Sărbătoarea de BOBOTEAZĂ, 6 IANUARIE 2017. Ziua în care se sfinţeşte Agheasma MareSărbătoarea de BOBOTEAZĂ, 6 IANUARIE 2017. Ziua în care se sfinţeşte Agheasma Mare. Botezul Domnului sau Boboteaza din 6 ianuarie, alături de ziua Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului, prăznuită în 7 ianuarie, marchează sfârşitul sărbătorilor de iarnă şi, totodată, al celor dedicate naşterii lui Iisus Hristos.

Traditii si obiceiuri de Boboteaza pentru fetele nemaritate. Ce se intampla daca ai cazut pe gheata
Tradiţii şi obiceiuri de Bobotează pentru fetele nemăritate. Ce se întâmplă dacă ai căzut pe gheață
Foto: bucurestifm.ro

Sărbătoarea de BOBOTEAZĂ, 6 IANUARIE 2017. Ziua în care se sfinţeşte Agheasma Mare.  In ziua de Boboteaza are loc sfintirea apei, in timpul slujbei de Iordan. Pregatirea acestui moment se face si astazi, cu multa atentie, in fiecare comunitate. Locul de desfasurare a slujbei se alege impreuna cu preotul satului, de obicei intr-un spatiu mai larg – unde sa fie cel putin o fantana -, in imediata vecinatate a unei ape curgatoare, in gospodaria unui om sau in curtea bisericii. Pentru acest moment se aduce apa, care se punea in vase mari de lemn si, tot acum, se taie, la rau, o cruce mare de gheata. In jurul acestei cruci sau in jurul crucii care se afla in mod normal in curtea bisericii, se desfasoara intreg ceremonialul religios, la care participa toata suflarea comunitatii.

Sărbătoarea de BOBOTEAZĂ, 6 IANUARIE 2017. Ziua în care se sfinţeşte Agheasma Mare. Sarbatoarea Bobotezei este amintita din secolul al II lea, la Sfantul Clement Alexandrinul. In primele secole, Boboteaza era sarbatorita impreuna cu Nasterea Domnului, pe 6 ianuarie. Incepand cu secolul al IV lea, cele doua sarbatori au fost despartite: 25 decembrie fiind data stabilita pentru praznuirea Nasterii Domnului si 6 ianuarie pentru Botezul Domnului.

Sărbătoarea de BOBOTEAZĂ, 6 IANUARIE 2017. Ziua în care se sfinţeşte Agheasma Mare.  Dupa slujba de sfintire a apei, transformata in agheasma, fiecare satean isi ia apa sfintita in vasele de lemn sau de sticla cu care a venit de acasa. Pe drumul de intoarcere ei striga "Chiraleisa"- pentru belsugul holdelor viitoare, pentru purificarea aerului si pentru cresterea cat mai mare a canepii – si toarna cate putina agheasma in toate fantanile intalnite in cale. Odata ajunsi acasa, oamenii sfintesc cu agheasma sura, grajdul, animalele din grajd, pomii din livada, casa si interiorul casei.

Sărbătoarea de BOBOTEAZĂ, 6 IANUARIE 2017. Ziua în care se sfinţeşte Agheasma Mare. 

Prezenta preotilor in casele credinciosilor de Boboteaza, ne descopera ca nu doar credinciosii vin spre Biserica, ci si Hristos prin cler vine catre ei. Mantuitorul nu sta inchis in biserica, ci este dus tainic in casele credinciosilor, spre a intari unirea cu ei. Sfintirea caselor cu Aghiasma Mare daruieste credinciosilor mai multa putere spre implinirea voii lui Dumnezeu. Astfel, fiecare familie devine o Biserica mai marturisitoare.

Sărbătoarea de BOBOTEAZĂ, 6 IANUARIE 2017. Ziua în care se sfinţeşte Agheasma Mare. 

In Bucovina, purificarea aerului se facea, candva, prin focuri si fumegatii, in cadrul unui obicei numit Ardeasca. Aceasta manifestare avea loc imediat dupa sfintirea apei cand tinerii se retrageau pe locuri mai inalte, avand asupra lor carbuni aprinsi ce fusesera folositi anterior la aprinderea secaluselor, si aprindeau focurile de Boboteaza. Rugul era facut din vreascuri si frunze uscate stranse de feciori cu o zi inainte. Tinerii cantau si dansau in jurul focului si sareau peste foc, atunci cand acesta se mai potolea, in credinta ca vor fi feriti, astfel, de boli si de pacate.

Citeşte şi SĂRBĂTOARE 5 IANUARIE: AJUNUL BOBOTEZEI. Tradiţii şi obiceiuri de AJUNUL BOBOTEZEI

Sărbătoarea de BOBOTEAZĂ, 6 IANUARIE 2017. Ziua în care se sfinţeşte Agheasma Mare.  

Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători, atât pentru creştinii ortodocşi, cât şi pentru cei catolici. La români, ziua de Bobotează cuprinde motive specifice sărbătorilor de Crăciun. Astfel, în unele zone se colindă, se fac şi se prind farmecele şi descântecele, se află ursitul, se fac prorociri despre noul an.

Sărbătoarea de BOBOTEAZĂ, 6 IANUARIE 2017. Ziua în care se sfinţeşte Agheasma Mare. 

La Bobotează se sfinţesc toate apele, iar preotul se duce la o apă unde va arunca o cruce. Mai mulţi bărbaţi se aruncă în apă ca să o aducă înapoi, iar cel care reuşeşte să ajungă primul la ea primeşte binecuvântarea preotului şi se consideră că va avea noroc tot anul. În vechime, cel care găsea primul crucea şi o aducea la mal primea şi daruri de la domnitorul ţării şi era ţinut la mare cinste de către ceilalţi.

Sărbătoarea de BOBOTEAZĂ, 6 IANUARIE 2017. Ziua în care se sfinţeşte Agheasma Mare.  Se spune că, în noaptea de Bobotează, tinerele fete îşi visează ursitul. Ele îşi leagă pe inelar un fir roşu de mătase şi o rămurică de busuioc, pe care o pun sub pernă. Fetele care cad pe gheaţă în ziua de Bobotează pot fi sigure că se vor mărita în acel an, spune tradiţia populară.

Sărbătoarea de BOBOTEAZĂ, 6 IANUARIE 2017. Ziua în care se sfinţeşte Agheasma Mare. 

Se crede că, dacă în dimineaţa Ajunului de Bobotează, pomii sunt încărcaţi cu promoroacă, aceştia vor avea rod bogat. De asemenea, se crede că animalele din grajd vorbesc la miezul nopţii dinspre ziua de Bobotează despre locurile unde sunt ascunse comorile. Tradiţia mai spune că la Bobotează nu se spală rufe. În această zi sunt interzise certurile în casă şi nu se dă nimic cu împrumut.

Sărbătoarea de BOBOTEAZĂ, 6 IANUARIE 2017. Ziua în care se sfinţeşte Agheasma Mare. De Sfântul Ioan Botezatorul (7 ianuarie) există un alt obicei, numit "Udatul Ionilor", întâlnit mai ales în Transilvania şi Bucovina. În Bucovina, la porţile tuturor care au acest nume se pune un brad împodobit, iar aceştia dau o petrecere cu lăutari. Mai mult, în Transilvania cei care au acest nume sunt purtaţi cu mare alai prin sat până la râu, unde sunt botezaţi sau purificaţi.

Etichete: Bobotează, obiceiuri boboteaza, SARBATOAREA DE BOBOTEAZA, traditii boboteaza

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE