Cinci sortimente de apă, vândute în supermarketurile din București, care TE POT ÎMBOLNĂVIAutoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului a demarat, la nivelul întregii țări, o campanie de verificare a apei îmbuteliate care este comercializată în magazine. În București s-a constatat că cinci sortimente de apă de masă şi de izvor vândute în marile magazine nu sunt bune pentru consum întrucât nu respectă indicatorii microbiologici, conform prevederilor legale în vigoare.

Cinci sortimente de apa, vandute in supermarketurile din Bucuresti, care TE POT IMBOLNAVI
Cinci sortimente de apă, vândute în supermarketurile din București, care TE POT ÎMBOLNĂVI

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a demarat, in data de 3 martie, o actiune la nivel national de prelevare din reteaua de comercializare a esantioanelor din apa de masa si apa de izvor pentru determinarea incadrarii in indicatorii microbiologici conform prevederilor legale in vigoare. 

Conform datelor partiale obținute de Comisariatul pentru Protectia Consumatorilor al Mun. Bucuresti, s-au prelevat esantioane din sortimente de apa de masa si de izvor din reteaua comerciala a unor lanturi de hyperpermarketuri si supermarketuri din Bucuresti. Astfel, în perioada 4-9 martie, au fost prelevate 17 esantioane , din care 5 sunt neconforme in urma analizelor de laborator.

 

Din analizele efectuate au rezultat urmatoarele neconformitati:

- Sortimentul Winny- apa izvor plata, imbuteliata in PET-uri cu capacitatea de 2 l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obtinuta era de 1.000, fata de limita prevazuta de 100, iar la 37grC valoarea obtinuta era de 600 fata de limita prevazuta de 20.

- Sortimentul Apa de masa necarbogazoasa Aro, imbuteliata in PET-uri cu capacitatea de 2 l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obtinuta era de 20.000, fata de limita prevazuta de 100, iar la 37grC valoarea obtinuta era de 16.800 fata de limita prevazuta de 20 .

- Sortimentul Apa de izvor Calipso imbuteliata in PET-uri cu capacitatea de 6 l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obtinuta era de 14.700, fata de limita prevazuta de 100, iar la 37grC valoarea obtinuta era de 3.200 fata de limita prevazuta de 20 .

- Sortimentul Apa de izvor plata Izvorul Zanelor, imbuteliata in PET-uri cu capacitatea de 2 l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obtinuta era de 2.820, fata de limita prevazuta de 100, iar la 37grC valoarea obtinuta era de 104 fata de limita prevazuta de 20 .

- Sortimentul Apa de izvor Aqua Queen, imbuteliata in PET-uri cu capacitatea de 5 l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obtinuta era de 2.000, fata de limita prevazuta de 100, iar la 37grC valoarea obtinuta era de 900 fata de limita prevazuta de 20 .

Esantioanele au fost analizate in cadrul Laboratorului SC Manor Laboratory Center SRL Bucuresti din punct de vedere microbiologic.

In urma abaterilor constatate s-au aplicat amenzi contraventionale in valoare totala de 50.000 lei si au fost oprite definitiv de la comercializare si retrase din circuitul consumului uman a produselor Apa de Izvor Calipso si Apa de Izvor Plata Izvorul Zanelor in cantitate totala de 244 l. Celelalte doua sortimente nu se mai aflau la comercializare la momentul controlului.

Totodata, s-a dispus extinderea controlului la producator in jud. Ilfov, respectiv Harghita prin comisariatele judetene de protectie a consumatorilor.

In data de 15.03.2016 au fost efectuate alte 11 prelevari de probe. Esantioanele au fost transmise la SC Manor Laboratory Center SRL Bucuresti spre a fi analizate din punct de vedere microbiologic si al continutului de
nitriti.

Comisarii ANPC continua prelevarile de probe si le vor trimite spre analiza la laborator.

ANPC a transmis buletinele de analize pentru probele prelevate catre Directia de Sanatate Publica pentru a se lua masurile legale care se impun.

Etichete: amendă, apă, protecţia consumatorului, retrase de pe piață

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h