Schimbări importante la METROREX. Accesul la metrou se va putea face și prin terminale contactlessBanca Comercială Română va instala, până la finele anului, terminale contactless în fiecare din cele 51 de stații de metrou din București. Tehnologia va permite oricărui posesor de card contactless să intre la metrou prin plata direct din cont, fără să mai cumpere o cartelă.

Calatoria cu metroul, platita cu cardul bancar contactless direct la turnicheti. CUM FUNCTIONEAZA (Foto gandul.info)
Călătoria cu metroul, plătită cu cardul bancar contactless direct la turnicheţi. CUM FUNCŢIONEAZĂ (Foto gandul.info)

Accesul la metroul din București devine, în premieră națională pentru infrastructura publică de transport, mult mai ușor, odată cu implementarea unui sistem modern de plată a călătoriei. În parteneriat cu Metrorex, BCR instalează, în toate cele 51 de stații de metrou din Capitală, 164 de sisteme de plată Mastercard/VISA pentru carduri contactless, proiectul urmând să fie complet funcțional până la finele anului Orice posesor de card bancar, cu facilitate contactless, indiferent de banca emitentă, va putea, astfel, să-și achite imediat călătoria, prin simpla apropiere de aparat, în mediu deplin securizat
Este prima dată când o astfel de soluție de plată a transportului public din România acceptă orice card Mastercard sau VISA, emis oriunde în lume, iar Bucureștiul devine una dintre primele capitale europene, după Londra, care introduce un astfel de sistem la metrou.

Peste 173 de milioane de călători au folosit metroul bucureştean, în 2015, respectiv o medie de trafic zilnic de 480.000 de oameni

Banca Comercială Română se află în proces de instalare a unei soluții de plată a călătoriilor la metroul din București, în parteneriat cu Metrorex, Mastercard și VISA. În cadrul acestui proiect, BCR a dezvoltat o soluție integrată care permite oricărui posesor de card bancar contactless, emis oriunde in lume, să poată achita călătoria cu metroul doar prin simpla apropiere a acestuia de turnichetul de acces, în mediu complet securizat.

Modul de utilizare va fi extrem de simplu: călătorii trebuie să apropie cardul bancar contactless de sistemul de plată, după care vor primi imediat înștiințarea de realizare a tranzacției, iar turnichetul va afișa mesajul "Liber", fiind deblocat automat pentru acces.

Soluția propusă de BCR a fost construită având la bază arhitectura de funcționare reglementată de Mastercard și VISA, astfel încât orice card emis oriunde in lume sub însemnele celor două organizații să poată fi utilizat pentru plata călătoriilor.

"Considerăm că implementarea soluției de plată contactless Mastercard/VISA direct la porțile de acces își va demonstra utilitatea, atât în economia traficului la nivelul metroului bucureștean, cât și în utilitatea la nivelul călătorilor. Aceștia vor avea la dispoziție o metodă de plată modernă, cu cel mai mare grad de creștere și absorbție în utilizare. Acest sistem în regim contactless cu carduri Mastercard/VISA face parte dintr-un proiect mai amplu al BCR în ceea ce privește infrastructura de transport public. Banca noastră are deja în implementare plata titlurilor de călătorie cu metroul la casieriile Metrorex, prin intermediul cardurilor Mastercard/VISA, și asigură, totodată, și plata cartelelor de metrou la terminalele automate", a declarat Ciprian Nicolae, Country Manager Global Payments, în cadrul parteneriatului BCR-Global Payments.

Implementarea soluției se află în derulare în toate stațiile de metrou din București, urmând să fie instalate 164 de echipamente la nivelul porților de acces. Numărul de echipamente de plată per stație diferă în funcție de nivelul de accese ale călătorilor în stații și de volumele de trafic înregistrate de Metrorex. Proiectul de instalare a acestor echipamente va fi finalizat până la 31 decembrie 2016.

Bucureștiul este a doua capitală europeană, după Londra, care introduce un astfel de sistem la metrou. Peste 173 de milioane de călători au folosit metroul bucureştean, în 2015, respectiv o medie de trafic zilnic de 480.000 de oameni.

Etichete: card bancar, CARD BANCAR CONTACTLESS, Metrorex, metrou

0/10 COMENTARII
Cris
08 Dec 17:46
+0
VOTURI
-0
Problema cu folosirea cardului bancar la metoru este insa alta. Nu cred ca isi doreste nimeni ca atunci cand primeste extrasul de la banca acesta sa fie plin de tranzactii de 2.5 lei (un carnat lung)... Cred ca lumea va prefera sa ia cartela de 10 calatorii. De aceea va spun: ideea Metrorex e usor tembela. Mai bine faceau un card din plastic pentru metrou pe care omul sa poata sa incarce cat doreste si faceau validatoare pentru acest card. Nimeni nu va dori sa composteze calatorii individuale de 2.5 lei cat timp exista si calatorii de 2 lei.
Cristian
08 Dec 15:52
+0
VOTURI
-0
Evident, plata cu cardul presupune sa dai ceva de genul 2 ron per calatorie, DE FIECARE DATA! Dar un card cu mai multe calatorii sau un abonament lunar (cartela magnetica) ar trebui sa fie mai avantajos... (cardul cu 10 calatorii nu prea mai este avantajos din moment ce costa exact 20 ron, iar abonamentul ar fi numai pentru cei care folosesc zilnic 3-4 calatorii sau mai mult)

Personal cred ca alternativa platii cu cardul este interesanta dar ca ALTERNATIVA! A mai fost... si intr-un fel e bine daca se face din nou. Bineinteles, cine vrea sa ramana la cartele magnetice (ca mine), este liber sa ramana. Altii vor ramane la "salturile peste turnicheti"... :-)
altul
08 Dec 11:47
+0
VOTURI
-0
Ce plm tot comentati atata!? Bine ca se face ceva! Voi stati si comentati, ceva concret, nimic! Vedeti-va de treabva voastra si la munca!
vlad
08 Dec 11:25
+0
VOTURI
-0
Sincer, e strigator la cer ca se face asa ceva pentru o anumita banca. Sunt incapabili la Metrorex sa implementeze singuri sistemul asta in toate statiile??? De ce nu exista aplicatii cu transportul in comun bucurestean? Cu GPS pe toate masinile?? De ce nu avem bilet unic (contactless daca li se pare cool)
Cris
08 Dec 11:23
+0
VOTURI
-0
Exact! Tabloid infect! E normal sa se instaleze si niste terminale sa treci cu cardul, dar grosul lumii va trece tot cu cartele magnetice, pana la urma. Nu poti sa-i ceri lu Baba Rada de la tzara, venita in Bucuresti sa aiba card bancar contactless. Corectati titlul, tabloid infect!
Fox
08 Dec 09:20
+0
VOTURI
-0
In afara de faptul ca repetati aceeasi informatie ca sa para articolul mai lung... mai puneti si titluri manipulatoare din care se intelege ca doar daca ai card intri la metrou. Sunteti jenanti astia de puneti titluri, ca jurnalisti in niciun caz nu sunteti!
Cris
08 Dec 08:14
+0
VOTURI
-0
@Metroflex, tata, nu fi tampit. Nu toata lumea ar card contactless sau are chef sa-si faca. Daca Metrorex vrea sa se treaca cu carduri sa se apuca sa faca carduri, cum au mai fost. In afara de tineri corporatisti, cine crezi tu ca pune botul sa dea cu cardul bancar la turnicheti? Sa fi si aceasta posibilitate, dar nu pe toate portile de intrare, sa obligi omul sa-si faca card bancar, ca e abuz. Daca vine un pensionar din provincie si n-are card bancar, cum circula cu metroul ???
Metroflex
08 Dec 07:47
+0
VOTURI
-0
Ba chiar e foarte mare noutate si nu a mai existat asa ceva instalat la metrou. Se va putea plati contactless direct cu card bancar emis de orice banca, nu cu acele jetoane/tokenuri emise special de o singura banca asa cum a mai fost in trecut. Mai mult, dupa ce se vor instala noii turnicheti, se va putea plati direct cu cardul pe la fiecare din ei, nu doar la 1-2 pe statie. Mai bine informati-va inainte de a arunca cu rahat in orice.
Cris
07 Dec 22:02
+0
VOTURI
-0
Articol tabloid infect. Informatia corecta era ca, vor fi instalate si niste terminale pentru carduri contactless (cum au mai fost la Metrorex) alaturi de accesul clasic pe baza de cartela din carton. Nu poti obliga oamenii sa intre la metrou cu cardul daca nu vor sau daca cred ca e Semnul Fiarei, de exemplu. E bine ca exista aceasta facilitate dar prezentati-o ca optiune la accesul normal, de pana acum.
Cristian
07 Dec 18:21
+0
VOTURI
-0
Totusi, parca au mai fost terminale de plata contactless... Nu e chiar asa de mare noutate cum se afirma in acest articol! Chiar si eu am vazut terminale contactless, acum multi ani cand inca mai foloseam metroul (inainte de scumpirile repetate ale abonamentului lor). Deci nu e deloc noutate!... Sa intelegem ca redactorii de la B365 au diplome de studii luate contra cost (deci pregatire profesionala aproape zero)?

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE