Scrisoare deschisă a unui membru CNA privind situația financiară a TVR. Care sunt soluţiileReorganizarea TVR ca regie autonomă sau ștergerea datoriilor instituției sunt câteva dintre soluțiile pe care Valentin Jucan, membru al Consiliului Național al Audiovizualului, le înaintează premierului Dacian Cioloș, într-o scrisoare deschisă, reprezentantul CNA pronunțându-se împotriva intrării în insolvență a televiziunii publice.

Valentin Jucan
Valentin Jucan

Scrisoarea deschisă este adresată și ministrului Finanțelor Publice, Anca Dragu, conform Agerpres.

"Dincolo de beneficiile intrării în insolvență a TVR, beneficii referitoare la suspendarea de drept a acțiunilor judiciare, extrajudiciare sau de executare silită, suspendarea dreptului furnizorilor de servicii de a întrerupe furnizarea de electricitate, gaze naturale, apă sau alte înlesniri datorate procedurii în sine, consider că susținerea intrării în insolvență a Televiziunii române este o soluție care prejudiciază major misiunea și independența TVR, existând inclusiv riscul evident de a fi afectate prin închidere o parte dintre posturile televiziunii, inclusiv cele aparținând studiourilor teritoriale", spune Jucan, în scrisoarea deschisă.

El apreciază că, "până acum, nu au fost epuizate variantele de lucru pentru îmbunătățirea situației financiare a TVR, înainte de a se ajunge la varianta insolvenței".

Jucan face apel la membrii Guvernului să abordeze situația TVR "nu doar din punct de vedere financiar, ci și din punct de vedere al rolului televiziunii publice".

Astfel, el sugerează că formulele de redresare financiară a televiziunii publice ar putea fi reorganizarea sub formă de regie autonomă, ștergerea datoriilor instituției, cu avizul CSAT, eliminarea publicității de la postul public de televiziune, în contextul ajutorului de stat și al echilibrării zonei de publicitate din România.

Alte soluții sugerate de Jucan sunt stabilirea prin lege a unui număr maxim de 650 de angajați, restructurarea TVR, pe posturi, după cum urmează: TVR1, TVR Sport, TVR Cultural, TVR Junior (alături de care se mențin studiourile teritoriale), desființarea, prin lege, a Consiliului de Administrație și redefinirea acestuia în sensul introducerii "Consiliului de supraveghere", fără atribuții în deciziile administrative, dar cu prerogative de supraveghere și raport către Parlament în legătură cu implementarea proiectelor de management.

Jucan mai consideră, de asemenea, că soluții pentru situația din TVR ar putea fi "introducerea prin lege a responsabilității administrative a Colegiului Director, numit de către Parlament în baza unui proiect de management", dar și consolidarea rolului și atribuțiilor Consiliului de Administrație.

Valentin Jucan mai declară, în scrisoarea deschisă, că aspecte care ar putea ajuta la redresarea financiară a TVR ar putea fi "introducerea răspunderii directe a președintelui — director general al TVR", plafonarea la 1% a comisionului perceput de companiile de electricitate la colectarea taxei TV, mărirea capacității de colectarea a taxei TV prin introducerea obligativității companiilor de electricitate de a colecta taxa TV, eliminarea posibilității ca Guvernul să poată acorda fonduri suplimentare și clarificarea categoriilor de persoane scutite de la plata taxei TV.

De asemenea, acesta susține varianta defalcării bugetului TVR în favoarea consolidării autonomiei studiourilor teritoriale.

Etichete: CNA, insolventa tvr, scrisoare deschisa cna, solutii salvare tvr, televiziunea română, tvr

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE