Angajați de la Lactate Brădet, depistați cu E-coliBacteria E-coli a fost depistată în probele recoltate de la mai mulți angajați ai societății Lactate Brădet, conform datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Argeș către Ministerul Sănătății și Instituția Prefectului Argeș.

Șapte angajati de la Lactate Bradet, infectati cu E-coli
Șapte angajați de la Lactate Brădet, infectați cu E-coli
Foto: citynews.ro

UPDATE 21.32: Administratorul Lactate Brădet, Marius Badea, susţine că a trimis la Institutul Cantacuzino probe pentru analize făcute angajaţilor fabricii sale şi că nu a primit oficial niciun rezultat. El spune totodată că a fost informat de către DSP Argeş că analizele care arată că angajaţii fabricii sunt infectaţi cu E-coli nu sunt "elocvente".

"DSP Argeş a dat nişte declaraţii că unii dintre angajaţii noştri ar avea, şi ai noştri şi nu mai ştiu de unde, dar în acelaşi timp la întrebarea «ce trebuie făcut?», ne-a spus că «nu aveţi ce să le faceţi pentru că este o analiză care nu este elocventă, pentru că toată lumea are E.coli trăiesc în intestinul uman şi nu trebuie făcut niciun tratament la oameni şi nu este o analiză relevantă. În schimb, dă nişte comunicate care nu-şi au niciun sens»" a declarat Marius Badea pentru News.ro.

Direcţia de Sănătate Publică Argeş a confirmat prezenţa bacteriei E.Coli patogen, având gena verotoxină, care provoacă apariţia SHU, la trei dintre angajaţii societăţii Brădet şi la un angajat de la firma care furniza laptele.

Șapte dintre cele 19 probe de coproculturi recoltate de la angajații Lactate Brădet au fost pozitive pentru cel puțin unul dintre tipurile de E-coli patogen, iar în trei dintre cazuri au fost identificate genele care provoacă sindromul hemolitic uremic, confirmat în cazul mai multor copii din Argeș. Rezultatele au fost pozitive și la două dintre cele șapte probe recoltate de la angajații unui furnizor al Lactate Brădet, societatea Agrostar Farmex, într-un caz fiind identificate genele care provoacă sindromul hemolitic uremic.

Deși săptămâna trecută, Institutul Cantacuzino a anunţat că rezultatul final al analizelor pe care le-a efectuat arată că tulpinile de E-coli de la copiii cu sindrom hemolitic-uremic (SHU) nu sunt identice cu cele găsite în brânză produsă la Brădet, documentele prezentate marți Ziare.com arată că în analizele recoltate de la 7 angajaţi ai fabricii a fost depistat E-coli patogen, iar trei dintre probele pozitive prezintă ambele gene vtx (vtx 1 şi vtx2), verotoxina care provoca apariţia SHU.

Rezultatele sunt precizate în adresa cu numărul 1.435 din 11 martie 2016, trimisă de DSP Argeş către Prefectura Argeş.

Potrivit documentului, Centrul Naţional pentru Încercarea şi Expertizarea Produselor Larex a depistat în două dintre produsele Brădet, Brânză Făgăraş, în ambalaj de 200 de grame cu dată de expirare 08.03.2016, şi smântână 12%, în ambalaj de 200 de grame cu dată de expirare 23.03.2016, E-coli peste limita legală admisă. Ar fi vorba despre o depăşire de 15 ori a limitei, potrivit sursei citate.

Culturile izolate de Larex au fost trimise la Institutul Cantacuzino pentru identificarea tulpinilor de E-coli patogene.

Totodată, potrivit DSP Argeş, pe lângă cei 7 angajaţi ai fabricii, a mai fost depistat E-coli patogen şi în probele recoltate de la doi dintre angajaţii fermei Agrostar Farmex SRL, furnizor pentru Brădet. Una dintre probe prezintă ambele gene vtx. Aceşti salariaţi nu lucrează însă la îngrijirea animalelor sau manipularea produselor lactate.

DPS Argeş susţine că este posibil că personalul de la Brădet să nu fi respectat regulile de igienă individuală în timpul programului de lucru. Că urmare, se arată în documentul trimis Prefecturii Argeş, angajaţii care lucrează cu manipularea produselor lactate au fost sancţionaţi, au fost trimişi acasă şi se recomandă că ei să nu îşi reia activitatea decât cu aviz medical.

Marius Badea, patronul societăţii Lactete Brădet a declarat, pentru Mediafax că a cerut suplimentar să se facă analiza de E.Coli la angajaţii firmei Brădet: "Nu avem rezultatele primite de la Bucureşti. De la DSP am primit acea notificare ce a ajuns şi la Prefectură. Am sunat la Direcţie şi ni s-a spus că 70 % dintre oameni sunt purtători de E.Coli, că nu e nicio problemă şi că nu există o lege care să impună efectuarea acestei analize. Angajaţii nu trebuie să urmeze vreun tratament. Eu acum o zi sau două am aflat. Pentru a primi oficial răspuns de la Bucureşi am trimis memorii în urma adresei de la DSP , dar nu am primit răspuns încă".

Etichete: e-coli, lactate bradet

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE