SĂRBĂTOARE 1 OCTOMBRIE: SFÂNTUL PROCOAVĂ şi ACOPERĂMÂNTUL MAICII DOMNULUI. Tradiţii şi obiceiuriSĂRBĂTOARE 1 OCTOMBRIE: SFÂNTUL PROCOAVĂ şi ACOPERĂMÂNTUL MAICII DOMNULUI. Tradiţii şi obiceiuri: SFÂNTUL PROCOAVĂ este sfântul care, conform credinţei populare, le aduce femeilor un păr des şi frumos. Ziua dedicată acestuia aduce aşadar obiceiuri specifice. Tot în această zi este prăznuit ACOPERĂMÂNTUL MAICII DOMNULUI.

SARBATOARE 1 OCTOMBRIE: SFANTUL PROCOAVA. Traditii si obiceiuri de Sf. PROCOAVA- 1 octombrie
SĂRBĂTOARE 1 OCTOMBRIE: SFÂNTUL PROCOAVĂ. Tradiţii şi obiceiuri de Sf. PROCOAVĂ- 1 octombrie
Foto: spynews.ro

SĂRBĂTOARE 1 OCTOMBRIE- SFÂNTUL PROCOAVĂ:

Prima zi a lunii este considerată a Procoavelor, această sărbătoare fiind socotită una a femeilor, conform TradiționalRomânesc.ro. Despre originalul sfânt Procoavă se credea că Dumnezeu l-a sfinţit printre primii, dându-i  sarcina de a acoperi  pământul cu brumă. Tocmai de aceea, fecioarele care aveau părul rar i se închinau cu mare evlavie de ziua sa, pentru a le da un păr mai des. Sfântul le asculta astfel rugăciunile, dându-le un păr cât mai frumos, ajutându-le astfel să-şi găsească ursitul mai devreme.

Numele Sfântului PROCOAVĂ vine din slava veche și înseamnă „văl”, iar, sub influența bisericii, acesta este identificat cu vălul cu care Maica Domnului își acoperea capul.

SĂRBĂTOARE 1 OCTOMBRIE- SFÂNTUL PROCOAVĂ:

De aceea, în multe zone din Moldova, fetele se roagă de „Procoave” și Maicii Domnului pentru a le „înveli” cât mai curând cu vălul imaculat de mireasă. Se povestește că, în această zi, Sfântul Andrei a văzut-o pe Maica Domnului plutind în văzduh, cu mâinile întinse, rugându-i-se lui Dumnezeu pentru neamul omenesc, iar de atunci oamenii o roagă, la rândul lor, să îi acopere cu milă sa și să-i păzească de toate relele.

Luna octombrie este legată de multe superstiții: bătrânii mai cred și acum că, dacă frunzele pomilor se îngălbenesc și cad repede, e semn că anul care urmează va fi roditor. Dacă plouă mult în octombrie, va fi vânt puternic în decembrie, iar, dacă e multă brumă sau chiar zăpadă în această luni, în ianuarie va fi timp frumos.

SĂRBĂTOARE 1 OCTOMBRIE- ACOPERĂMÂNTUL MAICII DOMNULUI

Acoperamantul Maicii Domnului este sarbatoarea randuita de Biserica in amintirea aratarii Maicii Domnului in biserica din Vlaherne. Pe 1 octombrie 911, se facea priveghere in aceasta biserica, pentru salvarea cetatii care era asediata. La ora patru dimineata, Maica Domnului s-a aratat inaintea poporului, stand in vazduh si rugandu-se cu lacrimi. Sfantul Acoperamant era tinut in maini deasupra capetelor credinciosilor. In jurul ei se aflau apostolii, sfintii si mucenicii.

Sfantul Andrei cel Nebun pentru Hristos a zis catre ucenicul sau iubit, Epifanie: "O vezi, frate, pe Imparateasa si Doamna tuturor cum se roaga pentru intreaga lume?" Iar Epifanie a zis: "O vad, Parinte, si ma minunez!".

Acesta este evenimentul pe care il prazanuieste Biserica în această zi, spre a ne aminti ca prin nevointa si rugaciune, putem primi si noi, in greutatile vietii noastre, neincetatul ajutor al Maicii Domnului.

Amintim ca 1 octombrie este si Ziua Internationala a Persoanelor Varstnice. Ea a fost stabilita in mod oficial in sesiunea ONU din decembrie 1991, la propunerea lui Arghir Anastasios, profesor la Universitatea din Atena.

Etichete: acoperamantul maicii domnului, obiceiuri, sărbătoare, sarbatoare 1 octombrie, sfantul procoava, traditii

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE