Scările rulante de la Universitate stau pe loc, DIN NOU. Cum explică Primăria Capitalei VIDEOScările rulante din pasajul pietonal din Piața Universității stau pe loc. Deși numărul de pietoni, în zonă, este foarte ridicat, doar o parte a escalatoarelor funcționează. Oamenii sunt nevoiți să folosească în continuare scările fixe, deși, în 2014, Administrația Străzilor a încheiat un contract pentru punerea în funcțiune și întreținerea scărilor rulante, în valoare de 760.000 de euro. 

Pasajul de Universitate a fost inaugurat, după renovare, în decembrie 2008, lucrările având un cost de cinci milioane de euro. Cele opt scări rulante, instalate odată cu renovarea pasajului, au avut probleme încă de la început. În fapt, acestea au fost mai mult nefuncționale. 

Deși s-au plătit sute de mii de euro pentru punerea în funcțiune a escalatoarelor și pentru întreținerea acestora, pietonii au fost nevoiți să folosească, de cele mai multe ori, tot scările fixe.

De fiecare dată, municipalitatea a motivat că defecțiunile sunt cauzate de apa care se scurge de pe trotuare. 

"Am refăcut trotuarele ca să nu mai intre apă. Dar e nevoie de copertine pentru protecţia scărilor. Numai că arhitecţii îmi cer concurs de proiecte pentru copertine. Până când să fac eu concurs de proiecte pentru copertine o să-mi intre apă pe scări şi o să-mi ardă motoarele. Cum plouă afară, cum se ard motoarele. Merg două-trei zile şi apoi se ard”, spunea, anterior, fostul primar general, Sorin Oprescu. 

În decembrie 2011, a fost nevoie ca Avocatul Poporului să intervină, pentru ca scările rulante să fie repuse în funcțiune.

Nu au funcționat prea mult, intrând din nou în reparații. 

CITEȘTE ȘI: Servicii de lux în Pasajul de la Universitate: 90.000 de euro pentru curăţenia pasajului 

În octombrie 2013, Administrația Străzilor susținea că este dispusă să plătească 3,4 milioane lei (771.000 euro) pentru întreținerea scărilor rulante din pasajul de la Universitate. 

Licitația a fost organizată, contractul a fost atribuit, iar scările au fost repuse în funcțiune în februarie 2014

Conform caietului de sarcini, firma privată câștigătoare, Schindler România, trebuie să asigure un stoc permanent de piese de schimb care să permită remedierea defecțiunilor în termen de 24 de ore de la primirea reclamațiilor. În cazul pieselor care nu se află pe stoc, firma trebuie să asigure un termen de livrare de maxim patru săptămâni. De asemenea, operatorul privat trebuie să intervină în caz de oprire sau funcționare necorespunzătoare a scărilor rulante în maxim două ore de la primirea sesizării de la Administrația Străzilor, indiferent de oră și zi.

Cu toate acestea, în prezent, doar două dintre cele opt escalatoare funcționează, iar situația nu este una nouă. 

Oamenii sunt nemulțumiți de acest aspect, susținând că sunt nevoiți să urce scările fixe, deși, teoretic, pasajul dispune de scări rulante: „Nu mi se pare normal, dar m-am obișnuit. De când lucrez în zonă, sunt la fel. Ba merg, ba nu merg. Acum merg câteva, vreo două. Dar sigur plătesc milioane pentru ele...”, ne-a declarat o femeie. 

Cum explică Primăria Capitalei situația

B365.ro a adresat o solicitare Primăriei Capitalei, legată de problemele scărilor rulante din pasajul de la Universitate. 

Răspunsul: „În acest moment sunt în stare de funcționare 2 din cele 8 scări rulante. Acestea nu funcționează din cauza unor defecțiuni tehnice”, se arată în explicația autorităților.

Totuși, autoritățile ne asigură că escalatoarele funcționează, atunci când nu au probleme: „Atunci când nu sunt probleme tehnice și sunt în stare de funcționare scarile din Pasajul din Piața Universității funcționează non-stop.”

Totodată, am încercat să aflăm și care sunt costurile actuale, aferente întreținerii scărilor rulante.

Răspunsul: „Nu avem costuri de întreținere în prezent, din cauză că scările sunt nefuncționale.”

Alte planuri, alți bani

Deși Administrația Străzilor, în a cărei gestiune se află scările rulante din pasaj, a încheiat, în 2014, un contract pentru punerea în funcțiune și întreținerea acestora, în valoare de 760.000 de euro, reprezentanții municipalității au declarat, pentru B365.ro, că în prezent se efectuază noi studii de cost, pentru a identifica sumele necesare repunerii în funcțiune a escalatoarelor. 

Momentan este în derulare o evaluare tehnică, după care se va face o analiză a costurilor pieselor defecte în vederea remedierii și punerii în funcțiune a scărilor defecte. În ceea ce privește costurile, până nu avem un necesar de piese nu putem comunica valoarea”, se arată în răspunsul Primăriei Capitalei.

Concluzia

În timp ce autoritățile susțin că fac eforturi pentru ca scările rulante din cel mai central pasaj pietonal al Capitalei să fie repuse în funcțiune, oamenii sunt nevoiți, din nou, să le ocolească.

Pietonii folosesc scările fixe, deși au fost alocate, în repetate rânduri, sume mari de bani, pentru inaugurarea, reparația și întreținerea celor opt escalatoare. 

Mai multe fotografii, în galeria foto de mai sus.

CITEȘTE ȘI: Trotuarul rulant de la Gara de Nord stă pe loc, plin de frunze, peturi și chiștoace FOTO-VIDEO 

Etichete: scari rulante, Universitate

0/2 COMENTARII
haha
05 oct 11:17
+0
VOTURI
-0
Ce vrajeala, se scurge apa pe scari :)).
Pai domnilor, in alte tari sunt scari rulante in aer liber, fara copertine fara nimic,scari tot de la Schindler, alea nu se mai uda?

Tot Schindler ar trebui sa le mentina curate? Arata de parca ar fi vomitat o armata de elefanti pe ele...
vlad
05 oct 11:01
+0
VOTURI
-0
Cum ziceam si la articolele anterioare... este inacceptabil sa pui copertine peste scarile alea!! Pai ce, sunt singurele scari care ies in aer liber???

Sa nu zic acum si de scara de la Dristor... care e in refacere de nu mai stiu cand. Bine, e treaba Metrorex, dar oricum,...

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h