SĂRBĂTOARE 15 AUGUST: ADORMIREA MAICII DOMNULUI. Tradiţii şi obiceiuri de SFÂNTA MARIA MARESĂRBĂTOARE 15 AUGUST: ADORMIREA MAICII DOMNULUI. Tradiţii şi obiceiuri de SFÂNTA MARIA MARE. Ziua de 15 august este legată de ADORMIREA MAICII DOMNULUI (SFÂNTA MARIA MARE) şi aduce cu sine o serie de obiceiuri şi tradiţii.

SFANTA MARIA MARE (ADORMIREA MAICII DOMNULUI) - 15 AUGUST. Traditii si obiceiuri de SFANTA MARIA
SFÂNTA MARIA MARE (ADORMIREA MAICII DOMNULUI) - 15 AUGUST. Tradiţii şi obiceiuri de SFÂNTA MARIA
Foto: sfantulandrei.org

SĂRBĂTOARE 15 AUGUST: ADORMIREA MAICII DOMNULUI. Tradiţii şi obiceiuri de SFÂNTA MARIA MARE

Sfanta Maria Mare (Adormirea Maicii Domnului) este praznuita in fiecare an la 15 august. In dimineata acestei zile, femeile merg la biserica si impart struguri, prune si faguri de miere. Apoi, femeile merg in cimitir si tamaiaza mormintele rudelor, notează creştinortodox.ro.

Ciobanii coboara oile de la munte, barbatii isi schimba palaria cu caciula, se interzice scaldatul in apa raurilor spurcata de cerb si dormitul pe prispa sau in tarnatul casei. Tot de Sfanta Marie, fetele poarta o planta numita "navalnic", care ar avea puterea sa aduca petitori.

SĂRBĂTOARE 15 AUGUST: ADORMIREA MAICII DOMNULUI. Tradiţii şi obiceiuri de SFÂNTA MARIA MARE

Daca in apropierea zilei Sfintei Marii infloresc trandafirii, este considerat semn ca toamna va fi lunga.

Conform tradiţiei creştin-ortodoxe, femeile merg la biserică pentru a pomeni morţii şi a sfinţi vasele, mâncarea şi vinul pe care le vor da de pomană, apoi se duc la cimitir, pentru a tămâia mormintele rudelor.

Se spune că e interzis să îţi tunzi părul şi să-l arunci, pentru că nu o să mai crească (bărbaţii pot chiar să şi chelească).

Este ultima zi în care se mai pot aduna plante de leac.

Dacă în apropierea zilei Sfintei Maria înfloresc trandafirii, se zice că toamna va fi lungă.

SĂRBĂTOARE 15 AUGUST: ADORMIREA MAICII DOMNULUI. Tradiţii şi obiceiuri de SFÂNTA MARIA MARE

Florile culese azi sunt puse la icoane şi se zice că au puteri tămăduitoare, că alină durerile şi că protejează de fulgere.

O altă datină spune că uşa trebuie ţinută deschisă, pentru ca Maica Domnului să poată intra în casă ca să aducă binecuvântare.

Dacă vor să nu fie loviţi de soartă, bărbaţii nu trebuie să se scalde în apele curgătoare.

Se spune, conform tradiției populare, că această sărbătoare, a Sântămăriei, se ține mai ales pentru sănătate, pentru căsătorie, pentru naștere ușoară, cât și pentru vindecări.

De pe 15 august se deschidea, in satul traditional, un important sezon al nuntilor, sezon care tinea pana la intrarea in postul Craciunului. In aceasta zi se organizau targurile si iarmaroacele de toamna.

Perioada dintre cele doua Santamarii, Santamaria Mare (15 august) si Santamaria Mica (8 septembrie), era considerata perioada cea mai potrivita pentru semanaturile de toamna.

SĂRBĂTOARE 15 AUGUST: ADORMIREA MAICII DOMNULUI. Tradiţii şi obiceiuri de SFÂNTA MARIA MARE

În fiecare, an, între 1 şi 14 august, credincioşii ţin Postul Adormirii Maicii Domnului. Iar la 15 august, se slăveşte momentul în care Născătoarea de Dumnezeu şi-a dat sufletul în mâinile Fiului său, Iisus, informează volumul Tradiţii şi Obiceiuri ROmâneşti, coordonat de editura Falcăra.

Cărţile sfinte spun că, atunci cand a binevoit să o ia pe Maica Sa în Ceruri, Iisus a trimis un înger care să o pregătească. Mesagerul lui Dumnezeu a fost Arhanghelul  Gavril cel care îi dăduse şi vestea că a fost aleasă pentru a-l naşte pe Mântuitorul Lumii. Dacă atunci Gavril purta în mâini un crin alb, de data aceasta el i-a adus Fecioarei Maria o ramură de finic. Când a primit vestea, Maria a mers să se roage pe Muntele Măslinilor, locul Înălţării lui Iisus la cer, iar pomii se plecau în faţa ei, cinstind-o.

SĂRBĂTOARE 15 AUGUST: ADORMIREA MAICII DOMNULUI. Tradiţii şi obiceiuri de SFÂNTA MARIA MARE

După ce s-a rugat, Fecioara Maria s-a întors acasă. A prins lumânări şi tămâie, a dăruit veşminte unor văduve sărace şi a pregătit toate ce se cuveneau pentru înmormântarea sa. Atunci, pe un nor, a venit Apostolul Ioan, urmat de Petru, Pavel, de Iacob şi ceilalţi ucenici, aduşi, la rândul lor, de cât un alt nor.

 Maica Domnului şi-a luat rămas bun de la toţi cei de faţă, i-a binecuvântat şi le-a promis că se va ruga pentru ei şi-i va ocroti. Şi-a dat apoi sufletul în mâinile lui Iisus care a apărut pe un tron înconjurat de heruvimi. Maica Domnului a fost dusă de către apostoli în mormântul din Grădina Ghetsimani, acolo unde Iisus s-a rugat în Joia Mare, înainte de a fi judecat şi răstignit.

Etichete: ADORMIREA MAICII DOMNULUI, august, obiceiuri, sărbătoare, Sfânta Maria, sfanta maria mare, traditii

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE