SĂRBĂTOARE 29 AUGUST:TĂIEREA CAPULUI SFÂNTULUI IOAN BOTEZĂTORUL. Tradiţii şi ObiceiuriSĂRBĂTOARE 29 AUGUST: TĂIEREA CAPULUI SFÂNTULUI IOAN BOTEZĂTORUL. Tradiţii şi Obiceiuri: Sărbătoarea Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul are loc pe 29 august, fiind legată de o serie de tradiţii şi obiceiuri specifice.

TAIEREA CAPULUI SFANTULUI IOAN BOTEZATORUL- 29 AUGUST. Traditii si Obiceiuri de TAIEREA CAPULUI
TĂIEREA CAPULUI SFÂNTULUI IOAN BOTEZĂTORUL- 29 AUGUST. Tradiţii şi Obiceiuri de TĂIEREA CAPULUI
Foto: ziuaveche.ro

SĂRBĂTOARE 29 AUGUST: TĂIEREA CAPULUI SFÂNTULUI IOAN BOTEZĂTORUL. Tradiţii şi Obiceiuri:

Sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul marchează momentul în care Sfântul Ioan Botezătorul a fost decapitat de către împăratul Irod.

Evanghelia spune că Irod, la o petrecere organizată cu ocazia zilei de naștere, a tăiat capul Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei. În acea vreme, Sfântul Ioan era întemniţat în castelul lui Irod de la Maherus. Ioan îl certase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era soţia fratelui său. Asta a scos-o din minți pe Irodiada, care a sfatuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase şi plăcuse oaspeţilor şi îndeosebi lui Irod, să ceară de la acesta capul Botezătorului, ca răsplată.

SĂRBĂTOARE 29 AUGUST: TĂIEREA CAPULUI SFÂNTULUI IOAN BOTEZĂTORUL. Tradiţii şi Obiceiuri:

Capul Sfântului Ioan a avut, după tradiţia Bisericii, o istorie aparte. A fost de trei ori pierdut şi de trei ori aflat. Prima şi a doua aflare a capului este sarbatorită pe 24 februarie, iar A treia aflare a capului Sfântului Ioan Botezatorul este prăznuită pe 25 mai.

Potrivit mitului, Sfânta Ioana, femeia dregătorului lui Irod, este cea care a luat capul Sfântului Ioan Botezătorul din curtea Irodiadei şi l-a i îngropat la Ierusalim, în muntele Eleonului, într-un vas de lut.

Ziua Taierii capului Sfantului Ioan Botezatorul este o zi de post. Ni se cere sa postim in aceasta zi, pe de o parte ca sa nu ne asemanam cu Irod, care din cauza ospatului fara masura, a cerut ca Salomeea sa-i danseze si drept rasplata i-a oferit capul Sfantului Ioan Botezatorul, iar pe de alta parte, ca sa ne asemanam cu viata infranata a lui Ioan, scrie creştinortodox.ro

In ziua de 29 august, cand praznuim Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul, exista credinta in popor ca nu trebuie sa se foloseasca cutitul, totul se rupea cu mana. In popor se vorbea si de inceperea unui post, numit "de la cruce pana la cruce", un post care tinea pana pe 14 septembrie (Inaltarea Sfintei Cruci), neconsemnat in calendarul crestin, care avea rolul de a-i curati pe cei care au savarsit omoruri sau alte pacate grave.

SĂRBĂTOARE 29 AUGUST: TĂIEREA CAPULUI SFÂNTULUI IOAN BOTEZĂTORUL. Tradiţii şi Obiceiuri:

Tot in popor era intalnita si interdictia de a taia si manca fructe si legume cu forma rotunda, de exemplu pepenele nu era consumat in aceasta zi. şi nici varză pentru că pe varză ar fi fost tăiat capul profetului. De asemenea, tradiţia interzice şi consumul de vin, pentru că aminteşte de sângele nevinovat vărsat. Unii oameni mănâncă în această zi doar struguri, în timp ce alţii ţin post negru toată ziua.

Tot pe 29 august nu se mătură, deoarece se consideră că zgomotul făcut de mătură îi deranjează pe cei morţi. În schimb, spiritele celor decedaţi pot fi îmbunate dând de pomană săracilor.

Pentru sporul familiei şi pentru alungarea bolilor, în familiile în care au murit rude în condiţii suspecte sau de moarte năpraznică se respectă momentele de reculegere şi se împart pachete cu struguri şi pâine.

Se mai spune că din această zi începe şi frigul toamnei aşa cum fiecare om este cuprins de friguri, de fapt, frisoane, când află felul în care a fost să moară Sfântul Ioan Botezătorul.

SĂRBĂTOARE 29 AUGUST: TĂIEREA CAPULUI SFÂNTULUI IOAN BOTEZĂTORUL. Tradiţii şi Obiceiuri:

Alte obiceiuri de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul spun că nu se foloseşte cuţitul, ci totul se rupe de mâna.

În popor se vorbeşte şi de un post care ţine "de la cruce până la cruce", respectiv un post de două săptămâni, neconsemnat în calendarul creştin, care avea rolul de a-i curăţi pe cei care au săvârşit omoruri sau alte păcate grave. Creştinii care postează mâncau în ziua Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul numai o turtă de grâu sau de mălai.

În ajunul Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul nu se mănâncă preparate cu varză pentru că Sfântului Ioan i s-a tăiat capul pe varză.

 

 

Etichete: august, obiceiuri, sărbătoare, sfantul ioan botezatorul, TĂIEREA CAPULUI, traditii

0/1 COMENTARII
ArinaInfitle
16 ian 16:44
+0
VOTURI
-0
Здравствуйте, хотелось бы узнать кто как и где отдыхает? Собрались с семьей попутешествовать и увидели тут рекомендации по отдыху. В целом предпочитаем поехать на море в Европу куда нибудь во Францию, Хорватию либо в Черногорию. Посоветуйте где сейчас лучше отдохнуть?

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h