Reabilitare termică de coşmar: Ce suportă locatarii în urma tunurilor primaruluiIonel Tătaru, proprietarul unui apartament din strada Mărgeanului Nr. 42, critică modul ”dezastruos” în care s-a făcut anveloparea termică a blocului M114, în care locuieşte. El a simţit pe propria piele, în miezul iernii, consecinţele muncii făcute ”în dorul lelii” de cei care, prin reabilitarea termică, ar fi trebuit să îi asigure un trai mai bun, la cererea primăriei conduse de Marian Vanghelie. Este vorba de firma SC T Dancor Romconstruct SRL, deţinută de apropiaţi ai liderilor PSD şi abonată la contractele Sectorului 5.

Pe 15 februarie, în toiul nopţii, familia Tătaru s-a trezit cu apartamentul inundat, din cauza apei care s-a infiltrat în tavan. În ciuda faptului că reabilitarea termică a acestui bloc s-a încheiat în toamna anului trecut, în contextul în care imobilul are un etaj tehnic şi terasa anvelopată, la doar patru luni de la încheierea lucrărilor, locatarul a fost obligat să strângă în ligheane apa care curgea în aproape toată casa. ”M-a trezit soţia şi mi-a zis că plouă în casă. La 3.00 dimineaţa, pe gerul ăla, când am văzut cum curgea apa în casă m-am îngrozit. Am stat fără curent, am dat întrerupătorul şi lustra jos ca să evit producerea vreunui incendiu”, povesteşte Ionel Tătaru.

Proprietarul apartamentului a mai fost odată inundat din cauza lucrărilor la reabilitarea termică, în august, când s-a întors din concediu. El susţine că muncitorii au lăsat aparatele de aer condiţionat pe perete pe toată durata lucrărilor şi din acest motiv i-au stricat instalaţia de climatizare. ”Muncitorii mi-au modificat conducta aerului condiţionat şi m-am trezit cu apa în casă. Dacă modifici traseul, se blochează instalaţia. I-am chemat şi atunci pe lucrători să le spun că, dacă vor continua să lucreze în acelaşi stil, îmi vor strica aerul condiţionat şi am să îi pun la plată”, a explicat Tătaru.

Locatarul spune că, încă de la început, le-a atras atenţia muncitorilor şi le-a cerut să lucreze bine pentru că altfel se va scurge apa pe perete şi vor fi nevoiţi să reabiliteze din nou blocul.

El se plânge şi că muncitorii i-au bătut cuie în tâmplăria de lemn triplustratificat cu geam termopan, pe care a montat-o înainte de reabilitarea termică. Acesta susţine că le-a spus lucrătorilor de pe şantier că le-ar fi cumpărat el o soluţie pentru glafuri numai să nu îi deterioreze tâmplăria. La balcon, din cauza modului în care au pus glafurile îi plouă în casă. În replică, unul dintre muncitori i-ar fi zis aşa se lucrează la firma care l-a angajat şi chiar i-a spus că ar trebui să fie recunoscător pentru că reabilitarea termică se face din banii Primăriei Sectorului 5. Din cauza ”modului dezastruos” în care s-a lucrat, locatarul vrea să vină o altă firmă, desemnată de Primărie, să facă o evaluare şi să repare stricăciunile făcute în urma primei anvelopări.

Ionel Tătaru mai spune că administraţia nu a vrut să îi prezinte niciun act care să ateste recepţia lucrării, însă le-a permis muncitorilor care se ocupau cu anveloparea să se lege la reţeaua electrică, la cea de apă şi canalizare a imobilului, iar cheltuielile au fost suportate de locatari prin sistemul pauşal.

Reabilitare cu o firmă PSD-istă

SC T Dancor Romconstruct SRL a câştigat, în 2009, licitaţia pentru reabilitarea termică a imobilului din str. Mărgeanului 42 pentru că a venit cu o ofertă avantajoasă din punct de vedere economic - conform anunţului public. Valoarea totală a contractului, conform anunţului postat prin sistemul electronic de achiziţii publice, se ridică la peste 960.000 lei, doar pentru blocul în cauză. În ultimii ani, T Dancor Romconstruct SRL, firma deţinută de Cornel Ciocan,  un apropiat al liderilor PSD, a mai câştigat numeroase licitaţii pentru programul de reabilitare termică din Sectorul 5, condus de social-democratul Marian Vanghelie. Cornel Ciocan este fratele lui Dan Ciocan, consilier judeţean în PSD Olt. Firma a mai derulat contracte cu ADP Sector 5, volumul afacerilor dintre administraţia Sectorului 5 şi T Dancor ajungând la milioane de euro.

Între 2007 şi 2009, SC T DANCOR ROMCON­STRUCT SRL Bucureşti, acţionar Ciocan Cornel, a primit în antrepriză, din partea Primăriei Secto­rului 5, executarea de lucrări pentru reabilita­rea străzilor din sectorul 5 sau restaurarea unor obiective social-culturale. "Fir­ma în cauză, că aşa se face în afaceri când nu prea ai echipamente ne­cesare unor astfel de activităţi sau personal de specialitate angajat, ce­dea­ză, la rândul său, în subantrepriză, lucrările către o firmă de con­struc­ţii adevărată – este vorba de SC ALEXCOR TRA­DING SRL – cu angajaţi specializaţi şi echipamente pe măsură, firmă care execută în întregime lucrările privind reabilitarea străzilor din sector sau restaurarea unor obiective social-culturale. În schimbul lucrărilor efectuate, aceasta din urmă primeşte doar circa 30% din suma alocată de primărie pentru executarea acestora." - scria Ziarul în 2010.

În vreme ce locatarul acuză”modul dezastruos” în care s-a lucrat, edilul Sectorului 5 se laudă cu lucrări de calitate. ”Până voi depune candidatura va fi finalizată reabilitarea termică a jumătate din blocurile din Sectorul 5. Suportăm în totalitate cheltuielile. Vă rog să vă uitaţi puţin la preţuri şi la calitatea lucrărilor. Nu trebuie să facem totul neapărat numai pentru campanie”, a declarat Vanghelie, prezent, săptămâna trecută, la Arcub, când a fost făcut public bilanţul celor patru ani de mandat ai lui Sorin Oprescu.

Oficialii firmei T Dancor Romconstruct SRL, care s-a ocupat de anveloparea blocului M114, anunţă că, în şedinţa din 3 aprilie, Primăria Sectorului 5 a adus în discuţie plângerile proprietarului. În urma acestei sesizări s-a constatat care a fost problema referitoare la inundaţie, iar angajaţii vor remedia situaţia în cel mai scurt timp. În opinia reprezentanţilor firmei, compania nu are nicio vină pentru incidentele de care se plânge locatarul: ”Acolo a fost o gaură în hidroizolaţie, care a apărut ulterior. Nu este un defect de execuţie. Cineva a dat o gaură în hidroizolaţie. Nu se ştie exact cum a apărut gaura aia. Se vor face reparaţii, pe cheltuiala noastră. Miercuri (n.red - 11 aprilie), cel târziu, se va rezolva problema”, a explicat Ionuţ Oprea, inginer în cadrul T Dancor Romconstruct, după ce reporterii B365.ro i-au prezentat situaţia.

Reprezentanţii constructorului susţin însă că încă de anul trecut au fost neînţelegeri între muncitori şi Ionel Tătaru. ”Dânsul nu era niciodată acasă. Dânsul n-a vrut balcon până în ultimul moment. După ce am dat schelele jos ne-a spus că dacă se izolează termic pe banii noştri atunci vrea şi el să i se închidă balconul. S-a lucrat mai dificil pentru că s-a lucrat pe interior. A fost o lipsă de comunicare între proprietar şi administraţia blocului”, a punctat inginerul.

Inginerul susţine că şi pentru apa care se scurge din aerul condiţionat, de vină este de fapt locatarul: ”Când se produce condensul, apa din aerul condiţionat se scurge pe o ţeavă. Când s-a termoizolat faţada s-au mişcat puţin ţevile alea. Conform principiului gravitaţiei, apa curge în punctul cel mai de jos. Întrucât s-au ridicat ţevile alea puţin, peste nivelul unităţii din interior, s-a scurs apa în casă. Dacă dânsul avea cunoştinţe tehnice trăgea de ţeava din exterior, pentru că aceasta e maleabilă, şi nu mai avea probleme”, a explicat inginerul.

Cât despre găurirea termopanelor puse de locatar înainte de reabilitarea termică, reprezentantul firmei care s-a ocupat de reabilitarea termică a blocului M114 spune că glafurile, fiind din metal, au fost prinse de tâmplărie cu şuruburi şi nu puteau fi lipite de pervaz cu soluţie de lipit, aşa cum a propus proprietarul, pentru că nu rezistau în faţa intemperiilor.

Etichete: anvelopare, apartament, bloc, izolaţie, Marian Vanghelie, Primăria Sectorului 5, reabilitare termică, realitatea, Sectorul 5

0/0 COMENTARII
Pet
16 Apr 22:12
+0
VOTURI
-0

Dl.Vanghelie cind reabilitati Str.Amza Pellea?

Vine campania,macar acum sa avem utilitati.

Suntem ca in evul mediu.

delia
12 Apr 23:16
+0
VOTURI
-0

pai ce se mai face la noi ca lumea in ziua de astazi...nimic, totul este o bataie de joc......

Ovidiu
12 Apr 21:35
+0
VOTURI
-0

Eu cred ca "baietii" au textele scrise undeva pe-o hartie si le copiaza de acolo.

Singura chestie e ca le copiaza ori cu greseli gramaticale , ori le schimba sensul adaugand anapoda cuvinte din mintea lor si iese o varza.

Oricum , ca mesaj, sunt lamentabile ca si cei ce le inventeaza.

Pana si propagandistii de pe vremuri erau mai abili in a-si ascunde adevaratele intentii.

Cu lozinci d-astea vreti voi sa castigati PDL-istilor ? :))

mitica
12 Apr 16:59
+0
VOTURI
-0

Acest Oprescu ar trebui sa-si tina naibii gura sis a nu mai vorbeasca fara rost !!! A sosit momentul ca bucurestenii sa afle o data toate mizeriile pe care le-a facut si le face cu nerusinare Ganditi cu mintea voastra si nu va lasati influentati de promisiunile electorale ale acestui hot care s-a imbogatit in 4 ani cat altii in 20 de ani

bobo
12 Apr 16:57
+0
VOTURI
-0

Acest Oprescu, nu se desminte in a ne arata pe fata cat este de hot si bandit , continund sa faca afaceri murdare cu amicii lui toti niste baroni si hoti de tara !! Ar trebui sa taca pentru totdeauna sis a nu mai vorbeasca despre PDL !!

Jos hotul de Oprescu !! Cred ca a sosit momentul ca bucurestenii sa afle o data toate mizeriile pe care le-a facut si le face cu nerusinare . si nu da semne de oprire din furatul de la stat, cat si de la cetateni !!!

ics
12 Apr 15:55
+0
VOTURI
-0

Asta e rau ?

Pai mergeti la Ontanu sa vedeti pe Lacul Tei blocuri neterminate si lasate asa, fara macar sa fie spoite.

Jalnic !

Om Bun
12 Apr 14:24
+0
VOTURI
-0

Asta este doar o campanie electorala mizerabila!

Minciuni nerusinate!Este singurul primar care a facut ceva pt sectorul 5, dar asa se intampla: toti nebunii dau cu pietre in pomii roditori!!!

yakon
12 Apr 11:17
+0
VOTURI
-0

Lui Vanghelie nu-i iese satra din cap,iar el crede ca asa-i normal.

sorin
12 Apr 17:29
+0
VOTURI
-0

Oprescu-cea mai incapabila persoana..nu a realizat nimic si pe langa asta se scuza cu argumente copilaresti.Unde este tot ce a promis?Si de ce nu a facut nimic cu maidanezii? Oamenilor le este frica sa iasa sa se plimbe cu copii in parcuri,am ajuns sa avem o capitala a maidanezilor nu a oamenilor.Incapabilitatea il defineste

Pascu
12 Apr 10:49
+0
VOTURI
-0

Si ce va mai mirati???!

Daca aveti curaj sa mergeti in sectorul lui Vanghelion te i-a cu frica!!!

Blocurile arata ca dupa bombardament, strazile sunt pline de cratere, trotuarele transformate in parcari, deoarece asa ceva nu mai exista in sector!

Ca se lucreaza de mantuiala la reabilitare in sectorul 5 nu este o noutate!!!

valicar
12 Apr 16:49
+0
VOTURI
-0

sa veniti in sectorul 5 , plin de gunoaie , nimeni nu respecta nimic pe acolo, se fura tot si mai ales chefuri tiganesti printre blocuri, asa ceva nu este normal.

fred
12 Apr 17:04
+0
VOTURI
-0

Jos hotul de Oprescu !! Cred ca a sosit momentul ca bucurestenii sa afle o data toate mizeriile pe care le-a facut si le face cu nerusinare . si nu da semne de oprire din furatul de la stat, cat si de la cetateni !!!

marius
12 Apr 17:25
+0
VOTURI
-0

Oprescu nu se ascunde se arata asa cum este el cu cele mai josnice fapte,desfigureaza si saraceste tara,a lasat atatia oameni sa fie desfigurati si sa moara.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE