Bătaie de joc în Delta Văcărești: Primul parc natural urban din România este victimă a gunoaielorAsociația Salvați Dunărea și Delta a trimis o scrisoare deschisă către Guvern pentru salvarea Lacului Văcăreşti din Bucureşti care este arie naturală protejată și a fost transformată recent în primul parc natural urban din România.

Este vorba despre zona naturală situată pe arealul Lacului Văcărești din Sectorul 4, cuprinsă între Calea Văcărești, Șoseaua Olteniței, Șoseaua Vitan-Bârșești și Splaiul Dâmboviței. Această zonă a favorizat apariția în interiorul orașului a unui ecosistem natural, specific unei delte, cu o vegetație cuprinzând sute de specii de plante și o bogată diversitate de animale și păsări.

În Balta Văcărești sau Delta Văcărești, cum a mai fost numită zona, există 94 de specii de păsări, Potrivit legislaţiei internaționale sunt în jur de 40 de specii ocrotite la nivel european, și circa 20 de specii ocrotite pe plan mondial. Tot aici crește cea mai mică plantă cu floare din lume, vizibilă doar cu lupa, dar şi mamifere ca vidra sau vulpea.

Asociația Salvați Dunărea și Delta adresează o scrisoare deschisă pentru Guvern pentru a salva ecosistemul din Delta Văcărești.

Redăm integral scrisoarea deschisă:

"În data de 6 iulie 2014 a încetat perioada legală de consultare publică în vederea aprobării Hotărârii de Guvern care instituie regimul de arie protejată în zona Văcărești.

Sprijinul Dumneavoastră asumat până acum fără echivoc a fost un factor important în finalizarea demersurilor pentru constituirea ariei protejate Parcul Natural Văcărești, o realizare durabilă nu numai în beneficiul locuitorilor Capitalei, dar și un exemplu de acțiune pozitivă de protecția mediului.

În acest moment, toata atenția comunității științifice, a activiștilor de protecția mediului și a cetățenilor obișnuiți este îndreptată către Dumneavoastră. Parcul Natural Văcărești este la un singur pas de a deveni realitate: aprobarea Hotărârii de Guvern.

În acest context, vă reamintim că orice întârziere are efecte negative asupra ecosistemului Văcărești. Vă prezentăm mai jos câteva pericole care amenință în continuare zona și care pot fi preîntâmpinate o dată cu aprobarea Hotărârii de Guvern:

Temperaturile ridicate, incendii de vegetație: În fiecare anotimp cald din ultimii ani s-au înregistrat incendii în zonă. Impactul acestora este deosebit de negativ asupra ecosistemului. Incendiile se declanșează mai ales din cauza căutătorilor de materiale neferoase care incendiază cabluri electrice în zonă. Instituirea regimului de arie protejată va determina un control riguros al acestei situații și ne va permite să sesizăm autoritățile responsabile (Poliția Locală, Garda de Mediu) ori de câte ori în zonă se înregistrează astfel de incidente.

Braconajul piscicol și ornitologic: Având în vedere lipsa controlului și neimplicarea autorităților, fapte normale având în vedere statutul incert al zonei, fenomenul braconajului continuă să se manifeste nestingherit afectând mai ales păsările și fauna piscicolă. Aprobarea grabnică a Hotărârii de Guvern va permite intervenția autorităților de control și sancționarea făptașilor.

Abandonarea deșeurilor: Din experiența anilor trecuți, suntem în măsură să vă comunicăm că în anotimul cald, cantitatea de deșeuri din zonă crește, mai ales deșeuri de construcții. În condițiile în care zona oricum suferă de pe urma deșeurilor abandonate în anii trecuți, continuarea acestei operațiuni este inadmisibilă.

Tăierea vegetației: Acțiunile de defrișare a arborilor și de tăiere a vegetației pentru hrana animalelor domestice continuă nestingherite. Putem înțelege la fel de ușor că aceste activități au impact negativ asupra zonei.

În afară de pericolele menționate mai sus, există și vești bune. În ultima perioadă, mii de cetățeni și-au exprimat interesul de a vizita Parcul Natural Văcărești. Am încercat, în calitate de inițiatori ai proiectului, să le oferim alternative (așa cum este Observatorul Parcului Natural Văcărești) sau chiar să organizam mici tururi informale în zonă. Credem că aprobarea Hotărârii de Guvern va reprezenta un pas înainte către organizarea unei minime infrastructuri de vizitare în zonă și, astfel, pentru primirea în condiții decente a cetățenilor interesați de acest loc.

Domnule Ministru, Domnule Prim- MInistru, considerăm ca Parcul Natural Văcărești are în momentul de față toate documentele necesare și argumentele valabile pentru a fi înființat. Vă solicităm cu această ocazie să aprobați Hotărârea de Guvern care instituie protecția în zonă și să contribuiți astfel la înființarea primului parc natural urban din România! Totodată, vă asigurăm de întregul nostru sprijin în acest sens." 

Etichete: delta văcărești, scrisoare deschisă

0/6 COMENTARII
vacaresti boala grea
21 Jul 19:16
+0
VOTURI
-0
Nu mai trucati pozele, nu mai dezbinati, nu mai dezinformati in studiu nici nu s-au facut cercetari pentru fauna piscicola , pentru sanatatea cetatenului , respectati LEGILE UNUI STAT DE DREPT , LEGILE RETROCEDARII, LEGEA PROPRIETATII, DREPTUL DE PROPRIETATE SI DREPTUL DE FOLOSINTA!!!
vacaresti vacaresti
21 Jul 18:58
+0
VOTURI
-0
Ce faceti cu cu serpii, capusele, tantarii, mustele care au invadat blocurile din str.Savinesti, vacaresti, sau Asmita, pe turisti in Hotelul RingGrand....!!!!
vacaresti boala grea
21 Jul 18:54
+0
VOTURI
-0
D-ule Barbulescu daca in joc sunt interese ale comunitatii locale s-ar impune o consultare mult mai masiva a intregii comunitati locale, mai exact a tuturor bucurestenilor, tinand seama de consecintele posibile pentru sanatatea populatiei Capitalei; sa se precizeze ce fel de arie protejata va fi: de interes national? Si in ce grupa UICN va fi inclusa?; nu ar trebui neglijat si impactul financiar: numeroasele cereri de reconstituire/retrocedare, ce trebuiesc solutionate si, in cazul in care nu se vor solutiona prin restituirea in natura va insemna o ”gaura” importanta in viitorul apropiat la bugetul de stat; TREBUI PREZENTATE ARGUMENTELE PRIVIND FAPTUL CA INSTITUIREA ARIEI AR FI DAUNATOARE SANATATII UMANE
vacaresti vacaresti
21 Jul 18:48
+0
VOTURI
-0
la Secţiunea a 3-a - Impactul socio-economic al proiectului de act normativ se spune că “Proiectul de act normativ nu se referă la acest subiect”. Despre milioanele de euro pe care statul român va fi obligat, în cele din urmă, să le plătească nu se scoate o vorbă, de parcă nici nu ar exista. Numai impactul asupra mediului este ceva mai laborios abordat.
vacaresti vacaresti
21 Jul 18:46
+0
VOTURI
-0
Teren CONCESIONAT ILEGAL! De ce nu spune adevarul Dan Barbulescu ca doamna secretar de stat Anne Jugănaru a spus că trebuie să aibă discuţii şi cu concesionarul, proprietarul lui SC Royal Romanian Corporation SRL.
vacaresti vacaresti
21 Jul 18:42
+0
VOTURI
-0
de ce nu spune Dan Barbulescu adevarul! l-a bagat lascu si maihaiu in fata! pana nu se rezolva situatia juridica a terenului si pana cu termina cu firma care a concesionat nu se face nimic

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE