Scrisoare deschisă transmisă de Mungiu, după închiderea cinematografelor Patria, Studio și CinemaPRORegizorul Cristian Mungiu reclamă, într-o scrisoare deschisă transmisă ministrului Culturii, faptul că lipsa unei strategii naționale pune în pericol existența unor festivaluri, dar și soarta filmelor independente distribuite în Romania. Reclamația vine în contextul în care ultimele trei cinematografe mari din București, Patria, Studio și Cinemapro, au fost închise după ce legea care interzice activitatea în clădiri cu risc seismic a fost promulgată.

Scrisoare deschisa transmisa de Mungiu, dupa inchiderea cinematografelor Patria, Studio si CinemaPRO
Scrisoare deschisă transmisă de Mungiu, după închiderea cinematografelor Patria, Studio și CinemaPRO
Foto: monitorulcj.ro

Regizorul arata ca aceste 3 cinematorafe erau ultimele Capitala "unde mai puteai aduna un pic de public - atat cat a mai ramas pentru film romanesc, european si non-mainstream-hollywoodian" si ca, desi este binevenita scoaterea soectacolelor, de orice natura, din cladirile cu risc seismic, este necesara o solutie pentru cinematografia romaneasca.

Cristian Mungiu precizeaza ca un grup de cineasti romani a elaborat in urma cu peste 10 ani o strategie care sa fie inclusa in politica culturala a autoritatilor si pe care au trimis-o catre fiecare ministru al Culturii din cabinetele care au guvernat in acest interval, insa fara rezultate. "N-a existat niciodata vointa politica sa fie pusa in practica. Ministrii culturii, chiar si cei cei care isi doreau sa schimbe cate ceva, au ramas prea putin in functie. Sau nu existau fonduri. In sfarsit, n-a fost niciodata momentul potrivit, prioritatile au fost mereu si mereu altele", se arata in scrisoarea citată de Hotnews.ro.

Scrisoarea deschisa semnata de Cristian Mungiu, aici.

Etichete: cinema patria, cinema studio, cinemapro, mungiu

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE