Salarii duble pentru funcționarii din Ministerul Sănătății, înaintea grevei generale a medicilorMinistrul Sănătăţii dublează salariile angajaţilor pe care îi are în subordine la minister, chiar când zeci de mii de medici şi asistente se pregătesc de grevă, tocmai pentru că sunt prost plătiţi şi Guvernul spune că nu are bani.

Salarii duble pentru functionarii din Ministerul Sanatatii, inaintea grevei generale a medicilor
Salarii duble pentru funcționarii din Ministerul Sănătății, înaintea grevei generale a medicilor
Foto: evz.ro

Eugen Nicolăescu a găsit însă portiţa prin care să-şi ajute angajaţii. Ministrul a explicat că aceştia vor avea pe mână fonduri de cinci miliarde de lei şi, din acest motiv, trebuie responsabilizaţi, scrie digi24.ro.

Conform unui proiect de ordonanţă de urgenţă, funcţionarii care se ocupă de coordonarea programelor de sănătate vor primi salarii substanţial mai mari. Pentru a-şi putea plăti mai bine subordonaţii, ministrul forţează legea.

Vrea să îi asimileze pe funcţionari cu angajaţii care se ocupă de gestionarea fondurilor europene, deşi banii Sănătăţii şi, în special, cei destinaţi tratării cancerului sau diabetului, vin din asigurările plătite de fiecare român. Eugen Nicolăescu susţine că nu este nimic imoral în acestă decizie.

Aceşti funcţionari vor lucra cu circa 5 miliarde de lei, deci sume foarte mari, vor fi foarte responsabilizaţi pentru cele mai importante programe de sănătate din România”, spune ministrul.

La remarca unui reporter, că și un medic e responsabil de viaţa unor oameni, Eugen Nicolăescu a răspuns: „Automat. Şi fiecare e plătit, într-un fel sau altul, pe locul său de muncă”.

24 de funcţionari din minister vor beneficia de salarii mai mari. Un angajat debutant care are acum 1.400 de lei va ajunge să câştige 2.600, pe când un director din minister care are acum 4.500 de lei pe lună poate obţine un venit de 8.300 de lei.

„Au făcut pur şi simplu abuz de puterea de a genera o lege ca să profite de ocazie salariile lor şi numai lor”, a afirmat Sorin Paveliu, expert în sănătate.

Între timp, ministrul Sănătăţii a discutat din nou cu sindicaliștii care vor să intre în grevă generală săptămâna viitoare, însă cele două părţi nu au ajuns la un rezultat care să ducă la anularea planului cadrelor medicale. Altfel, angajaţii din Sănătate sunt hotărâţi să întrerupă activitatea de joia viitoare.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de creşterea cu 3% a veniturilor cadrelor medicale şi de faptul că nu s-a acordat 6% din PIB pentru sănătate, pentru 2014, aşa cum au cerut, ci doar 4,3%.

Dacă, în urma negocierilor de astăzi, nu se va schimba nimic, cadrele medicale vor intra luni în grevă de avertisment şi, începând de joia viitoare, în grevă generală pe termen nelimitat.

Etichete: greva medici, Ministerul Sănătăţii

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE