Schimbări în Codul rutier: amenzi de 7.500 de lei pentru depășirea vitezei legale cu 60 km/hMinisterul Afacerilor Interne a lansat astăzi în dezbatere publică noi propuneri de modificare a Codului Rutier. Persoanele care au domiciliul în România ar urma să aibă dreptul să circule în ţară cu maşini înmatriculate în străinătate doar 30 de zile, apoi fiind obligate să le înmatriculeze în România.

Politia Rutiera Bucuresti
Poliția Rutieră București

Proiectul de lege propune ca şoferii care nu îşi plătesc amenzile în 90 de zile de la data comunicării procesului verbal de contravenţie să rămână fără permis de conducere. Şoferii trebuie să transmită Poliţiei dovada că au plătit amenda la termen, altfel riscă această sancţiune, conform Gândul.info.

Amenzile se înăspresc în noul Cod Rutier propus de MAI. Astfel, amenzile pentru încălcarea gravă a unor norme rutiere, precum neacordarea de prioritate pietonilor, nerespectarea limitelor de viteză, conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice (dacă alcoolemia este sub limita penală), sunt majorate la clasa a V-a de sancţiuni. Totodată, pentru aceste abateri este propusă suspendarea permisului de conducere pe o perioadă de 4 luni (până acum perioada maximă era de 3 luni).

Clasa a V-a de amenzi se aplică în prezent doar firmelor, nu şi persoanelor fizice. Este cea mai dură clasă de amenzi, cu sancţiuni între 21 şi 100 de puncte contravenţionale. Un punct contravenţional este egal cu un punct de amendă, care valorează 75 de lei, adică 10% din salariul minim brut pe economie (750 de lei). Astfel, amenzile pentru abaterile descrise mai sus ar putea varia între 1.575 de lei şi 7.500 de lei.

MAI propune de asmenea introducerea unei noi trepte privind limita de viteză. Astfel, depăşirea cu 60 km/h a limitei de viteză va fi sancţionată tot cu amendă de clasa a V-a, cuprinsă între 1.575 şi 7.500 de lei, concomitent cu suspendarea permisului de conducere pentru 4 luni. Până acum, treapta cea mai mare de depăşire a limitei de viteză era de 50 km/h.

Totalitatea propunerilor de modificare le găsiți aici.

Etichete: amenzi, codul rutier, modificări, realitatea

0/7 COMENTARII
Mama prostilor mereu gravida
07 apr 20:00
+0
VOTURI
-0
Imperiul politienesc contra ataca. Garcea nu se dezminte ! Si-au tras o parte din amenzi la miniswter, sanchi, sa fie organu' stimulat - de fapt sa aiba de unde sa-si traga prime si alte beneficii cu care sa faca ei burta mare. Iar acuma umfla potul, astfel ca romanul sa plateasca amenzi mai mari ca in toata Europa. Asta-i hotie si nesimtire pe fata. Garcea-si schimba parul dar naravul ba !
Bogdan
03 apr 11:10
+0
VOTURI
-0
Va rog insistent sa stergeti comentariile care aduc grave ofense limbii romane. Nu mai lasati toti analfabetii sa isi arata capacitatile cu care au fost inzestrati de sistemul de invatamant precar.
jean
03 apr 08:38
+0
VOTURI
-0
FOAMEA de bani este mareeeeee , pe cand se vor majora si salariile de 10 ori ? Pai vrem amenzi echivalentul a 10 salarii lunare ?? Au innebunit cu totul astia !!!!
Aidibre
03 apr 06:40
+0
VOTURI
-0
Haide-ti frati-lor sa intra-m cu toti-i an scoli, poate anvata-m sa scrie-m corect, in special victoras... Esti penibil, mestere!

Cat despre Vallym... N-avem amenzile destul de mari pentru gradul de nesimtire al unora. Daca stiu ca n-am bani de amenda, atunci nu beau la volan si nu ma cred Schumacher.
Amenzi mari raportate la nivelul salariului? Amenda n-ar trebui sa tina cont de salariu, ci de fapta comisa.
marius
03 apr 06:29
+0
VOTURI
-0
FOARTE BINE!Si doar 4 luni suspendare e putin trebuia 1 an plus pt conducere sub influienta alcoolu-lui anulat permisul definitiv.
victor
02 apr 23:38
+0
VOTURI
-0
Haide-ti fratilor sa iesim an strada cu totii pana cand asi bat joc de noi ,romani trezitiva ! cat asi mai bat joc nemernicii joc de noi analfabetii dracului nu vad ca lumea moare de foame ,rusine sa le fie ,Romani trzitiva e de ajuns
vallym
02 apr 22:03
+0
VOTURI
-0
Niste tampiti, si asa avem unele din cele mai mari amenzi din UE raportate la nivelul salariului mediu si unul dn cele mai mici grade de contraventie...hai sa investim in drumuri, infrastructura si apoi sa inasprim taxele...la noi iti ia permisul pentru o bomboana cu lichior, in Anglia iti mai da si 2 beri dupa!oare aia sun mai inapoiati?sa fim seriosi...tine doar de educatie...

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h