Cele șase proiecte majore pentru centrul Bucureștiului, RESPINSE de Consiliul GeneralConsiliul General al Municipiului București a respins azi, marți, 29 decembrie, șase proiecte care propune modificarea centrului Capitalei. 

Propunere reamenajare scuar Rahova-Uranus (PIDU)
Propunere reamenajare scuar Rahova-Uranus (PIDU)
Foto: Re-act Now Studio

Consilierii generali au respins, marți, cele șase proiecte din cadrul Planului Integral de Dezvoltare Urbană. 

Iată cele șase proiecte ce au fost supuse votului consilierilor generali: 


- Plan Urbanistic Zonal - PUZ - Piata Constitutiei - Antim - B-dul Unirii Plan Integrat de Dezvoltare Urbana "Zona Centrala"
- Plan Urbanistic Zonal - PUZ Piata Cantacuzino - Piata Lahovary, Plan Integrat de Dezvoltare Urbana - Zona Centrala"
- Plan Urbanistic Zonal - PUZ - Parc Sfintii Apostoli - Podul Calicilor Plan Integrat de Dezvoltare Urbana "Zona Centrala"
- Plan Urbanistic Zonal - PUZ - Parc Izvor - Pod Mihai Voda Plan Integrat de Dezvoltare Urbana "Zona Centrala"
- Plan Urbanistic Zonal - PUZ - Spatiu Public Sala Palatului Plan Integrat de Dezvoltare Urbana "Zona Centrala"
- Plan Urbanistic Zonal - PUZ - Rahova - Uranus - Piata de Flori Plan Integrat de Dezvoltare Urbana "Zona Centrala"

Aceste proiecte urmeaza a fi depuse pentru a se obtine fonduri europene nerambursabile in valoare de circa 200 milioane de euro. Contractul pentru realizarea proiectulului a fost semnat in 2010 cu un consortiu de firme. Valoarea de proiectare este de 6 milioane de euro, mai mult de jumatate din bani fiind deja platiti.

Cum modifică proiectele centrul Bucureștiului

1. Planul Urbanistic Zonal PlATA CONSTITUTIEI -ANTIM - B-DUL UNIRII prevede construirea unei parcări subterane cu 988 de locuri în Piața Constituției, dar și transformarea Bulevardul Unirii în zonă pietonală și de loisir. 

Bulevardul Unirii ar urma să devină pietonal în cinci etape:

1. Va fi realizat un parcaj subteran in Piata Constitutiei
2. Partea carosabilă va fi ridicată la același nivel cu trotuarele 
3. Pe ambele sensuri se elimina parcarea de lângă trotuar și banda respectivă devine una pentru circulatia masinilor. Concomitent, banda de langa fantani devine pietonala (pe fiecare sens)
4. Traficul se reduce la un fir pe sens și va fi concentrat pe zona de nord față de axul central (inspre Palatul de Justiție). De asemenea, zona pietonală va fi extinsă în partea de sud a bulevardului (unde acum se circulă pe sensul Piața Constituției - Piața Unirii) pentru realizarea unei zone deschise pietonale. Tot în această etapă vor fi amenajate piste duble de biciclete, dar și o zonă ludică și un amfiteatru. 
5. Tot bulevardul devine pietonal. Va fi doar o banda pe sens pentru transportul public.

În noua zonă de promenadă de pe Bd. Unirii vor fi amenajate spații pentru târguri spontane și expoziții, dar și un "amfiteatru, destinat odihnei și activităților artistice spontane". În plus, în capătul dintre Piața Unirii va fi realizat un turn de observație - belvedere. VEZI PROIECTUL INTEGRAL AICI

2. Planul Urbanistic Zonal PARC IZVOR - POD MIHAl VODA prevede construirea unui nou pod peste Dâmbovița și a trei parcări subterane, dar și reamenajarea parcului și realizarea unui amfiteatru. 

Podul Mihai Vodă va fi construit între strada Lipscani și Parcul Izvor (în spatele sediului vechi al Primăriei Capitalei). La cele două capete ale podului se vor construi două parcări subterane.

"Prin acest proiect se va realiza un pod pietonal şi pentru biciclişti peste Dâmboviţa şi peste Splaiul Independenţei, având integrate: platformă de observaţie şi odihnă tip „cameră urbană“, amenajare pieţe aferente punctelor de plecare ale podului, parcări subterane, câte una pe fiecare latură a Dâmboviţei. (...)Parcajul Lipscani, va avea 2 nivele si un numar total de locuri de parcare de 168. Accesul se face pe o rampa dreapta, sens unic, din Splaiul Independentei. Iesirea se face tot in Splai, dar la capatul opus al laturii adiacente Splaiului Independentei. Parcajul Izvor, sub scuarul amfiteatrului si sub ansamblul memorial Mihai Voda, va avea 1 nivel si un numar total de locuri de parcare de 314. Sunt prevazute doua accese si doua iesiri, pe rampe drepte, cu sens unic, o iesire din Splaiul Independentei si doua accese si o iesire din/ in Strada Libertatii. Parcajul Primarie – Pompieri, va avea 1 nivel si un numar total de locuri de parcare de 110. Este prevazut un singur acces, pe rampa dreapta, din/ in Strada Anghel Saligny", se precizează în proiect.

La capătul dinspre Parcul Izvor al Podului Mihai Vodă  va fi amenjat un amfiteatru verde, cu gradene. Sub acest amfiteatru va fi amenajată o zonă comercială, iar sub zona comercială o parcare subterană. De asemenea, aleile din Parcul Izvor vor fi modificate, iar în parc va fi realizat un mic lac. VEZI PROIECTUL AICI

3. Planul Urbanistic Zonal PARC SFINTII APOSTOLI - PODUL CALICILOR propune reconstruirea Podul Calicilor, dar și amenajarea unui parc cu spaţiu verde, arbori, alei pentru promenada și trotuare pentru plimbări cu bicicleta în zona Bisericii Domniţa Bălaşa, situată în spatele blocurilor din Piaţa Unirii, lângă Palatul de Justiţie. Sub parc este prevăzută și construirea unei parcări subterane.

Podul Calicilor va traversa râul Dâmboviţa, fiind situat în prelungirea strazilor Sfintii Apostoli pe malul drept si str. Selari pe malul stâng si va fi utilizat exclusiv pentru traficul pietonal si de biciclisti. VEZI PROIECTUL AICI.

4. Planul Urbanistic Zonal PIAȚA CANTACUZINO - PIAȚA LAHOVARY prevede reamenajarea celor două zone din centrul Capitalei și construirea unor parcări subterane. 

Astfel, Piaţa Lahovary, care acum este destinată în cea mai mare parte circulaţiei rutiere va fi reamenajată cu spaţiu verde şi mobilier urban. Proiectul municipalităţii îsi propune sa reconfigureze Piata Alexandru Lahovari astfel încat aceasta sa includa si statuia lui Alexandru Lahovari. Mijlocul pieţei va fi înverzit şi amenajat ca spaţiu de loisir şi va fi legat de zonele pietonale de pe marginea pieţei. Traficul rutier nu va fi eliminat, ci doar reorganizat. În plus, vor fi realizate şi mai multe locuri de parcare. 

Şi în Piaţa Cantacuzino traficul va fi reorganizat astfel încat sa se realizeze o trecere pietonala între cele doua parcuri din zona, fara eliminarea traficului autovehiculelor. Proiectanţii propun și realizarea unei parcări subterane sub spatiul neconstruit al pietei Cantacuzino. Aceasta va deservi cladirile de locuit adiacente precum si pe vizitatori veniti în interes de afaceri sau pentru petrecerea timpului în parcurile Gradina Icoanei si Ioanid. VEZI PROIECTUL AICI

5.  Planul Urbanistic Zonal RAHOVA - URANUS - PlATA DE FLORI  propune accentuarea caracterului de Piață de Flori și construirea unui parcaj subteran cu 360 de locuri sub Piața Rahova și parțial sub Piața de Flori.

În cazul Pieței de Flori "pe lângă funcţiunea de comerţ de flori, se propun funcţiuni de alimentaţie publică şi funcţiuni de servicii cu articole conexe (recipiente flori, ghivece, seminţe, bulbi, îngrăşăminte etc). Din acelaşi motiv de accentuare a brand-ului urban „Piaţa de Flori“ este eliminată funcţiunea de piaţă agro-alimentară care se regăsea în aripile dinspre Bd. George Coşbuc ale construcţiei existente a pieţei", spun arhitecții de la RE-ACT NOW STUDIO, care au realizat proiectul, alături de arhitectul Dorin Ștefan.

"Înspre Calea Rahovei este propusă salubrizarea terenului și eliminarea construcțiilor cu caracter improvizat. Sunt propuse a fi reabilitate și refuncționalizate corpul dinspre Bd. Coșbuc și corpul de piață construit în aceeași perioadă, dinspre calea Rahovei. Cele două ganguri ale clădirii pieței, în prezent obturate, vor fi redate în folosință, realizând un parcurs coerent între cele două jumătați ale terenului , care până acum funcționau independent ca piață agro-alimentară, și piața de flori improvizată", mai propun arhitecții.

Noile construcții vor fi realizate din metal sau lemn, cu închiderile rabatate sau etanșe. De asemenea, arhitecții spun că din punct de vedere economic, pentru ca proiectul să aibă succes, piața ar trebui organizată astfel: 50-60% comerț cu flori, 30-40% alimentație publică, iar 10% altele. VEZI PROIECTUL AICI.

6. Planul Urbanistic Zonal SPATIU PUBLIC SALA PALATULUI prevede construirea unei parcări subterane sub parcul din fața Sălii Palatului și amenajarea unui spațiu public în zona de acces a Sălii.

"Parcarea nordică dispune de circa 500 de locuri și cea sudică de circa 450 de locuri. Pentru parcarea subterană intrarea și ieșirea sunt poziționate de-a lungul străzii Ion Câmpineanu (o bandă de acces), respectiv perpendicular pe strada Știrbei Vodă în dreptul Palatului Regal (două benzi de acces)", se precizează în proiect. 

În fața Sălii Palatului vor fi amenajate zone pentru promenadă și pentru expoziții în aer liber, dar și un spațiu public de odihnă cu o fântână arteziană. De asemenea, în centrul grădinii publice va fi amplasat un amfiteatru. 

"La nivel suprateran se va amenaja un parc cu plantatii de gazon si arbusti (pe zonele care se suprapun peste parcajul subteran se permite plantarea de arbusti) si vegetatie inalta (pentru zonele care nu sunt asezate peste parcajul subteran propus). In proximitatea Salii Palatului, de ambele laturi ale Gradinii, terenul va fi amenajat cu plantatii de gazon, stabilizat cu mesh, un tip de material inovativ, care permite circulatia peste spatiul verde, insa nu ii afecteaza calitatea sau integritatea", se mai precizează în proiect. VEZI PROIECTUL AICI

Toate proiectele descrise mai sus vor fi realizate în etape, datorită complexității lor. De asemenea, Primăria Capitalei intenționează să realizeze cât mai multe dintre ele cu fonduri europene.

- See more at: http://www.b365.ro/proiectele-de-reconfigurare-a-centrului-capitalei-in-dezbatere-publica-inainte-de-votul-in-cgmb_240687.html#sthash.aplDhUv6.dpuf

Etichete: Bulevardul Unirii, Consiliul General al Municipiului Bucureşti, PIDU, Pod Mihai Vodă, Podul Calicilor, realitatea

0/20 COMENTARII
Traian
06 feb 22:02
+0
VOTURI
-0
FOARTE BUNE INTENTIILE,DAR FOARTE PROASTE ACTIUNILE.IN ACEST RITM CAPITALA RAMANE IN CONTINUARE CEA MAI POLUATA,MAI MIZERABILA SI MAI PROST ADMINISTRATA.CONCLUZIE:FACTORII RASPUNZATORI SA-SI DEA DEMISIA IN BLOC.AVEM DESTUI OAMENI CAPABILI SI DORNICI SA FACA BUCURESTIUL CEA MAI FRUMOASA CAPITALA DIN UNIUNEA EUROPEANA,INSA N-AU LOC DE LICHELELE DIN TARA ASTA.PANA CAND CRED ACESTE SECATURI CA MAI POT SA PUNA BET IN ROATE PROGRESULUI SI MEDRNIZARII ECOLOGICE A TARII? Asa sa ne ajute Dumnezeu.DEMONSTRATI CA NU SUNTETI LICHELE SI PATRIA VA VA FI RECUNOSCATOARE.NE-AM SATURAT SA CONDMNAM VECHIUL REGIM PENTRU A FI CONDAMNATI DE ,,NOUL REGIM''.TICALOSIA TREBUIE SA DISPARA URGENT,ALTFEL VIATA NE VA PARASI PE TOTI.
dnisa pop
06 feb 06:40
+0
VOTURI
-0
CĂUTĂM COLABORATORI PENTRU POSTARE ANUNŢURI
Se lucrează comod de acasă maxim 3 ore pe zi, în funcţie de abilităţi
Cerinţe: - necesar calculator
- conexiune internet
- răbdare
- cunoştinţe minime PC
- seriozitate
- perseverenţă
- atenţie la detalii
Nu este necesară experienţa.
Instruire gratuită oferită sub forma unor lecţii prin mail.
Veţi trece mai întâi prin instruire, apoi, dacă doriţi, o să începeţi să lucraţi.
Program part-time.
Important! Lăsaţi mesajul cu textul " INFO " doar pe e-mail! lioara.nita.13@gmail.com
Acest proiect vizează piaţa americană a cărţilor electronice.
Viogo
27 ian 16:38
+0
VOTURI
-0
Oferta - Operator OnLine ! Uneori Oportunitatile ”pica din cer” Esti salariat si nu-ti ajung banii? Esti somer si cauti un loc de munca? Inca nu ai gasit jobul care sa-ti asigure un trai linistit? Incheiati imediat contract legal de commission si incepeti rapid o activitate noua, usoara, serioasa si profitabila! Nu este un job, ci o afacere. Tu vrei stabilitate, vrei siguranta, vrei performanta. Si le vei obtine, dar numai daca acorzi maxima importanta construirii solide şi migaloase a unei afaceri puternice! Concentreaza-te pe obiective ce pot fi atinse rapid si usor ,dar acorda atentie deplina si planului pe termen lung al afacerii! Puteti desfasura aceasta activitate acasa la dumneavoastra de la calculatorul personal.
Cerinte:
-cunostinte minime PC
-necesar calculator
-conexiune internet
-varsta minima 18 ani
-rabdare –seriozitate
Nu este necesara experienta. Oferim pregatire si suport profesional pana in punctul in care veti reusi sa va descurcati singur in aceasta activitate profesionala. Program part-time/full-time . Cu perseverenta, 2-3 ore pe zi poti obtine progresiv cel putin 300 $ lunar sau chiar mai mult. Oferim si cerem seriozitate maxima. Va oferim detalii dupa ce trimiteti email la: viogobooks8863@gmail.com
Luci
14 ian 20:53
+0
VOTURI
-0
Oferte de lucru -Proiect International
Pentru totii románi de pretutindeni

Selectam Operator Retea Marketing OnLine Mondial
Candidatii vor fi informati CORECT si COMPLET pe parcursul unei sesiuni de pregatire profesionala gratuita.Veti trece mai íntai prin ínstruire,apoi daca doriti, o sa íncepeti sa lucrati.Veţi fi plátit după cát munciţi, prin contract legal, de comision.

Cerinte:
Calculator si conexiune la internet.
Dorinta de realizare a unui venit care sa creeze independenta financiara.
Ambitie si perseverenta in realizarea telurilor propuse.
Pentru informatii trimiteti textul " Info " la adresa de email:

lucibading8@gmail.com
gheorghe
11 ian 15:26
+0
VOTURI
-0
Partener firma internationala caut colaboratorii pentru a deveni parteneri intr-o afacere de succes cu castiguri garantate din prima luna, castigurile sunt nelimitate in functie de acitivitatea desfasurata. Cerinte:
- putere de convingere si o buna capacitate de negociere;
- spirit de initiativa, orientat spre rezultate si atingerea obiectivelor propuse;
- dorinta de a obtine castiguri peste medie;
- capacitate de planificare si organizare;
- gandire pozitiva;
- bune abilitati de comunicare si interrelationare;
Detalii la adresa : gheorghe_fm@yahoo.ro
Gogu
07 ian 11:40
+0
VOTURI
-0
@Doru, bou esti tu, iar ma-ta si neamul tau sunteti niste vite incaltate! Bai dobitocule, daca in restul lumii libertatea de miscare e din ce in ce mai ingradita, nu trebuie sa acceptam si noi asa ceva! Esti doar un alt cretin care inghiti ca un bou ce esti, toate cacaturile pe care le slobozesc europenii.
Vasile
07 ian 11:34
+0
VOTURI
-0
Ce bine ca aceste "proiecte" monstruoase, inutile si absolut imbecile sunt respinse!! Sincer, suntem din ce in ce mai multi cei care ne-am saturat de piste de biciclisti unde nu circula nimeni, de "zone pietonale" greu accesibile si de parcari amplasate prost in locuri greu accesibile.
Parca am vrea si niste proiecte de reala fludizare a traficului auto! N-am saturat ca soferii sa fie o minoritate pe sosea. Nu vrem sa ne intoarcem in anii '50, in care majoritatea mergeam pe jos sau cu bicicleta, vrem in secolul 21 !
IOANA
05 ian 13:05
+0
VOTURI
-0
Castiguri din prima luna, prin colaborare part-time sau full-time! 100-285 de euro lunar! Oferta este noua si foarte profitabila pentru colaboratori care vor sa castige 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), chiar din prima luna, colaborand cu noi intr-o activitate simpla si placuta. Va rugam sa solicitati cat mai repede detaliile necesare, unuia dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email craciunioana33@yahoo.com
Matrix
30 dec 13:45
+0
VOTURI
-0
N-ai inteles nimic, Cris. Proiectele au fost respinse de la finantarea din bugetul PMB, nu au fost respinse de la realizare. Ele au fost aprobate cu ceva ani in urma ca parte a PIDU (Planul Integrat de Dezvoltare Urbana). Ieri s-a discutat doar finantarea, nu daca se vor executa. Era evident ca PMB nu va cheltui 20% din bugetul de un miliard de Euro pt. aceste proiecte. Ele se vor face cu bani de la UE. Din toate comentariile tale reiese ca esti frustrat cand vezi ca traficul auto devine tot mai dificl in oras. Asa e normal, masinile nu au ce cauta in oras si trebuie luate masuri pt. a descuraja traficul. Ingustarea strazilor va ingreuna traficul substantial, astfel incat soferii vor constata ca pierd prea mult timp la volan si vor opta pt. transportul in comun sau mersul pe jos. Sau pur si simplu isi vor limita iesirile in oras ! Economia unui oras nu castiga NIMIC din traficul auto ! Doar poluare, aglomeratie, zgomot, etc....Ai vazut ca saptamana asta la Milano traficul a fost suspendat ? Asta e viitorul: fara masini in oras !
Doru
30 dec 13:31
+0
VOTURI
-0
Cris, bizon prost ce esti ! Traficul nu trebuie largit in centru, boule, ci ingustat. Peste tot in lume traficul est ingustat in centru ! Tu vrei sa iesi cu rabla ta, tarane si sa o poti parca peste tot. Muta-te in Africa, cimpanzeule !
Noi toti avem masini, insa vrem ca traficul in centru sa fie mai mult pietonal decat auto, chiar daca ne afecteaza si pe noi atunci cand suntem la volan. Ce tot militezi pt. strazi largi, crezi ca influentezi pe cineva, crezi ca toti sunt boi ca tine ?
dan
30 dec 06:51
+0
VOTURI
-0
Castiga bani acasa! Cel mai eficient program de lucru la domiciliu a fost lansat! Castiga bani acasa! Simplu, confortabil, cu rezultate! Porneste imediat si castiga bani acasa! Trebuie doar sa ai calculator, internet si minime cunostinte de folosire a documentelor word si pdf. Cand vrei cu seriozitate sa incepi, cauta-ne la adresa de email: spitzerdan@yahoo.com
Gabriel
29 dec 20:38
+0
VOTURI
-0
Lasati vrajeala ca sintem satui, totu i saracie si ANAF in tara asta, pensionari si bugetari.
ghilotina
29 dec 15:32
+0
VOTURI
-0
Pentru cine se construiesc atatea parcari subterane ??? Cumva , pentru ''Baieti destepti''???
VEA
29 dec 12:45
+0
VOTURI
-0
Intre Cariun si Revelion baietii astia nu mai pleaca la Miami si stau sa voteze niste proiecte putin spus controversate. Spaga sa iasa.
Oficial sa defriseaza 500 de arbori si se betoneza spatii verzi la discretie:
http://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-20693010-fotogalerie-vot-decisiv-pentru-viitorul-bucurestiului-marti-decid-schimbari-majore-centrul-capitalei-impact-urias-asupra-traficului-auto-aspectului-orasului.htm
ctznxy
29 dec 09:57
+0
VOTURI
-0
De refugiile de tramvai înguste lipsite de garduri de protecție nu am scăpat nici anul ăsta.
Florin
29 dec 06:16
+0
VOTURI
-0
Cum poti sa faci bani pe net! Asa ceva nu poti rata! Un senzational curs care te invata cum poti sa faci bani pe net! Si e GRATUIT cursul! Inveti repede si usor, online, cum poti sa faci bani pe net! Incepe acum! Nu mai sta pe ganduri si cere informatii la adresa de email: florin_33_2006@yahoo.com
Dumitru
29 dec 00:02
+0
VOTURI
-0
Lipseste punctul 7 :
Amenajare crater Eroilor cu zona de promenada pe galeria de la M6
Multa caterinca in acest articol, mai ales ca e pus pe repeat - odata la 2 luni este iar publicat.
alex
28 dec 21:22
+0
VOTURI
-0
Degeaba amenajeaza zonele daca cladirile stau sa cada pe tine. Poate ar trebui data o lege si in privinta fatadelor blocurilor..sa fie reabilitate macar odata la 10 ani de catre proprietari. Din pacate in Romania s-a ajuns in situatia in care unul isi anvelopeaza apartamentul si ii mai da o culoare roz bombon, altul il face verde...e un haos total.
zzz
28 dec 20:37
+0
VOTURI
-0
alti bani mancati - directionati catre "preteni"

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE