SĂRBĂTOARE 8 SEPTEMBRIE: SFÂNTA MARIA MICĂ. TRADIŢII, OBICEIURI DE SFÂNTA MARIA- 8 SEPTEMBRIESĂRBĂTOARE 8 SEPTEMBRIE: SFÂNTA MARIA MICĂ. TRADIŢII, OBICEIURI DE SFÂNTA MARIA- 8 SEPTEMBRIE: Pe 8 septembrie creştin-ortodocşii sărbătoresc naşterea SFINTEI MARIA, sărbătoare care aduce cu sine o serie de tradiţii şi obiceiuri.

SARBATOARE 8 SEPTEMBRIE: SFANTA MARIA MICA. TRADITII, OBICEIURI DE SFANTA MARIA- 8 SEPTEMBRIE
SĂRBĂTOARE 8 SEPTEMBRIE: SFÂNTA MARIA MICĂ. TRADIŢII, OBICEIURI DE SFÂNTA MARIA- 8 SEPTEMBRIE
Foto: gandul.info

SĂRBĂTOARE 8 SEPTEMBRIE: SFÂNTA MARIA MICĂ. TRADIŢII, OBICEIURI DE SFÂNTA MARIA- 8 SEPTEMBRIE:

Sfânta Maria Mică - tradiţii, obiceiuri, superstiţii. Naşterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică, prăznuită pe 8 septembrie, este prima mare sărbătoare din noul an bisericesc şi marchează hotarul dintre vară şi toamnă, în tradiţia populară fiind cunoscută ca o zi în care sunt ascultate rugăciunile femeilor care vor să aibă copii.

Conform volumului Tradiţii şi Obiceiuri Româneşti, coordonat de editura Flacăra, Biserica creştină a preluat modelul preistoric de sărbătorire, în ceea ce O priveşte Sfânta Maria: se sărbătoreşte mai întâi moartea EI (15 august) şi mai apoi naşterea (8 august).

Perioada dintre cele două Sântămării e considerată cea optimă pentru semănăturile de toamnă. În această perioadă se încheie şi văratul oilor la munte, bărbaţii îşi schimbă pălăria cu căciula, se interzice scăldatul în apa râurilor şi dormitorul pe prispă.

În preajma acestei sărbători, conform culturii populare, nu avem voie să aprindem focul, acest lucru fiind aducator de ghinion si boala. Această zi mai este legată şi de culegerea ultimelor plante şi fructe de leac, bătutul nucilor- pentru ca la anul să faca rod, semănatul grâului, orzului şi secarei, jupuirea cojii de pe ulmi (fibra vegetală folosită primăvara la legatul viţei-de-vie) şi începerea culesului viilor.

SĂRBĂTOARE 8 SEPTEMBRIE: SFÂNTA MARIA MICĂ. TRADIŢII, OBICEIURI DE SFÂNTA MARIA- 8 SEPTEMBRIE:

Şi tot astăzi, femeile care nu pot avea copii trebuie să se roage pentru dezlegarea pântecelor. Se spune că vor primi pruncul dorit, aşa cum Sfinţii Ioachim şi Ana au primit-o pe Maria.

Numite popular Cercurile Sfintei Mării, ziua de dinaintea sărbătorii şi cea de după aduc ghinion celor care lucrează: bărbaţii se vor lovi, iar femeilor li se va arde mâncarea. În unele zone, pericolul este considerat şi mai mare: dacă găteşti înainte sau după Sfântă Mărie Mică, ţi se varsă oala cu mâncare şi îi arde pe copii.

SĂRBĂTOARE 8 SEPTEMBRIE: SFÂNTA MARIA MICĂ. TRADIŢII, OBICEIURI DE SFÂNTA MARIA- 8 SEPTEMBRIE:

Maramureşenii cred că toamna va fi urâtă şi ploioasă dacă plouă pe 8 septembire. Iar, dacă înfloresc merii şi perii, înseamnă că toamna va fi plăcută, iar recoltele se vor culege uşor.

În alte regiuni, oamenii sunt ferm convinşi că vremea se strică de tot după Sfântă Mărie Mică, vara devenind o simplă amintire, păsările călătoare îşi iau zborul către ţinuturi mai calde, iar gâzele se ascund în pământ.  

Pentru agricultori, după ziua de Sfăntă Mărie Mică începe cea mai bună perioadă a anului, aceea în care strâng roadele muncii lor. Cei care nu şi-au adunat încă plante medicinale nu are rost să o mai facă, pentru că ele îţi pierd puterea tămăduitoare dacă sunt adunate după de Sfântă Mărie Mică.

SĂRBĂTOARE 8 SEPTEMBRIE: SFÂNTA MARIA MICĂ. TRADIŢII, OBICEIURI DE SFÂNTA MARIA- 8 SEPTEMBRIE:

Etichete: sărbătoare, Sfânta Maria, sfanta maria mica, sfanta maria obiceiuri, traditii sfanta maria

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE