SĂRBĂTOARE 14 NOIEMBRIE 2015: FILIPII DE TOAMNĂ. Tradiţii şi Obiceiuri de FILIPII DE TOAMNĂSĂRBĂTOARE 14 NOIEMBRIE 2015: FILIPII DE TOAMNĂ. Tradiţii şi Obiceiuri de FILIPII DE TOAMNĂ: Pe 14 noiembrie îi sărbătorim pe FILIPII DE TOAMNĂ.

FILIPII DE TOAMNA 2015- TRADITII
FILIPII DE TOAMNA 2015- TRADITII
Foto: summerday.ro

SĂRBĂTOARE 14 NOIEMBRIE 2015: FILIPII DE TOAMNĂ. Tradiţii şi Obiceiuri de FILIPII DE TOAMNĂ:

Conform volumului Tradiții și obiceiuri românești, coordonat de editura Flacăra, legenda spune că Filipii au fost apostoli aruncați într-o groapă cu lupi, de unde au scăpat nevătămați, prin credință. Se zice și că Filipii au fost șase frați rătăcitori, cu puterea de a-i poci pe cei care nu îi cinsteau. Ei apără casele de foc, de lupi, șerpi și primejdii. 

De acum și până la Filipii de Iarnă are loc perioada de împerechere a lupilor. În luna noiembrie avem mai multe zile închinate lupilor și care poartă numele de Filipii de Toamnă: Ziua lupului- 13 noiembrie, Grădineții- 13-16 noiembrie, Filipul cel Șchiop- 21 noiembrie și Sfântul Andrei- 30 noiembrie.

Se spune, conform unei superstiții, că, de Filipi, nu e bine să torci, tot pentru că vin lupii.

De fapt, cele mai importante interdicţii din aceste zile au rolul de a ţine lupii departe de casă. Astfel, se lipeşte gura sobei pentru ca astfel să se lipească, ritualic, şi gura lupului. Femeile nu au voie nici să coasă, să ţeasă, să macine sau să dea cu imprumut.

SĂRBĂTOARE 14 NOIEMBRIE 2015: FILIPII DE TOAMNĂ. Tradiţii şi Obiceiuri de FILIPII DE TOAMNĂ:

Mare pericol este atunci cănd se dau afară din casă cărbunii, pentru că lupii nu pot avea pui pănă nu mănăncă un cărbune din vatră. Copiii nu au voie să mănănce boabe de porumb ca să nu se imbolnăvească de vărsat. "Atăt se va face bubatul de mare, căt de mari sunt boabele de porumb."

In această zi se strâng toate resturile de măncare de la petrecerea din ajun şi se aruncă afară, drept ofrandă pentru păsările cerului, rostindu-se următoarea formulă magică: "Paserile cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiţi indestulate şi de la holdele mele oprite!". Timp de aproximativ cinci săptămăni, creştinii vor evita să folosească la prepararea măncărurilor carnea şi produsele lactate. 

În aceste zile, ale Filipilor de toamnă, se obișnuiește, la sate, să se fiarbă porumb și să se împartă prin vecini turtă coaptă în vatră.

SĂRBĂTOARE 14 NOIEMBRIE 2015: FILIPII DE TOAMNĂ. Tradiţii şi Obiceiuri de FILIPII DE TOAMNĂ:

Pe 14 noiembrie se strigă tinerilor rămași necăsătoriți, conform Traditii-Superstitii.ro. Un vechi obicei ne spune că se fac două focuri din coceni de porumb, pe deal, un foc la un capăt al satului și altul la celălalt capăt al satului. În jurul focurilor se adună flăcăi și strigă cam o oră, apoi, fiecare dintre ei, coboară din deal cu șomoioage de foc până acasă, unde le sting.

Totodată se obișnuiește ca în această perioadă, a Filipilor, să se formeze șezătorile, unde, după ce pericolul sărbătorilor a trecut, fetele și nevestele vor toarce pentru pânză.


Etichete: filipii de toamna, sarbatoare noiembrie, traditii filipii de toamna

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h