiesc sau lucrează în localităţile de lângă Capitală.

RATB a majorat preturile abonamentelor pe liniile preorasenesti
RATB a majorat preţurile abonamentelor pe liniile preorăşeneşti
Foto: ro-trans.net

Începând din această lună, RATB a mărit prețurile pentru două categorii de abonamente – cel valabil pe toate liniile preorășenești și urbane și cel valabil pe o linie preorășenească și una urbană – conform proiectului de hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti din 31 mai, însă a menţinut la același nivel prețul tuturor celorlalte categorii de abonamente, nominale și nenominale, precum și prețul călătoriilor. Astfel, pentru abonamentul nominal valabil pe toate liniile preorășenești și urbane, conform noii politici de prețuri a RATB ar trebui să plătească aproape dublu: 125 de lei în loc de 65 lei, cât costa până acum. De asemenea, abonamentul valabil pe o linie preorășenească și una urbană costă acum 95 de lei, față de 50 de lei cât costa până în prezent.

Conform aceluiaşi proiect de hotărâre care a primit girul Consiliului General la finele lunii mai, prețul unui abonament pe o singură linie preorășenească, de 35 de lei, a rămas neschimbat, iar călătorii care locuiesc sau muncesc în zonele limitrofe ale Capitalei pot "fenta" absolut legal noua ofertă a RATB, scrie ampress.ro. Astfel, în contextul în care călătorii folosesc în practică doar o linie preorășenească (vezi aici harta localităţilor deservite de fiecare linie preorăşenească), ei își pot procura abonamentul de 35 de lei, la care pot adăuga, în cazul în care folosesc în oraș o singură linie urbană, un abonament nenominal valabil pe respectiva linie, care costă 40 de lei. Astfel, ei vor plăti 75 de lei lunar, cu 20 lei mai puţin decât ar păti pentru un abonament valabil pe o linie preorăşenească şi una urbană. Cei care lucrează în localităţile limitrofe şi folosesc mai multe linii urbane pot achiziționa un abonament nominal valabil pe toate liniile urbane, în valoare de 50 de lei, iar pe linia preorășenească pot să opteze pentru plata călătoriei (care costă 1,5 lei). La 44 de validări, valabile într-o lună cu 22 de zile lucrătoare, costul total al transportului pe linia preorăşenească se ridică la 66 de lei, ceea ce ar duce la un total de 116 lei, cu 9 lei mai puţin faţă de abonamentul general valabil pe toate liniile RATB în Bucureşti şi judeţul Ilfov. O altă posibilitate prin care călătorii pot "fenta" plata abonamentului general de 125 lei vizează achiziția unui abonament nominal pe o linie preorășenească (35 de lei) și a unuia nenominal pe toate liniile urbane (80 de lei). În total, această variantă ajunge la 115 lei, cu 10 lei mai puţin faţă de abonamentul general de la RATB. Aceste variante nu sunt însă avantajoase pentru cei care locuiesc în localităţile limitrofe şi călătoresc frecvent cu mijloacele de transport în comun şi în week-end sau pentru cei care trebuie să facă mai mult de 2 drumuri pe zi în localităţile limitrofe.

Potrivit ampress.ro, în general, cei care locuiesc sau lucrează în afara Capitalei nu utilizează, pe lângă linia preorășenească, mai mult de două linii urbane. Cum aceștia reprezintă cea mai mare parte a călătorilor, ei pot plăti 85 de lei lunar faţă de abonamentul general disponibil cu 125 lei, dacă optează pentru cumpărarea unui abonament nominal pe linia preorășenească (35 de lei) și a unuia nenominal valabil pe două linii urbane (50 de lei).

Noul plan tarifar de la RATB pentru liniile preorăşeneşti pare absurd în contextul în care Regia practic obligă un cumpărător să achite mai mult pentru un pachet (en-gros) decât dacă ar cumpăra componentele pachetului (en detail). Astfel, în momentul de față un abonament nominal valabil pe o linie preorășenească este de 35 de lei, iar unul valabil pe una urbană (tot nominal) costă 30 de lei. În total, preţul se ridică la 65 de lei, dar abonamentul lunar valabil pe o linie urbană şi una preorăşenească are preţul de 95 lei. Însă, cum un călător nu are voie să dețină decât un singur tip de abonament nominal, el este nevoit, pentru a face economii, fie să apeleze la subterfugiul descris mai sus (nominal pe linia preorășenească și nenominal pe cea urbană, pentru un total de 75 de lei), fie să apeleze la un artificiu care nu mai este însă la fel de legal, respectiv să-și cumpere două abonamente nominale, utilizând pentru cel de-al doilea documentele unei cunoștințe care nu utilizează liniile RATB (controlorii nu solicită niciodată actul de identitate al persoanei controlate dacă aceasta prezintă un abonament valabil).

Citește și Controlorii RATB: ce au şi ce nu au dreptul să-ţi facă

Etichete: abonament ratb, linii RATB, pret abonament ratb, realitatea

0/1 COMENTARII
Utilizator
20 Aug 12:11
+0
VOTURI
-0
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mindbox.ratb.sms&hl=ro

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE